Generalštab projekat Foto:FoNet/X jaredkusner

Vlast na čijem je čelu Srpska napredna stranka namerava da pokloni dve parcele na kojima se nalaze ruševine Generalštaba firmama Džareda Kušnera, zeta bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa. Kako je najavljeno, one će tu, u strogom centru Beograda i preko puta Vlade Srbine, da grade dva luksuzna nebodera. Nije međutim isključeno da u "paket" uđe i zgrada čuvene kasarne Sedmog puka, koja se vidi na slici idejnog rešenja. Sumnju da bi i ona mogla biti rekonstruisana "o istom trošku" podgrejao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, najavljujući njenu obnovu dok je pričao o Generalštabu.

Poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta otkrio je da Vlada Srbije planira da pokloni dve parcele na kojima se nalaze ruševine Generalštaba, a potom nam ustupio i dokumentaciju, odnosno predlog zaključka kojim će formalizovati poklanjanje atraktivnog zemljišta u Beogradu američkim ofšor firmama „Kushner Realty“ i „Atlantic Incubation Partners“ LLC. Iza njih stoji Džared Kušner, zet Donalda Trampa, biznismena i bivšeg američkog predsednika, što je i sam potvrdio.

On je na društvenim mrežama objavio i slike budućeg izgleda ruševina u centru Beograda (zajedno sa albanskom obalom), na kojima se vide dva nebodera. Na Kušnerovim fotografijama vidi se da izgled kompleksa znatno odstupa od originalnog, čiji je idejni tvorac arhitekta Nikola Dobrinović.

Međutim, ono što se još može videti jeste i zgrada čuvenog Sedmog puka, kasarne na uglu Resavske i Nemanjine ulice, ali u novom ruhu.

Na taj detalj mnogi nisu obratili pažnju, sve dok o Generalštabu nije „progovorio“ Vučić.

„Srećan sam što ćemo konačno da rešimo problem koji imamo u centru grada. Naša je namera da tu postavimo neku vrstu muzeju žrtava i svega onoga što se tu dešavalo, što danas ne postoji. Dakle da pokažemo ljudima, šta se tu dogodilo, ali i da razvijamo naš grad sa velikim i značajnim investicijama. Ja mislim da svako ko je video kako bi to izgledalo, ako je to ono što sam i ja mogao da vidim, da je oduševljen u odnosu na to što mi imamo danas“, naveo je predsednik države i nekadašnji lider SNS.

„…da obnovimo onu velelepnu zgradu Sedmog puka“

A onda je pomenuo i zgradu 7. puka, na uglu Resavske i Nemanjine.

Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs

„Ja se samo nadam da ćemo imati dovoljno vremena da premestimo ministarstvo odbrane i Generalštab, posle toga da obnovimo onu velelepnu zgradu Sedmog puka koja gleda ka Manježu“ rekao je Vučić.

Vesićeva ideja i dogovor sa Vulinom

O ovom objektu ranije je govorio Goran Vesić i to u vreme dok je bio zamenik gradonačelnika Beograda. On je u oktobru 2018. godine rekao da je dogovorio je da sa Aleksandrom Vulinom koji je tada bio na poziciji ministra odbrane razmenu kasarne Sedmog puka.

„Vojska će dobiti adekvatnu imovinu od grada, a naša ideja je da tu napravimo gradsku biblioteku, mesto sa čitaonicama i kafićima, gde posetioci mogu provesti ceo dan. Rekonstrukcija te zgrade biće i veliki izazov za gradski Zavod za zaštitu spomenika kulture, jer je ceo objekat pod zaštitom – kazao je Vesić na TV Studio B.

Foto:BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Da li će i Sedmi puk biti poklonjen, razmenjen ili dat na korišćenje i upravu Trampovim firmama, kao što je to slučaj sa zgradom stare Pošte i firmom Beograd na vodi tek ćemo videti.

PROČITAJTE JOŠ

Sam projekat koji je predstavio Kušner, vredan je 500 miliona dolara. Kako je objavio Njujork tajms, država Srbija bi, prema predlogu ugovora, trebalo da dobije 22 odsto profita, ali nije poznato od čega.

„Ni stila ni veze sa sadašnjim stanjem lokacije“

Stručna javnost sa druge strane negoduje.

Komentarišući arhitektonske rendere, arhitekta Slobodan Maldini ocenio je ranije za Nova.rs da oni nemaju nikakve ni stilske ni druge arhitektonske oznake koje imaju veze sa sadašnjim stanjem te lokacije, ali ni sa arhitekturom Beograda ili Srbije i iskreno se nada da oni nikada neće biti sagrađeni na tom mestu.

Foto: Shutterstock/Baloncici

Ako je zgrada zaštićena kao spomenik kulture, kako objašnjava Maldini, onda nije moguće menjati njenu spratnost, vrstu fasade, način konstruisanja, njene ulaze ili prozore. Jedino što je moguće je ukoliko je oštećena, izvesti radove uz posebne dozvole da se vrati u izvorni oblik.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare