Otkrivamo: Šta stoji iza odluke da SPC dodeli orden Vučeliću

Politika 09. okt. 202108:01 > 09:24
Podeli:
Foto: SPC

Uredniku Večernjih novosti i predsedniku FK Partizan Miloradu Vučeliću, dodeljen je u četvrtak Orden Svetog Save drugog reda, između ostalog, za“afirmaciju hrišćanskih vrednosti”. Međutim, kako saznaje naš portal, pomenute vrednosti u najvećoj meri se odnose na promociju episkopa bačkog Irineja Bulovića.

Sagovornici našeg portala iz vrha SPC navode da je orden bliskom saradniku nekadašnjeg predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, dodeljen na izričitu inicijativu episkopa Bulovića.

Iako iz Srpske pravoslavne crkve saopšteno da je Orden Svetog Save dodeljen Vučeliću na predlog patrijarha Porfirija, izvori našeg portala navode da je to samo delimično tačno.

Pročitajte još...

“Patrijarh Porfirije je zaista predložio da se orden dodeli Vučeliću, ali nakon incijative vladike Irineja Bulovića. Episkop bački i Vučelić su u izuzetno bliskim odnosima više od tri decenije i ovo priznanje je rezultat njihove dugodošnje saradnje”, objašnjava naš sagovornik i dodaje da stav o Vučeliću ne dele svi episkopi Srpske pravoslavne crkve.

“Pre će biti da je nagrađen zbog toga što afirmativno piše o episkopu bačkom. Vučelić redovno kumunicira episkopom bačkim, od kojeg dobija instrukcije kako da tumači pojedine događaje u SPC. To ste mogli da vidite dok je trajala hajka na naše episkope koji se nalaze u Americi, ali i na mnogim drugim primerima. Najpre bi se tekst pojavio u Večerenjim novostima, a zatim bi ga preuzimali i prerađivali drugi provladini mediji”, ističe naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, ovo je samo još jedan dokaz da je uticaj Irineja Bulovića u SPC veoma jak.

“Kao što znate, on je duhovni otac našeg partijarha i kao takav zaista ima jak uticaj. Ovo sa Vučelićem je njegov način da se zahvali na tome što mu, već tradicionalno, omogućava da se oglašava preko njegovih medija. Ako pogledate unazad nekoliko godina, videćete da Bulović, na važne datume, govori za medije koji su pod uređivačkom palicom Milorada Vučelića”, zaključuje izvor Nova.rs.

Iz Srpske pravoslavne crkve (SPC) je saopšteno da su na „svečanoj dodeli visokog odlikovanja prisustvovali episkopi bački Irinej, zvorničko-tuzlanski Fotije i kruševački David, porodica, prijatelji i saradnici“.

U odluci Svetog Arhijerejskog Sinoda, koja je pročitana tom prilikom, navodi se da se, na predlog patrijarha Porfirija, Miloradu Vučeliću „dodeljuje visoko odlikovanje SPC, Orden Svetog Save drugog reda, za višegodišnju uspešnu saradnju, novinarski profesionalizam i afirmaciju hrišćanskih vrednosti i vrlina“.

BONUS VIDEO Porfirije: Ne možeš biti svetski, a da nisi svoj

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar