Ratko Femić
Ratko Femić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Urednik portala Nova.rs Ratko Femić ocenio je da postoji više razloga zašto je bilo potrebno Aleksandru Vučiću i SNS-u da sklone Zoranu Mihajlović iz Ministarstva rudarstva i energetike. "Prvo, postoje unutarstranački sukobi raznih interesenih grupa, postoji energetski lobi koji vodi moćan naprednjak na drugoj strani. Druga stvar je simbolička ravan jer je Zorana Mihajlović u Vladi bila predstavljena kao eksponent zapadnih interesa a Vučić je odavno govorio da vlada ne treba da bude ni proruska ni prozapadna, nego prosrpska. Ovako je simbolički sklonio eksponente koji su bili najvidljiviji u javnosti - Zoranu kao eksponenta Zapada, a sa druge strane Vulina koji je vezivan za ruske interese", rekao je Femić u N1 Studio Live.

Femić, međutim, naglašava da ne možemo uopšte da govorimo da li je vlada prozapadna ili proruska jer je ovo vlada pre svega Aleksandra Vučića i vlada kontinuiteta. Vladu je, kako dodaje, sastavljao on, kao i prošlu i prema interesima. „S obzirom na to da je pragmatičan političar, mislim da je i time rukovođen“, kaže.

I buduće uvođenje sankcija Rusiji moguće je videti kao opravdanje za postavljanje nove ministarke energetike, jer je sklonjena ministarka koja simbolizuje Zapad, a dovedena druga koja ima zavidan CV i radila je u Evropskoj investicionoj banci i sveskim finansijskim institucijama. U trenutku kada smo otkrili tajni ugovor sa Norvežanima gde nam oni rade analizu i pomažu da sredimo stanje u EPS-u, dovodimo i Dubravku Negro, a sve vreme američke diplomate ili ljudi od uticaja najčešće ističu energetsku diversifikaciju.

Prema rečima Femića, postavljanjem Dubravke Negro korak smo bliže tome, da u slučaju da moramo da uvedemo sankcije Rusiji, mi već imamo dogovor sa Norvežanima i pokušavamo da nađemo drugu liniju snabdevanja, a za to će da nam posluže i njeni kontakti koje je gradila tokom svoje karijere.

I Dačić pragmatičan potez Vučića

Povodom odluke da Ivica Dačić bude minstar spoljnih poslova, Femić kaže da je to još jedan dokaz da je u pitanju vlada kontinuiteta. Dodaje da je Dačić dobio izbore na obećanju da se neće uvoditi sankcije Rusiji, a upravo on je potpisao Briselski sporazum. I to je opet pragmatičan potez Vučića, da bi sa Dačićem, koji je dobio glasove proruski orijentisanog biračkog tela podelio odgovornost ako budemo morali da uvedemo sankcije Rusiji.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, Femić podseća da je sam Vučić najavio da će pitanje sankcija prolongirati što duže, ali i da je rekao da je vlada napravljena da prezimi ovu, a možda i sledeću zimu.

To ne isključuje mogućnost da možda sledeće godine opet idemo na izbore, kaže urednik portala Nova.rs.

Opširnije pročitajte na N1.

BONUS VIDEO Brnabić se oglasila o sukobu na Predsedništvu SNS i odlasku Zorane Mihajlović iz Vlade

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar