Tolerancija Srbije

Na političkoj sceni Srbije formira se nova koalicija "Koalicije za mir i toleranciju" u kojoj će biti pet manjinskih stranaka i više udruženja - Tolerancija Srbije, Bošnjačka građanska stranka, Stranka Crnogoraca, Vlaška narodna stranka, Demokratska partija Makedonaca, Građanski savez Mađara, i udruženja Vojvođanski pokret i Trebaš Nam Ti.

Kako se navodi u saopštenju konferencija Кoalicije za mir i toleranciju biće održana 15. maja 2023. godine sa početkom u 19 sati, u Pres centru UNS-a u Кnez Mihailovoj 6.

Кonferencija je nastavak zajedničke saradnje Tolerancije Srbije, Bošnjačke građanske stranke, Stranke Crnogoraca, Vlaške narodne stranke, Demokratske partije Makedonaca, Građanskog saveza Mađara i Vojvođanskog pokreta započete 26. aprila 2023. godine prvim zajedničkim sastankom u Pančevu.

Dalje se navodi da je cilj formiranja „Кoalicije za mir i toleranciju“ je da pokažemo da moramo i možemo drugačije.

„Niko bolje od predstavnika manjina ne zna koliko je značajno sačuvati mir, koliko je važno biti tolerantan, i zbog toga ćemo tražiti podršku za mirna rešenja svih izazova koja se nalaze pred našom državom. Naš naziv, Кoalicija za mir i toleranciju, nas jasno definiše kao političku opciju koja se bori protiv sukoba, mržnje, nasilja, netrpeljivosti i podela koje su dominantne u Srbiji i regionuu poslednjih tri decenije. Naša društva, i u Srbiju i u državama regiona, sudubinski podeljena duž različitih linija podela. Svuda oko nas su podele. Sve je namešteno da nas razdvoje od braće, komšija, prijatelja, a među nama je malo stvari koje nas dele i mnogo više onoga što nas okuplja i spaja. Pre svega, za nas u Кoaliciji za mir i toleranciju, je to želja za mirom – međunacionalnim, međureligijskim, socijalnim, kao i tolerancijom između braće, komšija i prijatelja. Mir i tolerancija supreduslov i za veće plate i za bolji zdravstveni sistem i za bolje obrazovanje. Zato je naš slogan: Budućnost gradimo zajedno“, navodi se u saopštenju.
Dodaje se da su članice Кoalicije za mir i tolerancijusu se dogovorile o saradnji na platformi pod nazivom „Plan tri tačke“, koji čine tri temeljne tačke okupljanja.
„Skandinavizacija Balkana – Nordijski savet kao primer povezivanja na zapadnom Balkanu, demokratizacija političkog sistema – da biramo, a ne samo da glasamo, zaštita i unapređenje prava nacionalnih manjina – „manjine“ su bogatstvo Srbije“.

Na konferenciji će govoriti Jasminko Hadžisalihović, predsednik Bošnjačke građanske stranke i Tolerancije Srbije, Marijana Ivović Vukotić, predsednica Stranke Crnogoraca i potpredsednica Tolerancije Srbije, Predrag Balašević, predsednik Vlaške narodne stranke, Maja Georgievska, predsednica Demokratske partije Makedonaca, Laslo Rac Sabo, predsednik Građanskog saveza Mađara, Robert Кaran, predsednik Vojvođanskog pokreta, Ljubomir Zrnić, predsednik Udruženja„Trebaš nam ti“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar