Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Na današanjem sastanku, u okviru međustranačkog dijaloga vlasti i opozicije, potpisan je Sporazum o unapređenju uslova za održavanje izbora. Portal Nova.rs eksluzivno objavljuje sadržaj dokumenta koji je danas potpisan.

Kao što je ranije najavljivano, danas je potvrđeno da će se predsednički, parlamentarni i beogradski izbori održati istovremeno 3. aprila.

Dokument prevdiđa da će izbori za predsednika Srbije biti raspisani 02. marta 2022. Godine, te da će Vučić 15. februara raspisati izbore za poslanike Narodne skupštine Republike Srbije.

Zaključan međustranačkog dijaloga o unapređenju uslova za održaanje izbora
Sporazum o unapređenju uslova za održavanje izbora
Sporazum o unapređenju uslova za održavanje izbora
Sporazum o unapređenju uslova za održavanje izbora

 

Sporazum o unapređenju uslova za održavanje izbora
Sporazum o unapređenju uslova za održavanje izbora

Istog dana, kad budu raspisani pralamentarni izbori, predsednik Skupštine Ivica Dačić će raspisati izbore za odbornike Skupštine grada Beograda.

Kompletan tekst sporazuma možete pročitati na ovom linku. 

Kontrola biračkog spiska – predviđena mesta i za one koji su bojkotovali razgovore u parlamentu

Prema Sporazumu, predviđeno je da Vlada Republike Srbije formira Radnu grupu za eksternu kontrolu biračkog spisak u čiji sastav će ući predstavnici Srpske napredne
stranke, Socijalističke partije Srbije, Dosta je bilo, Srpskog pokreta Dveri, Demokratske stranke Srbije, Pokreta obnove Кraljevine Srbije, Srpske radikalne stranke, Zdrave Srbije, Srpske stranke Zavetnici, Vlade, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Republičke izborne komisije i tri predstavnika drugih opozicionih stranaka koje za to pokažu interes.

Foto: TANJUG/ ZORAN MIRKOVIC

Sprečiti glasanje preminulih građana i onih koji nisu u zemlji

U dokumentu se navodi da će republička izborna komisija organizovati skeniranje izvoda iz biračkog spiska sa svih biračkih mesta i njihovo automatsko, elektronsko poređenje sa sadržajem Jedinstvenog biračkog spiska, poređenje sa matičnom knjigom umrlih, bazom validnih ličnih karata i pasoša i činjenicom boravka u zemlji u vreme izbora i da u skladu sa svojim nadležnostima pokrene odgovarajuće postupke ako se utvrdi da su glasali ljudi koji nisu bili u biračkom spisku, koji nisu imali validnu ličnu kartu i/ili koji po evidenciji nisu bili u zemlji.

Svaki član izborne komisije ima pravo u uvid kompletnog izbornog materijala

U Zakonu o izboru narodnih poslanika i podzakonskim aktima Republičke izborne komisije potrebno je posebno naglasiti da svaki član Republičke izborne komisije i lokalne izborne komisije ima pravo da izvrši uvid u celokupan izborni materijal, da prebroji izborni materijal sa svakog biračkog mesta i da proveri da li je glasao birač koji mu dostavi svoju adresu i jedinstveni matični broj građana.

Ivica Dacic pregovori vlasti i opozicije
Ivica Dačić pregovori vlasti i opozicije Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Za biračko mesto na kojem je utvrđeno neslaganje između zapisnika o radu biračkog odbora i sadržine izbornog materijala donosi se rešenje o ispravci zapisnika o radu biračkog odbora.

Opozicija, ukoliko osvoji dva odsto, ima pravo da izvrši kontrolu zapisnika

Dokument previđa da na zahtev podnosioca proglašene opozicione izborne liste, koja je osvojila više od 2 odsto glasova, a koji se podnosi u roku od 24 časa od zatvaranja biračkih mesta, Republička izborna komisija određuje da se izvrši kontrola tačnosti zapisnika o radu biračkih odbora sa najviše 5 procenata biračkih mesta na teritoriji svakog grada, opštine i gradske opštine.

Pročitajte još...

Dodaje sa da, ako postoji osnovana sumnja da je veliko neslaganje između zapisnika o radu biračkog odbora i sadržine izbornog materijala posledica svesne i namerne
aktivnosti koja su usmerena na to da se utvrdi neistinit rezultat izbora, Republička izborna komisija dužna je da podnese krivične prijave nadležnom javnom
Tužilaštvu.

Bez funkcionerske kampanje 10 dana pred izbore

Sporazumom je predviđeno da se izmenama Zakona o sprečavanju korupcije predvideti da deset dana pre dana određenog za glasanje mediji ne mogu izveštavati o zvaničnim javnim skupovima na kojima se otvaraju infrastrukturni i drugi objekati (putevi, mostovi, škole, bolnice, fabrike i sl), odnosno obeležava početak izgradnje takvih objekata ako na
tim skupovima učestvuju javni funkcioneri koji su kandidati za predsednika Republike, narodne poslanike i odbornike skupština gradova, odnosno opština.

Kompletan tekst sporazuma možete pročitati na ovom linku. 

BONUS VIDEO: Pogledajte kako izgleda pokušaj dijaloga na RTS

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare