Ana Brnabić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ostalo je svega devet dana do isteka roka, koji je predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić poslednji put odredio za formiranje nove vlade. Kako za Nova.rs navode u redovima naprednjaka, izbor premijera i novih ministara najverovatnije će se dogoditi u poslednjim danima septembra ili početkom oktobra, dok su polovične šanse da novo rukovodstvo Skupštine Srbije dobijemo ove nedelje.

Iako je od izbora prošlo tri meseca, još nije zvanično obelodanjeno ko će biti mandatar za sastav nove vlade, a o imenima budućeg premijera i ministara i dalje se samo spekuliše.

Ne zna se ni ko će biti predsednik i potpredsednici Skupštine Srbije, iako je ona konstituisana još pre mesec i po dana.

„Šansa da ove nedelje dobijemo novo rukovodstvo parlamenta je 50 odsto, a vlada će verovatno biti formirana sledeće sedmice“, nezvanično nam je rekao jedan funkcioner SNS.

Ipak, i on upozorava da se stvari mogu promeniti u roku od 24 sata, te da sve zavisi od procene predsednika Aleksandra Vučića, koji je već u nekoliko navrata prolongirao rok za formiranje nove vlade.

Vučić tri puta odlagao formiranje Vlade

Vučić je početkom jula rekao da očekuje da će vlada biti formirana 20. ili 21. avgusta, da bi krajem istog meseca kao rok za njeno formiranje naveo 25. avgust.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ni on, međutim, nije ispoštovan. Nekoliko dana pre njegovog isteka, Vučić je izjavio da ćemo novi kabinet u Nemanjinoj 11 dobiti nakon što se vrati iz Vašingtona, gde je boravio 3. i 4. septembra.

„Biće formirana u prvoj polovini septembra. U Vladi će biti promena“, rekao je on.

Predsednik je, međutim, po povratku u Srbiju naveo da će nova vlada biti do kraja meseca, te da razmatra nekoliko kandidata za premijera.

„Ima više kandidata. Pre toga ćemo da izaberemo predsednika Skupštine“, naveo je Vučić, dodajući da još uvek ne želi da govori o eventualnim koalicionim partnerima.

Direktor Centra za praktičnu politiku Dragan Popović navodi da nije siguran da će i poslednji rok za formiranje vlade biti ispoštovan, budući da je ostalo malo vremena za to.

Dragan Popović Foto;N1

„Paradoksalno je to što ljudima očigledno to nije bitno i to je dokaz da smo zabrazdili u autokratiju. Ljudima je svejedno da li imamo vladu, premijera, ministre. Čak ni skupštinski organi nisu izabrani. To nam više od bilo čega drugog pokazuje u čemu živimo“, istiće Popović u izjavi za Nova.rs.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare