Obradović otkriva šta je dogovoreno na dijalogu vlasti i opozicije bez stranaca

Podeli:
Boško Obradović Foto: Ivan Dinić/Nova S

U subotu je u Skupštini Srbije održana nova runda međustranačkog dijaloga vlasti i opozicije, na kojoj je dogovoreno da se parlamentarni, beogradski i predsednički izbori održe 03. aprila. Uz termin izbora, dogovorena je i izrada dokumenta o izbornim uslovima, što je, prema rečima lidera Dveri Boška Obradovića, pokazatelj da ovaj dijalog daje bolje rezultate u odnosu na onaj pod posredstvom Evropskog parlamenta.

Obradović je u razgovoru za naš dnevni list rekao da još uvek nije dobio pomenuti dokument, ali da da može da pretpostavi šta će se naći u njemu. On za naš list otkriva koje su se teme našle na poslednjem sastanku vlasti i opozicije.

“Održano je 15 sastanaka Radne grupe koju su činili predstavnici vlasti i opozicije, i na sto su stavljene sve teme i dileme u vezi sa poboljšanjem izbornog procesa bez ikakve cenzure. Vlast je povukla svoje crvene linije i rekla šta je za njih neprihvatljivo – to je, pre svega, razdvajanje termina izbora i zabrana da Vučić bude nosilac izborne liste na svim nivoima. Mi iz Srpskog pokreta Dveri smo povukli svoje crvene linije i naveli šta je ono bez čega mi nećemo potpisati najavljeni Sporazum ako se to u njemu ne nađe”, ističe Obradović, a potom objašnjava koji su njihovi zahtevi.

Pročitajte još...

“To su, pored drugih konkretnih zahteva, pre svega medija, planovi sedam najvećih medijskih kuća koje su bile na sastanku Radne grupe i Nadzorni odbor za nadgledanje primene Sporazuma i kontrolu kompletnog predizbornog procesa. Ono što su definitivno pomaci u ovom dijalogu jeste formiranje Radne grupe za sređivanje Jedinstvenog biračkog spiska u kojoj će opozicija imati svoje predstavnike, veliki broj poboljšanja u radu Republičke izborne komisije, delimično ograničenje funkcionerske kampanje, smanjenje broja potrebnih potpisa za pokrajinske i lokalne izbore, povećanje visine finansija koje se dobijaju od države za sve izborne učesnike. Opozicija će, pored članova u stalnom sastavu RIK-a, imati i članove u stalnom sastavu svih biračkih odbora u Srbiji. Za svakoga ko se bavio izborima i zna dosadašnja izborna pravila, ovo su značajni pomaci i konkretna poboljšanja izbornog procesa za sve izborne učesnike, bez razlike”, smatra Obradović.

Prema rečima Obradovića, njegov zadatak je bio da na ovim pregovorima izvuče maksimum u poboljšanju izbornih uslova.

“Da li je i koliko pregovarački tim Dveri u tome uspeo – oceniće Predsedništvo kad bude donosilo odluku da li postoji dovoljno veliki broj poboljšanja uslova za izbore da bismo potpisali ovaj Sporazum između vlasti i opozicije. Za tu odluku čekamo finalnu verziju Sporazuma, kao i informaciju da li su u nju ušli svi naši zahtevi koji predstavljaju naše crvene linije u ovim pregovorima. Bez obzira da li će Dveri to potpisati ili ne, Sporazum donosi određena poboljšanja izbornih uslova, ali ne i sve ono što smo tražili i što bi sprečilo, pre svega, pritisak na birače. Tome ćemo, kao i svim drugim pokušajima izborne krađe, morati da se suprotstavimo svi zajedno iz opoziciji. To moramo da sprečimo kako znamo i umemo u toku izbora”, rekao je Obradović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar