Prvi na listi "Srbija protiv nasilja" Radomir Lazović rekao je u intervjuu za Novu da se izborna krađa već uveliko dešava, ali da se sada postavlja pitanje koliko je njen uticaj. Poručio je da je opozicija najbliža pobedi u Beogradu i naglasio da stranke desnice imaju mogućnost da pokažu da li sarađuju sa Vučićem.

Građani se sve više žale na fantomske birače, ucene, pritiske. Očekujete li veliku izbornu krađu 17.decembra?

Izborna krađa se već uveliko dešava, samo je pitanje koliko je njen uticaj. Pa pogledajte samo činjenicu da je od 14 izbornih lista na beogradskim izborima njih 7 sa falsifikovanim potpisima. Pogledajte kupovinu glasova u socijalnim centrima, ucene na radnim mestima, pogledajte funkcionersku kampanju Vučića koji se ni ne kandiduje na ovim izborima, a svaki dan predvodi propagandnu mašineriju.

Uprkos svemu ovome, još uvek postoji mogućnost da građani svojim masovnim izlaskom na birališta odnesu pobedu nad autokratskim režimom. Ja pozivam ljude da probude u sebi inat i prkos i da upravo zbog ovih malverzacija ne odustaju od glasanja i ne samo to, nego da pozovu i neodlučne prijatelje i ubede ih da glasaju za Srbiju protiv nasilja.

Radomir Lazović Foto:Zoran Mrdja/FoNet

Da li opozicija ima spreman odgovor ukoliko se ispostavi da je došlo do krađe glasova?

Mi smo uradili sve da ove prevare demaskiramo, naši pravni timovi su podneli krivične prijave i pokrenuli procese. Okupili smo veliki broj obučenih kontrolora, mobilnih timova i branićemo izbornu volju građana na sve načine. Svaki korak ovog izbornog procesa ispratili smo i suprotstavili se kriminalnom režimu pa ćemo to raditi i do kraja i na sam dan izbora i nakon njega.

Gde očekujete najbolji rezultat na izborima?

Svakako je u Beogradu opozicija najbliža pobedi. Naš grad vodi se zaista katastrofalno, Aleksandar Šapić je zalutao na poziciju gradonačelnika i po svemu ne zaslužuje ovu najvažniju funkciju u gradu. Beograd se pod njim raspada, saobraćaj je u kolapsu, nestaju zeleno površine, na svakom slobodnom metru niču nove zgrade koje dodatno opterećuju ionako lošu infrastrukturu, više od trećine grada nema kanalizaciju, zagađenje je veliko, ma šta god da pogledate svuda su problemi. Mislim da to ljudi vide i da shvataju da je promena neophodna.

Ako se ispostavi da je vlast u Beogradu potrebno praviti koaliciju sa desnicom, hoćete li prihvatiti?

Puno puta se govorilo o tome da li partije desnice sarađuju sa Vučićem, pa evo prave prilike da pokažu da li je tako. Ukoliko bude bilo neophodno, mislim da možemo da napravimo minimum razumevanja o pravcima razvoja grada sa njima i da smenimo SNS. Kada imate ovako štetnu vlast onda se i dogovor sa političkim neistomišljenicima lakše postiže kako bi zaustavili dalje propadanje. Naravno mi bismo voleli da nam građani daju natpolovišnu podršku za rešavanje nagomilanih problema.

Smatrate da li da će Aleksandar Vučić priznati poraz na izborima?

Radomir Lazović Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

BIo bi to još jedan poraz našeg društva u celini ako se na dan izbora dese neke velike nepravilnosti i ako Vučić ne prizna poraz, ali me to ne bi čudilo. Imam da mu poručim da se ne igra sa izbornom voljom građana jer ćemo znati da je branimo.

Konačno, ako ostvarite pobedu u republici ili Beogradu, šta će biti prvi potez 18. decembra?

Ispunjavanje svih zahteva protesta Srbija protiv nasilja, ukidanje nacionalnih frekvencija PINK-u i Hepiju, smena REM-a, zaustavljanje kriminala i korupcije, obuzdavanje rasta cena, a posebno hrane.

BONUS VIDEO: Radomir Lazović ofarbao tablu REM-a u pink boju