Izveštaj ODIHR-a još jednom je doveo u sukob vlast i opozicija, te produbio jaz oko toga šta se dogodila na izborima 17. decembra u Srbiji. Predsednik države i premijerka ocenili su da je stavljena tačka na priču da se "kralo na izborima", dok je opozicija poručila da izveštaj samo potvrdio još jednom potvrdio ono što su govorili i u decembru - izbori su pokradeni, a kroz diplomatski rečnik to je i saopšteno.

U Izveštaju ODIHR-a koji je Nova.rs ekskluzivno objavila, nekoliko je ključnih tačaka. A to su upravo stvari na koje međunarodni posmatrači, opozicija i poslanici Evropskog parlamenta ukazuju od 17. decembra do danas. Najviše se govori o biračkom spisku, preminulima koji se i dalje u njemu nalaze, kao i o migracijama birača.

U kampanji je dominirao predsednik Aleksandar Vučić, zabeležena je agresivna retorika i verbalno zlostavljanje.

Miloš Vučević, Aleksandar Vučić i Ana Brnabić SNS izborni štab Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Ni posmatračka misije nije previdela da su zabeleženi pritisci na zaposlene u javnom sektoru, zlouptreba javnih resursa, kao i da su uspostavljene šeme za podsticanje birača.

Iako je ODIHR zadržao formalan stav, bez kvalifikacija koje je koristio Evropski parlament, iz opozicije kažu da je on jasno potvrdio krađu koja se desila 17. decembra.

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac ocenjuje da je ODIHR utvrdio nepravilnosti i neregularnosti, ali da se nije upuštao u poliitčke kvalifikacije.

“Svaki prevodilac sa diplomatskog na srpski jezik će reći da je u izveštaju ODIHR-a piše da izbori nisu bili regularni, slobodni ni pošteni. Drugim rečima, bili su pokradeni, ali tekst se nije upuštao u političke kvalifikacije”, poručuje Lutovac za Nova.rs i dodaje:

Foto:Antonio Ahel/ATAImages

“Iz izbornog ciklusa u izborni ODIHR daje preporuke i sugestije koje Vučićev režim ne ispunjava, osim onih kozmetičkih koje ne narušaju sistem izborne krađe. Na osnovu toga što je izneto u izveštaju može se potvrditi ranije izneta politička kvalifikacija da su izbori pokraden. U slučaju da Vučićev režim ima nameru da i dalje samo najavljuje, ali ne i da ispunjava promene koje vode izbornim uslovima za slobodne i poštene izbore, suočiće se sa oštrim reakcijama u Srbiji i EU”, zaključuje predsednik DS.

Komentarišući izveštaj ODIHR-a, poslanik Narodnog pokreta Srbije (NPS) Đorđe Stanković ocenjuje da njegov sadržaj potvrđuje da Srbija nije demokratsko društvo.

Miroslav Aleksić, Đorđe Stanković Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

“Očigledno je da ne živimo u demokratskom društvu kada čitamo izveštaj najpriznatije svetske institucije koja prati izbore. Takođe, očigledno je da su glasači imali percepciju da glasaju na predsedničkim izborima zbog imena liste koje se zloupotrebljena. Migracije glasača i ostalo su očigledno vidljiva i dokazana stvar”, ističe Stanković za Novu.

Poslanica Zeleno-levog fronta (ZLF) Jelena Jerinić kaže da se u izveštaju vrlo jasno navodi da državni organi nisu reagovali na pronađene neregularnosti, od kojih neka predstavljaju i krivična dela.

Jelena Jerinić Foto:FoNet/Ana Paunković

„U izveštaju jasno stoji da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave nije reagovalo na tvrdnje o organizovanoj migraciji birača, kao i da nije odgovorilo na ponovljene zahteve samog ODIHR-a i Crte kojim su tražena pojašnjenja, na primer o biračima čije je prebivalište pasivizirano. Posebno se ističe neaktivnost REM-a i Agencije za sprečavanje korupcije, koji imaju zakonom predviđena nadzorna ovlašćenja u vezi sa izborima“, objašnjava Jerinić za Novu.

PROČITAJTE JOŠ:

Naglasila je da je značaj ovog izveštaja u tome što je ODIHR najkredibilnija organizacija za posmatranje izbora u svetu i što njihove nalaze koriste druge organizacije koje mogu da izvrše politički pritisak i koje mogu da preduzmu konkretne mere, pre svega EU i njene zemlje članice.

Da su izbori pokradeni misle i narodni poslanici Radomir Lazović i Pavle Grbović.

Prvi na listi „Srbija protiv nasilja“ na republičkim izborima, Radomir Lazović istakao je za Nova.rs da činjenica da „Ana Brnabić i Aleksandar Vučić lažima pokušavaju da se izvuku, samo dodatno potvrđuje da je SNS spreman na sve manipulacije kako bi ostao na vlasti“.

Radomir Lazović Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Na sastancima sa Evropskom komisijom bilo je jasno da su oni svesni obima izborne krađe i da su upoznati sa svim malverzacijama, a posebno sa manipulacijama sa biračkim spiskom. Upravo ODIHR-ov izveštaj traži da se ovaj spisak istraži i popravi i da u to budu uključeni opozicija i civilni sektor“, rekao je Lazović.

Na pitanje kako komentariše najnoviji izveštaj ODIHR-a o izborima koji su održani 17. decembra prošle godine, kao i o tome koliki će uticaj imati na pokretanje međunarodne istrage, Pavle Grbović iz Pokreta slobodnih građana je ocenio da ovaj izveštaj „potvrđuje sada već globalno poznatu činjenicu da su izbori u Srbiji bili apsolutno neregularni“.

„Očekujemo da na bazi ovog izveštaja vrlo brzo bude doneta odluka o meri i načinu učešća evropskih institucija u razrešenju ove krize, jer je više nego jasno da institucije zarobljene od strane SNS-a ne mogu da isprave stanje koje su same kreirale aktivnim učešćem u izbornoj krađi“, rekao je Grbović za naš portal.

Pavle Grbović Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Na konferenciji za medije koalicije Srbija protiv nasilja, Marinika Tepić, narodna poslanica potpredsednica Stranke slobode i pravde rekla je da je i s njihove strane stavljena tačka na potvrdu da su izbori u Srbiji pokradeni.

„Sve ono na šta smo ukazivali se decidno navodi u ovom izveštaju – organizovani prevoz i migracije birača, izuzetno problematičan birački spisak, dominacija predsednika države, favorizovanje vlasti i državnih zvaničnika na televizijama sa nacionalnim frekvencija, kupovina glasača, glasanje bez ličnih dokumenata, ogroman pritisak na zaposlene u javnom sektoru. O nejednakim uslovima da ne govorim“, rekla je Tepić.

Marinika Tepić Foto:Milica Vučković/FoNet

Narodni poslanik i predsednik stranke Srbija centar, Zdravko Ponoš, rekao je da slanje velike misije ODIHR-a na izbore u Srbiji ukazuju da postoje veliki problemi.

On je ponašanje vlasti, koja je izveštaj o izborima ocenila kao potvrdu da su oni dobro organizovani, uporedio sa situacijom u kojoj alkoholičar, kad mu nakon analiza lekari utvrde da ima cirozu jetre, tvrdi da to nije dobio zbog alkohola.

Zdravko Ponoš Foto:Milica Vučković/FoNet

„Svaki pokušaj da se relativizuje taj izveštaj ne može da stoji. Treba nam lečenje i od uzroka i posledica, što pre to shvatimo mi, a pogotovo ova vlast – to bolje“, rekao je Ponoš.

„Stavljena tačka na krađu“: Predsednik i predsedsednica kažu da nije bilo nikakve krađe

Govoreći o detaljima izveštaja ODIHR-a, predsednik države Aleksandar Vučić na samitu u Tirani naglasio je da niko ne pominje krađu, niti može da je spominje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

„Naša obaveza je da postupamo u skladu sa tim preporukama. Verujem da će nadležni organi dobro to razumeti i početi da rade po tim preporukama. Neko mora da se bavi činjenicama, a ne lažima pojedinih medija i nesposobnih političara“, naveo je Vučić.

Pre njega, govorila je premijerka Ana Brnabić koja je istakla da je stavljena tačka „na laži i besmislice“ da su izbori pokradeni, a vreme na konferenciji za novinare posvetila je i tome da napadne medije u okviru United Grupe zato što su ekskluzivno objavili podatke iz izveštaja.

BONUS VIDEO: Šta je pokazao izveštaj ODIHR-a

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar