Foto: Video/Tanjug

"Pozivamo sve, uključujući i Srbiju da nam se priključi u zajedničku nabavku gasa, kako bismo mogli da zajednički postignemo što bolje rezultate po pitanju cene, i vi ovde u Srbiji pogođeni ste kao i mi u EU", poručila je Usrusla fon der Lajen, u Nišu.

Zato imamo kratkoročnu podršku Zapadnom Balkanu, to je 160 miliona evra trenutne budžetske podrške koja će biti upućena, i mislim da je ovo apsolutno neophodno, kako bi Srbija mogla da podrži ugrožene pripadnike svog društva i ugrožena preduzeća, ali to nije trajno rešenje, dodala je.

Zato je dragi predsedniče, dragi Aleksandre važan i drugi deo a to je 500 miliona nepovratne pomoći, ulaganje u trajni interkonektor kroz Bugarsku, kako bi mogli jedni drugiima da pomognemo i kako se ne bi našli u uskim grlima, navela je Fon der Lajen, a prenosi Danas.rs.

Drugo, želimo da podržimo Srbiju i da izgradi energetski efikasnu bolnicu u Tiršovoj, gubimo mnogo od grejanja kroz zgrade koje nisu energetski efikasne, ova bolnica treba da se završi do 2025. godine, poručila je predsednica EK.

Treći korak je izgradnja gasnog interkontektor između Srbije i Severne Makedonije kojim će biti kompletirani naši projekti, istakla je.

Ova energetska kriza dolazi od strašnog rata koji Rusija vodi protiv Ukrajine, i zato je izuzetno važno za EU da još više ulaže u ZB, jer su to investicije za budućnost, za mir, za prosperitet našeg zajedničkog kontineta, poručila je gošća iz Brisela.

EU će ostati najveći politički i ekonomski partner Srbiji, Srbija je jedan od partnera koji je najviše napredovao ka EU, i zato želimo da podržimo vaše dalje korake, svi ih znamo, govorimo o nezavisnosti pravosuđa i borbi protiv korupcije, istakla je.

Zahvaljujem se na vašoj najavi predsedniče da će politika Srbije biti usklađena sa politikom EU do kraja godine, poručila je Ursula fon der Lajen.

Na kraju ali ne i najmanje važno, večeras ćemo imati bilateralni sastanak, ali ako mogu da kažem šta mi je jaka želja, to je napredak između Srbije i Kosova, iz iskustva znamo da jedino kroz dijalog mogu da se reše konfilitki i ide napred, napomenula je.

Znam da je budućnost Srbije u EU, EU nije kompletna bez Srbije, delimo posvećenost i nastaljvamo zajendčki da radimo, navela je predsednica EK.

Draga Ursula, veoma sam srećan, što vas drugi put dočekujemo u Nišu, večeras ćemo biti u Beogradu, ali sam srećan što ste drugi put u Nišu, prethodni put smo najavljivali železničku prugu, mislim da to znači ljudima na jugu Srbije, rekao je nakon toga u obraćanju predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić i Ursula von der Lajen Foto:Instagram/buducnostsrbijeav

Hoću lično da vam se zahvalim znajući koliko vam je „lepo“ kad dolazite na Zapadni Balkan i slušate sve naše svađe, ali vam upravo zbog toga hvala, dodao je Vučić.

Ne znam da li su svi ljudi shvatili šta je rekla predsednica Fon der Lajen, ali upravo je rekla da ćemo dobiti dirketnu pomoć, za nas je to velika pomoć, ali beskrajno vam hvala i poreskim obveznicima EU, hvala vam i za važne infrastrukturne projekte transmijjskim, napomenuo je.

Bonus video: Vučić sa buketom cveća dočekao Ursulu fon der Lajen u Nišu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare