Ivica Dačić Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je u Tunisu na Ministarskoj konferenciji Međunarodne organizacije Frankofonije (OIF), na kojoj je i delegacija Kosova, u govoru ukazao da učešće Srbije na tom skupu "ni na koji način ne prejudicira priznanje nezavisnosti Kosova od Srbije niti ima ikakvog uticaja na srpsko dosledno poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN".

„Naprotiv, današnje učešće Srbije, uprkos ovoj otežavajućoj okolnosti koja zadire duboko u naše vitalne interese, zapravo pokazuje ogroman značaj koji posvećujemo saradnji sa OIF“, rekao je ministar.

Dačić je, kako je prenelo njegovo ministarstvo, istakao da je on danas u „prijateljskoj frankofonoj porodici“ i da je Srbija spremna i voljna da „u ovim teškim vremenima, obeleženim mnogobrojnim izazovima, nastavi da gradi čvrste temelje saradnje“.

Cilj Srbije, kako je rekao, sticanje statusa punopravne članice u Međunarodnoj organizaciji frankofonih zemalja jer „Srbija poštuje i neguje jezičke, kulturne i političke vrednosti“ te organizacije i „podržava njenu posvećenost miru, demokratiji i ljudskim pravima, kao i privrženost poštovanju ustavnog poretka i vladavine prava“.

„Takođe, pozdravljamo posvećenost Međunarodne organizacije Frankofonije u promovisanju rodne ravnopravnosti i jednakosti, kao suštinskog uslova za postizanje Ciljeva održivog razvoja“, rekao je Dačić.

„Posebno smo posvećeni pozivima na mirno rešavanje svih kriza i sukoba u frankofonom svetu, u skladu sa principima Povelje UN. U tom pogledu imamo poseban senzibilitet, jer od svih naših borbi, najizazovnija je ona usmerena ka očuvanju našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta, to jest, rešavanju pitanja Кosova i Metohije. Boreći se za očuvanje svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, Srbija istovremeno staje u odbranu univerzalnih principa međunarodnog prava“, naveo je ministar.

„Radi saradnje s Međunarodnom organizacijom Frankofonije, Srbija je sprovela niz konkretnih aktivnosti“, rekao je Dačić i naveo da su studijski programi na francuskom jeziku dostupni na četiri univerziteta, a dvojezična nastava u sedam osnovnih i srednjih škola. Francuski jezik se uči u 360 osnovnih, 187 srednjih i pet škola za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju.

Pomenuo je i odluku Univerzitetske agencije Frankofonije (AUF) da svoju kancelariju uskoro otvori u Srbiji gde „frankofonija simbolizuje – jednakost, komplementarnost i solidarnost“, da je „frankofonija za nas stvar izbora“ i da „naša duboka posvećenost njenim principima inspiriše da joj nađemo visoko mesto u svim segmentima našeg društva“.

Bonus video: Da li je predlog Kosovo u UN, a Srbija u EU prihvatljiv građanima.mp4

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar