Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC; instagram/buducnostsrbijeav; Vesna Lalić/Nova.rs;shutterstock; Profimedija.rs

Dragutin Matanović, jedan je od troje srpskih članova Odbora direktora NIS, nije skrivao radost zbog toga što je Zorana Mihajlović napustila Vladu Srbije. U pismima koje je objavio portal Nova.rs, Matanović je naveo da je bivša ministarka radila protiv interesa Srbije i da je produkt "obojenih revolucija". Istorija njihovog sukoba datira još od ranije, a poslednji put su javno ušli u raspravu kad je Mihajlović, početkom 2021. godine, zatražila smenu srpskih članova Odbora direktora NIS.

Mihajlović je krajem 2020. i početkom 2021. godine pokrenula pitanje smene članova Odbora direktora u NIS, koje imenuje država Srbija, ali se ova ideja nije realizovala. U međuvremenu, otvorila je front sa jednim od njih, Dragutinom Matanovićem, neformalnim savetnikom predsednika Srbije Aleksandra Vučića za odnose sa Rusijom.

Pročitajte još...

Reagujući svojevremeno na inicijativu da bude smenjen, Matanović je u izjavi za naš portal rekao da su smena članova Odbora NIS-a ili direktora javnih preduzeća ozbiljna pitanja koja treba da se raspravljaju unutar institucija sistema – Vlade ili radnih grupa koje formira Vlada.

„Iznošenje takvih pitanja u medijima pokazuje samo ambicioznu želju pojedinaca za samoreklamerstvom. Kada je reč o smenama trebalo bi da se smene oni odgovorni ministri koji nisu došli na otvaranje najznačajnije srpske investicije u 2020. – gasovoda koji povezuje Bugarsku i Mađarsku preko Srbije. Ma kakva da su im opravdanja – unapred zakazani ručkovi, večere ili užine i slično”, rekao je Matanović za Nova.rs, verovatno misleći na ministarku Mihajlović, koja je tada izjavila da se nije pojavila na otvaranju gasovoda jer je bila “na putu van Beograda uz odobrenje predsednika”.

Naljutio se zbog priče o plati

Portal Nova.rs objavio je da je Matanović, inače član Srpske napredne stranke, uputio nekoliko pisama premijerki Srbije u kojima navodi da je Zorana Mihajlović, bivša ministarka, produkt „kolor revolucija“ i da radi protiv interesa države. U pismima iz 2021. godine, on se osvrnuo i na kritike Zorane Mihajlović o visini njegove plate, rekavši da je sve što je ona iznela laž.

„Ministarka Zorana Mihajlović navodi da predstavnici OD (Odbor direktora) NIS-a akcionara RS: ‘primaju 16 310 EUR naknade sa bonusima (7000 EUR osnovna plata sa 100 odsto plate godišnjeg bonusa i 33 odsto godišnje plate u vidu bonusa „za vernost kompaniji’. Ovom rečenicom ministarka direktno i tendencizno laže i namerno obmanjuje sve one koji su tekst pročitali. Laže na način na koji je lagala većina žute ološi koja je bila u šifrovanoj partiji G17 (čast izuzecima kao što je, naprimer, profesorka doktorka ministarka potpredsednica vlade gospođa Z. Mihajlović)“, naveo je u pismu upućenom Brnabić.

On u svom pismu navodi da naknadu određuje Skupština akcionara koja zaseda jednom godišnje.

„Visina naknade za članove Odbora direktora je 80.000 EUR godišnje, a za članove OSA (Odbor skupštine akcionara) 40.000 evra godišnje. Visina tih naknade je definisana kroz dokument Politika naknada članovima OD koja je usvojena 18.06.2013. (za vreme mandata Zorane Mihajlović kao ministra rudarstva i energetike) i nepromenjena je do današnjeg dana“, naveo je on.

Matanović je naveo da je saglasan sa tim da su pirmanja u NISU izuzetno visoka za srpske uslove, ali da je to, kako kaže, urađeno s razlogom..

„Ruski menadžment je namerno uradio sledeće stvari: dao izuzetno visoka primanja članovima OD i OSA manjinskog akcionara; napravio sistem u kome su članovi OD kao predstavnici RS podeljeni po partijskoj pripadnosti (što je naročito bilo bitno za vreme vlasti Tadića i Кoštunice), sa ciljem da nikada ne dođe do jedinstva OD i OSA predstavnika Republike Srbije; uveo obavezu godišnjeg menjanja članova OD i OSA predstavnika RS. Osnovni cilj je bio obezbeđivanje ruske trickle down filosofija,odnosno da, uslovno rečeno, delići kolača idu članovima OD i OSA predstavnika RS, čiji bi zadatak bio jedino da ćute i ne mešaju se u poslovnu politiku menadžmenta NIS-a, dok bi, sa druge strane, generalni direktor i menažment NIS-a odnosili basnoslovne milionske plate i bonuse (u evrima) svake godine. Ne treba zavoraviti odakle te ogromne pare za džepove ekspata i inostranih radnika – profit NIS-a je za poslednjih 10 godina bio više od 3 milijarde američkih dolara, isključivo zahvaljujući eksploataciji domaće nafte“, napisao je on.

Savetnik iz senke zadužen za Rusiju

Ko je, zapravo, Matanović?

Foto: Profimedia

Vučićev saradnik je u NIS-u udomljen u septembru 2019. U njegovoj imovinskoj karti na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije piše da njegova mesečna plata iznosi 6.670 evra ili oko 784.000 dinara.

Istina je da se o njemu malo zna. U zvaničnoj biografiji piše da je rođen 1954. godine i da je diplomirani inženjer elektrotehnike. Radio je kao elektroničar u Odeljenju razvoja u kompaniji „Lola računari“ u Beogradu, a jedno vreme bio je i na mestu direktora. Na funkciju člana Odbora direktora NIS imenovan je 06.09.2019. godine. U njegovoj imovinskoj karti na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije piše da njegova mesečna plata iznosi 6.670 evra ili oko 784.000 dinara.

Ono što je javnosti manje poznato jeste da je bio savetnik Ivice Dačića kada je bio potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova u vreme premijera Mirka Cvetkovića, a onda i kada je Dačić postao premijer. Bio je zadužen za odnose sa Rusijom. Nakon odlaska Ivice Dačića sa mesta premijera, Matanović ostaje na mestu savetnika u kabinetu Aleksandra Vučića.

Funkciju savetnika, zadžao je i kada se Vučić preselio na Andrićev venac. Ipak, na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije, u njegovoj imovinskoj karti nigde se ne navodi da je bio angažovan kao savetnik ni Dačića ni Vučića.

Njegovo ime spominje se zatim u poslovima oko pronalaženja strateškog partnera u „Železari Smederevo“. Bio je član radne grupe čiji je zadatak bio da prati sprovođenje postupka pronalaženja strateškog partnera i da vodi pregovore u postupku izbora strateškog partnera za to preduzeće.

Učestvovao je i u pregovorima oko procesa privatizacije u preduzeću HIP Petrohemija“ a.d Pančevo, zajedno sa tadašnjim ministrom energetike Aleksandrom Antićem pregovarao je sa predsednikom UO „Gazprom Njefta“ Aleksandrom Djukovim.

BONUS VIDEO Vučić: Spremni smo za pregovore, neke stvari ne možemo da prihvatimo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare