Aleksandar Vučić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednik SNS Aleksandar Vučić je čak četiri puta pomerao rok za formiranje vlade, a sada je i izvesno da će odložiti i najavljeno objavljiivanje imena ministara. Iako je pre četiri dana rekao da će sastav kabineta nove-stare premijerke Ane Brnabić biti poznat "najkasnije u ponedeljak", odnosno sutra, sednica Predsedništva SNS na kojoj će o tome biti odlučeno zakazana je za utorak u 17 časova.

Autori: Nataša Latković, Jelena Jelovac

Skupština Srbije konstituisana je 3. avgusta, ali do danas nisu izabrani njen predsednik, potpredsednici, niti skupštinski odbori. Iako je bilo najava da će nakon potvrđivanja mandata novih poslanika ubrzo biti formirana i nova vlada, to se nije dogodilo.

Ime mandatara predsednik Srbije saopštio je tek pre manje oko dve nedelje, a pre četiri dana rekao je da će sastav vlade biti saopšten do kraja nedelje, a najkasnije u ponedeljak.

„Već krajem ove nedelje, a najkasnije do ponedeljka, očekujem da će premijerka izaći sa tim kako treba da izgleda nova vlada“, rekao je tada Vučić.

Do sada je bila praksa da pre izbora nove vlade, na sednici Predsedništva SNS budu usvojeni predlozi kandidata za ministre.

Međutim, kako je našem portalu potvrđeno, sednica će biti održana u utorak i pretpostavlja se da će tada Brnabić saopštiti imena ministara.

Rokovi koje je Vučić već „probio“

Vučić je inače do danas najmanje četiri puta „probio“ rok za formiranje vlade. On je 10. septembra izjavio da će premijerka i novi ministri biti izabrani do kraja tog meseca.

„Vladu će voditi neko sposoban i energičan. Biće značajnih promena u svakom smislu, ali ne zato što je prethodna vlada bilo šta loše radila“, naveo je Vučić.

On je početkom jula rekao da očekuje da će vlada biti formirana 20. ili 21. avgusta, da bi krajem istog meseca kao rok za njeno formiranje naveo 25. avgust.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ni on, međutim, nije ispoštovan. Nekoliko dana pre njegovog isteka, Vučić je izjavio da ćemo novi kabinet u Nemanjinoj 11 dobiti nakon što se vrati iz Vašingtona, gde je boravio 3. i 4. septembra.

„Biće formirana u prvoj polovini septembra. U Vladi će biti promena“, rekao je on.

Predsednik je, međutim, po povratku u Srbiju naveo da će nova vlada biti do kraja meseca, te da razmatra nekoliko kandidata za premijera.

„Brnabić je dobar izbor“

Aleksandar Vučić je pre dve nedelje, posle sednice Predsedništva SNS, naveo da je Ana Brnabić mandatarka za sastav nove vlade.

„Mislim da je Ana Brnabić dobar izbor i da će ona taj posao da obavlja dobro“, rekao je on.

Pre nego što je lider SNS obelodanio ime mandatara, Siniša Mali je izjavio da je Vučićev predlog o premijeru jednoglasno usvojen.

Sudeći po Vučićevoj izjavi, u novoj vladi mogu da se očekuju i dva nova ministarstva –  za ljudska prava i ravnopravnost polova, a drugo je za brigu o porodici, deci i demografiju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare