Aleksandar Vučić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Tabloidi Informer i Srpski telegraf skoro na identičan način su u svojim štampanim izdanjima nedavno napali novinarku Danasa Snežanu Čongradin. Ovo nije prvi put da tabloidi targetiraju novinare Danasa, niti Snežanu Čongradin.

Poslednji napad dolazi nakon što je Čongradin objavila kolumnu pod naslovom „Vučić i Kurti nisu isti“, u kojoj ona između ostalog piše da dok je 1999. Aleksandar Vučić kao tadašnji ministar informisanja dobio stan od države, Aljbin Kurti je bio u požarevačkom zatvoru.

#related-news_0

Upravo ovaj deo učinio se problematičnim i Informeru i Srpskom telegrafu pa oba tabloida u svojim tekstovima citiraju isti pasus. Činjenica da su dva provladina lista odlučila da se bave istom temom, istog dana, na istaknutom mestu u novinama, citirajući isti deo jedne velike kolumne po rečima sagovornika Danasa pokazuje da je napad na Snežanu Čongradin orkestriran.

Iako razlozi za sinhronizovano targetiranje Danasove novinarke mogu biti različiti, posledice su iste a to je produbljivanje atmosfere nebezbednosti u kojoj rade novinari koji se kritički odnose prema vlasti.

Napadi iz istog centra

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić kaže da se po svemu jasno vidi da su tabloidi dobili zadatak da se bave kolumnom Snežane Čongradin na ovakav način iz istog centra – iz propagandnog štaba Aleksandra Vučića, koji se verovatno nalazi na relaciji Vila Bokeljka – Predsedništvo Srbije.

– Kolumna Snežane Čongradin ne može da dopre do najšireg glasačkog tela, i jedini razlog zbog koga se oni na ovaj način bave njome jeste da bi se javnost potpuno okupirala temom Kosova i navodne borbe predsednika SNS-a za naš narod, a da bi se skrenula pažnja sa mnogih važnih tema za građane od korupcije do siromaštva – kaže Bodrožić.

On dodaje da je moguće i da je „ovom kolumnom Snežana Čongradin ujela vođu“.

– On ne želi da se podseća 90-ih godina, kada jeste bio bez ikakve sumnje ratni huškač i kada je raspirivao mržnju zajedno sa Vojislavom Šešeljem, a što su neki ljudi na kraju i glavom platili. Možda ga je lično zabolelo – navodi predsednik NUNS-a.

Jovana Gligorijević, novinarka Vremena, i članica grupe Novinarke protiv nasilja, ističe da u pisanju tabloida vidi „orkestrirano horsko divljanje na određene ključne reči, a jedna od tih reči je “Kurti”“.

– Cilj je da se javno mnjenje sludi i zbuni, a da se “usput” Snežana Čongradin i svi novinari “Danasa” dovedu u opasnost. Potpuno je jasno da su svi ovi tekstovi u tabloidima pisani po porudžbini jednog klijenta – kaže Gligorijević.

Kako se desilo da i Informer i Srpski telegraf objave u petak slične tekstove o istoj temi pitanje je na koje novinari dnevnog lista Danas nisu dobili odgovor od urednika ova dva lista – Dragana J. Vučićevića i Borisa Vukovića, koji nisu odgovarali na pozive i poruke.

Suzana Vasiljević, savetnica za medije predsednika, rekla je za Dnas da ne postoje dokazi za tvrdnje da je nalog za pisanja tabloida došao iz Predsedništva.

– Molim vaše sagovornike da vam dostave dokaze za navedene tvrdnje a u slučaju da ih nemaju (za šta mogu životom da garantujem), ja ću ih tužiti – napisala je Vasiljević u odgovoru.

Opasne igre

U tekstu o kolumni Snežane Čongradin, koji je Informer objavio, sagovornici ovog tabloida iznose niz uvreda na račun Danasove novinarke, pa tako Ištvan Kaić, koji je predstavljen kao analitičar za medije, kaže je „psihofizičko stanje“ Snežane Čongradin „ozbiljno“, a urednica Studia B Ivana Vučićević navodi da je novinarka Danasa ili „glupa“ ili „plaćena da bude glupa“. Uz to urednik Informera Dragan J. Vučićević poziva na istragu jer se „ovakvi tekstovi ne pišu ni slučajno, ni besplatno“. I Informer i Srpski telegraf pri tome ne propuštaju da u uvodnom delu svojih tekstova istaknu da je Danas u vlasništvu „tajkuna Šolaka“.

Iz Ministarstva kulture i informisanja juče nisu odgovorili na pitanje Danasa hoće li reagovati ovim povodom.

Željko Bodrožić navodi da ovo nikako ne može da se vidi kao legitiman medijski osvrt na neku pojavu.

– Oni koji komentarišu niti su novinari niti su to mediji već razglasne stanice Aleksandra Vučića čiji je cilj da glorifikuju vođu a blate one koji dovode u pitanje ono što radi – kaže Bodrožić.

Opširnije na sajtu dnevnog lista Danas.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (2)