Foto: B.P./ATAImages, EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI, Nova.rs

Drami koja je u subotu započela izlaskom predstavnika Srba iz kosovskih institucija, ne nazire se kraj. Prištini su isporučena dva zahteva - da se formira Zajednica srpskih opština predviđena Briselskim sporazumom i da se ukine preregistracija vozila sa oznakama srpskih gradova. Nakon što su u subotu srpski policajci odložili svoje uniforme, juče je u Kosovskoj Mitrovici održan veliki narodni miting, s kojeg su srpski zvaničnici pozdravljali čoveka sa crne liste SAD Milana Radoičića. Mišljenja su podeljena, a prema rečima sagovornika Nova.rs, postoji više mogućih epiloga.

Ceo kosovski problem prethodnih meseci sveo se na registarske oznake automobila, kao da većih muka nema. Kulminiralo je odlukom prištinskih vlasti da vozačima koji nisu preregistrovali svoja vozila na RKS tablice, uručuje opomene sve do 21. novembra, kada bi usledilo i novčano kažnjavanje.

Srpski deo kosovske policije negodovao je protiv ove odluke, a zatim je suspendovan prvi čovek policijskog regiona Sever Nenad Đurić.

I to je pokrenulo niz.

Ostavku je dao prvo predsednik Srpske liste i ministar u kosovskoj vladi Goran Rakić, a onda i Igor Simić u ime njihovih poslanika u kosovskoj Skupštini.

Zatim redom, sudija Apelacionog suda i član sudskog saveta u Prištini Nikola Kabaši, gradonačelnici sve četiri opštine na severu i šef Regionalne operative Mitrovica Sever kapetan Aleksandar Filipović u ime zaposlenih u kosovskoj policiji, uz poruku “dosta je bilo“. Slika dana bez dileme bili su policajci pored svojih uniformi…

Foto: Kosovo online

U međuvremenu je u Beogradu održana sednica vlade, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je sastanke sa kineskim i ruskim ambasadorima, dok je sa američkim razgovarao telefonom. Tenzije su podignute na maksimum.

Pozdravi za Milana Radoičića

Dan nakon što su predstavnici Srba napustili prištinske institucije, u Kosovskoj Mitrovici je juče u podne počeo veliki narodni miting.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je da mandate vraćaju srpskom narodu koji ih je birao, a ne Prištini. On je istakao da su se okupili da pošalju jasnu poruku da je dosta šikaniranja od strane Prištine – otimanjem srpske imovine, matretiranjem Srba i lažnim optužbama na njihov račun.

„Dosta je! Dosta je gaženja Briselskog sporazuma i srpskog naroda. Mirne savesti stojim pred vama jer smo učinili sve da ovo sprečimo. Našim ostavkama branimo Briselski sporazum i pravo. Mi želimo mir, mir i samo mir. Molim vas da ne nasedate na provokacije, mi nismo remetilački faktor, mi želimo da se povuku sve jednostrane odluke o registarskim tablicama i primenu Briselskog sporazuma, da se osnuje Zajednica srpskih opština“, poručio je Rakić.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je da se bore za mir za sve ljude.

„Deset godina čekamo Zajednicu srpskih opština, deset godina čekamo ruku pomirenja, a šta smo dobili…“, rekao je Simić i dodao:

„Ako budemo jedinstveni i složni, ne sumnjam da ćemo pobediti. Važno je da teret borbe podnesemo svi podjednako“, rekao je Simić i na kraju svog obraćanja pomenuo i kontoverznog kosovskog biznismena koji je pod sankcijama SAD uz reči „pozdravljamo brata Milana Radoičića“.

Različita su mišljenja o tome da li je ovo još jedna predstava vlasti ili su stvari zaista izmakle kontroli.

Blef Srpske liste

Bivši ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović za Nova.rs kaže da su tenzija i strah među građanima na severu KiM veliki.

Goran Bogdanović Foto: Slobodno Srpski/Youtube

“Situacija je na severu mnogo napeta, ne zna se šta će biti sutra, jer je otvoren jedan prazan prostor gde mogu da dođu razne grupe, ljudi se boje da Priština ne zauzme lokalne samouprave, policijske stanice i zavede teror. Mislim da je izazvan samo još veći problem. Ovo nije rešenje”, kaže Bogdanović za Nova.rs.

Tačan broj Srba koji su napustili institucije još nije poznat, ali Bogdanović smatra da ih može biti nekoliko hiljada i da oni sad praktično ostaju bez posla.

“Ovo je sigurno rađeno u dogovoru sa zvaničnim Beogradom, ovde se ništa ne radi bez dogovora sa Srbijom i bez blagoslova srpskih vlasti. Iza ove odluke sigurno stoje Beograd i Aleksandar Vučić, a oni su valjda mislili i na te ljude koji ostaju bez posla, kako će se njima pomoći. To nije pet ili 10 ljudi, u pitanju je nekoliko hiljada. Tačan broj još ne znamo, a videćemo već za nekoliko dana i da li su baš svi Srbi izašli i kosovske vlade, policije ili je ovo još jedan blef Srpske liste. Nije isključeno da se svi već za nekoliko dana vrate u institucije, ali ako tome ne bude prethodilo ispunjenje nekih zahteva koji dolaze sa srpske strane, onda je sve ovo besmisleno”, kaže Bogdanović.

Uspešna ucena

Politički analitičar Boško Jakšić smatra da ovakva situacija može da traje neko vreme, ali ne na duži rok.

Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO

“Lično mislim da je to dobar korak, jer je očigledno reč o pritisku na vlasti u Prištini u trenutku kad Aljbin Kurti nema političku stabilnost. Dakle, ukoliko je ovo korak koji ima za cilj da natera Kurtija da formira Zajednicu srpskih opština onda je to dobar pregovarački korak. Jer, status kvo i to što se ceo kosovski problem sveo na pitanje registarskih oznaka je bizaran. Čini mi se da ovaj pritisak može malo da razmrda i Prištinu i Zapad. Mi praktično sad imamo sukob dve ucenjivačke grupe. Do sada smo imali samo jedne ucenjivače iz Prištine, sad su se uključio i srpski ucenjivački potencijal”, navodi Jakšić.

Smatra da je veliki problem ukoliko se sve radi bez ikakvog plana.

“Pre svega za ljude koji žive na severu KiM. Činjenica je da oni decenijama trpe posledice zbog poteza i albanske i srpske strane. Ovo će dodatno ugroziti sve one koji su bili zaposleni u administraciji. Ukoliko unapred nije rešeno da im se omogući novčana pomoć i neki novi izvor prihoda desiće se isto što i pre nekoliko godina, kad su napustili radna mesta, pa ostali bez novca i onda se vratili, pa onda sve to nije imalo nikakav efekat”, navodi Jakšić jednu od opcija koja nas možda očekuje.

Može doći do sukoba

Da je stvar daleko ozbiljnija od ucenjivanja i uobičajenih izrežiranih tenzija koje gledamo mesecima i godinama unazad samtra politički analitičar iz Prištine Nedžmedin Spahiu. On za naš list kaže da mu se čini da može doći do sukoba.

Foto: Printscreen/N1

“Nadam se da je ovo još jedna predstava, ali mi je utisak nažalost da se sprema ratni čin, da se približavamo sukobu. Izgleda da je Srbija odbila predlog Nemačke i Francuske, da se sve zato dodatno komplikuje i da je na pomolu sukob, a onda će sve rešiti NATO. Kod prištinskih vlasti je sve ovo imalo odjeka i mišljenje je da se radi o opasnoj stvari. Ovo što su policajci uradili tumači se i kao njihova priprema, kao potencijalna snaga za neki sukob”, zaključuje Spahiu.

Na pitanje da li postoji ikakva šansa da Priština pristane na zahtev da se formira ZSO Spahiu kaže:

“ZSO važi samo kao trampa za priznanje od Srbije. Ta opcija važi samo ako Beograd pristane da prizna nezavisnost Kosova”, navodi Spahiu.

BONUS VIDEO: Rakić objavljuje izlazak Srba iz kosovskih institucija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar