Foto:EPA-EFE/YOAN VALAT, Shutterstock

Od početka ove godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić nam je najavljivao reprizu 1944. godine, mogućnost nuklearnog rata, nestašice gasa, nafte, struje, pa i hrane. U najnovijoj epozodi “zastrašivanja” javnosti poručio nam je - “do sledeće zime ko živ ko mrtav”, a to prema mišljenju sagovornika portala Nova.rs jeste nastavak politike straha, kojom se skreće pažnja sa vrlo važnih tema. Među njima je najvažnija ta da se građani usled enormnih poskupljenja bore za goli opstanak.

Uoči odlaska u Brisel na sastanak sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, na kojem se razgovaralo o rešavanju još jedne krize izazvane registarskim tablicama na severu, Aleksandar Vučić je sa TV Prva servirao još jednu turu zastrašujućih poruka.

Pre svega po pitanju energetike.

Aleksandar Vučić Foto:Screenshot/Tv Prva

„Mnogo trošimo i gasa i struje, juče smo potrošili 11,74 miliona kubika gasa – mnogo trošimo novca. Tako dnevno potrošimo oko 12,5 ili 13 miliona evra za gas, a građani vrate kroz račune samo tri do četiri miliona evra“, rekao je Vučić i istakao da se to radi iako je napolju toplo.

Napomenuo je i da pola građana u stanovima drži otvorene prozore jer je u njima pretoplo, a naglasio je i da se država snašla i da je obezbedila sve za svoje građane.

„Sve je pod konac sada, a sledeće zime – ko živ ko mrtav“, “zakucao” je Vučić na kraju.

I uterao nam led u kosti.

Pročitajte još...

A taj led se ubrzo pretvorio u oganj.

Govoreći o pregovorima s Prištinom, Vučić je vrlo obazrivo napomenuo da ako ne dođe do dogovora može nastati „pakao na terenu“.

„Zato što Specijalna kosovska policija nema šta da traži na Severu Kosova. Srbija će biti uz svoj narod. Srbi će čuvati svoja ognjišta“, rekao je Vučić, a na pitanje da li bi to značilo da može doći do rata, odgovara:

„Nadam se da se neće dogoditi, ali to više ne zavisi od nas. Mi smo sve učinili da to izbegnemo“.

Dakle, slede nam smrzavanje i rat, ali šta nam je još Vučić prognozirao?

Nuklearni rat, glad i 1944.

U seriji crnih najava i prognoza kojima je predsednik Srbije obasipao građane ove godine bila je i ona da nas čeka repriza 1944. To bi značilo da nam najavljuje atmosferu sličnu onoj s kraja Drugog svetskog rata, dakle, ograničenje u snabdevanju osnovnim životnim namirnicama, nestašice, inflaciju, državno preuzimanje kontrole nad potrošnjom, samim tim i pojavu šverca i redove ispred prodavnica.

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ bs

“Srbija je u mnogo težoj situaciji nego što to izgleda danas. Napolju ne biste primetili bilo kakav problem i nema ga u ovokm trenutku. Da li se ozbiljni i gradonosni oblaci nadvijaju nad našom zemljom – da. Ne krijem to od naroda, ne mogu to ni od vas“, rekao je Vučić u obraćanju iz Predsedništva posle sastanka sa patrijarhom Porfirijem i episkopima.

On je dodao da neki svetski lideri predviđaju teže stanje nego što je bilo pre i tokom Drugog svetskog rata i istakao da će leto brzo proći, a „onda nam sledi najteže vreme od 1944. do danas“.

To vreme, prema njegoovoj računici, trebalo bi da nastupi otprilike sad.

U maju nam je predsednik rekao da neće biti ni hrane.

“Trebalo bi razmišljati hoćemo li imati dovoljno benzina, uglja, gasa… Hoćemo li moći da preživimo. Zima koja dolazi biće najteža na planeti zemlji u poslednjih 70 godina. Problem je što niko ne želi nikog da čuje, osim svog navijačkog stava. Ono što je sigurno to je da će nedostajati mnogo hrane. Hrane neće biti dovoljno i to vam sad saopštavam sa sigurnošću“, rekao je Vučić i kao da je to malo dodatno zastrašio javnost izjavom da je nuklearni rat vrlo realan scenario”.

Odvlačenje pažnje i zamena teza

Profesor kliničke psihologije Univerziteta u Novom Sadu Mikloš Biro za Nova.rs kaže da je to klasično zastrašivanje građana, ali i zamena teza i odvlačenje pažnje s poskupljenja i ugroženosti svakog pojedinca u smislu manjka sredstava za život.

Foto: N1

“Zato Vučić stalno podiže tu globalnu frku da bi ljudi zaboravili da nemaju šta da jedu, ni od čega da žive. Time postiže dve stvari. Prvo je ovo što smo rekli – odvlačenje pažnje, a drugo to da se on onda pojavljuje kao spasilac, pa se logično ove crne prognoze nikad ne ostvare”, kaže Biro i dodaje:

“Kad bi ovakve izjave bile u funkciji upozorenja građana da štede, onda bi to imalo smisla, ali da im se tačno kaže šta treba da rade. Kao i kad bi država zaista nešto konkretno uradila po pitanju štednje. U Holandiji je, recimo, država subvencionisala zamenu prozora u stanovima i na taj način pokazala da zaista nešto radi po pitanju štednje. A kod nas toga nema, već samo “bau-bau”, pa nas onda Vučić spase, a spase nas tako što nas opet zaduži za nekoliko milijardi koje će i naši unuci otplaćivati”.

Politikolog Boban Stojanović je saglasan da je reč o zastrašivanju građana.

Boban Stojanović Foto:FoNet/Aleksandar Barda

“Ako se setimo početka godine, još tada je počelo zastrašivanje neće biti ovoga, neće biti onoga i nekako je javno mnjenje pripremano za lošiju ekonomsku situaciju i pad standarda. I ako ovako najavljujete potpunu katastrofu, onda relativan pad standarda i ne dođe toliko loše jer je moglo da bude puno gore. Svakako bi političari i izabrani državnici trebalo da rade sve da smanje negativne efekte eksternih kriza i da ne proizvode unutrašnje, da ne izazivaju paniku i strah, ali očigledno da ovakav model ponašanja Vučiću služi za političke potrebe i kreiranje javnog mnjenja. Odgovorni političari ne bi smeli tako da se ponašaju”.

BONUS VIDEO: Vučić o nestašici šećera: Jedan tajkun je hteo da zaradi ogroman novac

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare