Ratko Femić Foto: N1

Hrvatska nema moć da bude glavna u odlučivanju da Srbija ne bude izuzeta od sankcija na rusku naftu, ali vlastima u Srbiji odgovara da to tako predstave, kaže urednik portala Nova.rs Ratko Femić. “Tako da je najbolje udariti na Hrvate”, rekao je Femić u Novom danu na N1.

Govoreći o tome što je odluka da li će Srbija moći da uvozi rusku naftu odložena za 1. decembar, Femić kaže da je ta odluka na celoj EU. Što se tiče inicijative da Srbija ne bude izuzeta, smatra da su u tome prednjačile baltičke zemlje, a ne Hrvatska.

Femić kaže i da ga hrvatski premijer Andrej Plenković i Vučić “podsećaju jedan na drugog”, i da su se u četvrtak obojica obraćala svom biračkom telu. Smatra neprimerenim to što je Vučić, kako kaže, suštinski nazvao hrvatsku vladu ustašama, kada je rekao da Hrvatska “samo radi to što su radili od 1941. godine”.

Kako je rekao urednik Nova.rs, kad biste slušali predstavnike vlasti u Srbiji pomislili biste da u Hrvatskoj svi nose crne uniforme, što nije tačno.

“Nažalost, Srbija i Hrvatska se ne mogu pohvaliti dobrim odnosima i to je tako decenijama”, kazao je Femić.

Upitan o stvaranju novog političkog poretka bez Rusije, kaže da je evropska politička zajednica inicirana sa ciljem da se jače povežu i profilišu evropske vrednosti i da se svrstaju na jednu stranu, a glavni kriterijum svrstavanja je osuđivanje agresije na Ukrajinu. Međutim, ne zna da li Srbija ima budućnost u tom bloku ako ne uvede sankcije Rusiji.

“Ne znam u kom formatu bismo bili pozivani ubuduće, i da li ćemo uopšte biti pozivani tamo”, rekao je Femić.

Dodao je da evropska politička zajednica liči na još jedno “predvorje za” EU, rekavši da mu se to ne sviđa, jer je Srbija “i inače na dugom štapu što se tiče pridruživanja”.

Femić smatra i da se smanjilo interesovanje javnosti za temu formiranja sledeće vlade, i da sada “svi razmišljaju da li će nam biti hladno i kako ćemo se grejati”. Prema njegovim rečima, znalo se da će se ići na kupovinu vremena i da će da se koristi kao alibi da je vlada u tehničkom mandatu i da zbog toga ne može da uvede sankcije Rusiji.

To je pragmatičan potez, a politički Zapad im to dozvoljava, kazao je Femić.

On je istakao da mnogi lideri opozicije gledaju na Vučića kao na Miloševića 2000. godine, a “niti je on Milošević niti je ovo 2000. godina”.

“Moramo da prihvatimo tu realnost da EU, odnosno politički Zapad, traži od nas, očekuje neke stvari, ali njemu odgovara ta dinamika koju je Vučić usvojio”, kazao je Femić.

Dodao je da kad razgovarate sa ambasadorima oni govore da sa Vučićem mogu da sarađuju jer on isporučuje neke stvari.

Upitan da li ga zima brine, kaže da razmišlja više o tome nego o “političkim stvarima”.

BONUS VIDEO: Plenković odgovorio Vučiću: Ja sam očito glavni ustaša u Srbiji, nenormalna retorika Brnabić i tabloida

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare