Dobrica Veselinović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Nosilac liste koalicije "Srbija protiv nasilja" na spornim decembarskim beogradskim izborima Dobrica Veselinović je danas izjavio da ponavljanje izbora u Beogradu pod istim uslovima ne bi doprinelo tome da bude više demokratije i da će o eventualnom izlasku na takve izbore tek biti dogovora.

Veselinović je na TV Insajder rekao da je pravni tim opozicije podneo velik broj žalbi sudu i da na tome radi i sa međunarodnim partnerima.

„Mi smo u Evropskom parlamentu i u drugim institucijama EU – Evropskoj komisiji, nevladinom sektoru i medijima u Briselu imali vrlo dobre sastanke. Ne samo da se situacija u Srbiji prati, nego je vrlo jasno da je došlo do velikog prekrajanja izborne volje, pogotovo u Beogradu. Razgovarali smo o modalitetima kako da napravimo međunarodnu istraživačku misiju da bi se saznao obim prevare, a onda i da uđemo u jednu vrstu medijacije i popravljanja izbornih uslova“, rekao je Veselinović.

Ponovio je da se očekuje nova rezolucija Evropskog parlamenta o Srbiji 7. ili 8. februara.

„Uvereni smo, iz razgovora sa partnerima, sa članovima parlamenta iz prijateljskih organizacija, iz Zelenih, iz Socijaldemokrata, s Liberalima s kojima smo takođe pričali, da će ona biti dosta oštra i onda ćemo ući u još jedan talas napora da se medijacija ostvari“, istakao je Veselinović.

Na pitanje kako će postupiti ukoliko bude bilo ponovljenih izbora, a ne promene se izborni uslovi, Veselinović je rekao da će o tome koalicija zajedno doneti odluku.

Naveo je da „to za sada nije bilo na dnevnom redu, zato što smo želeli da prvo iscrpemo sve mehanizme u domaćem pravosuđu, da učestvujemo s građanima na protestima, da uradimo svoj deo posla i pritisak prema međunarodnim institucijama, a onda da vidimo i da li vlast može da formira tu vladu u Beogradu, prvenstveno“.

„Ono što možemo videti ovih dana je više kalkulisanje, potkopavanje, korupcija, da li će neki odbornici da pređu ili ne, a ne politika, jer da postoji politika, oni bi tu vlast već imali“, ukazao je Dobrica Veselinović.

***

BONUS VIDEO – Protest Srbija protiv nasilja zbog izborne krađe ispred Ustavnog suda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar