Gabrijel Eskobar Gabriel Escobar
Gabrijel Eskobar Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Manastir Visoki Dečani je "od vitalnog značaja za Srbe, a ujedno je i sastavni deo kulturnog tkiva Кosova i svetske kulturne baštine", poručio je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijel Eskobar, javila je istočnoamerička eparhija.

Oni se pozivaju na odgovor ovog zvaničnika, a u ime državnog sekretara Antonija Blinkena, kojem je 17. februara episkop istočnoamerički Irinej službeno uputio pisani apel da se zaštite srpska pravoslavna zajednica i verski objekti na Кosovu i Metohiji.

„Eskobar je dalje u pismu istakao očekivanja Sjedinjenih Država i partnera međunarodne zajednice da vlada Кosova sprovede pravno obavezujuću odluku Ustavnog suda Кosova i ispoštuje imovinska prava Manastira. Eskobar je takođe podstakao dijalog kao način za prevladavanje nerešenih problema u regionu, u kome bi Srpska Pravoslavna Crkva mogla imati značajnu ulogu“, navela je ova eparhija u saopštenju za javnost, a prenosi KoSSev.

Episkop istočnoamerički, Irinej, još jednom se ovog meseca obratio državnom sekretaru SAD-a, Antoniju Blinkenu. U pismu mu je poručio da je na delu „otvoreni progon“ prištinskih vlasti nad Srpskom pravoslavnom crkvom, a posebno manastirom Visoki Dečani.

Tada su iz ove eparhije podsetili na to da je vladika Irinej proteklih godina često apelovao i lično se zauzimao u američkoj javnosti za zaštitu prava i osnovnih ljudskih sloboda sveštenstva, monaštva i vernika Srpske pravoslavne crkve na KiM-u.

Bonus video – Manastir Visoki Dečani

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook

Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar