Foto: Arhiva

Formiranje ministarstva za ljudska prava i društveni dijalog u novoj vladi, koji je inicirao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, može biti samo još jedna njegova manipulacija, a posle kritika koje su stigle na njegov račun iz Evropske unije, smatraju sagovornici Nova.rs. Oni navode da će osnivanje takvog ministarstva biti "forma bez suštine", imajući u vidu da je Vučićeva vlast poslednjih osam godina paralisala gotovo sve nezavisne institucije, ugušila dijalog u Skupštini i medijima i kažnjavala drugačija mišljenja.

Obelodanjujući ime mandatara za sastav nove vlade, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će predložiti Ani Brnabić da budu formirana još dva ministarstva – za ljudska prava i društveni dijalog, kao i za brigu o porodici, deci i demografiji.

Ovakva inicijativa došla je neposredno nakon što je objavljen novi izveštaj Evropske komisije, u kome je iznet niz kritika na stanje demokratije u Srbiji.

U njemu je pomenut uzbunjivač Aleksandar Obradovića, koji je uhapšen nakon otkrivanja informacija o prodaji oružja po povlašćenim cenama iz Krušika, kritikovano nasilje nad novinarima i zabrinjavajuće stanje u borbi protiv korupcije, ali konstatovana ubedljiva nadmoć SNS u Skupštini, u kojoj nema istinske opozicije.

Politikolog Vuk Velebit navodi za Nova.rs da je njegov utisak da je formiranje ministarstva za ljudska prava još jedan Vučićev pokušaj zadovoljavanja forme.

„On time želi da pokaže da ima nameru da vodi dijalog sa političkim protivnicima i nevladinim sektorom. Mislim da je to odgovor na kritike iz izveštaja Evropske komisije i ambasadora velikih zapadnih sila u Beogradu i da je formiranje ministarstva za društveni dijalog najobičniji PR. Jer, ako vi osam godina radite na degradiranju dijaloga u Skupštini, medijima i ukinuli ste ga u institucijama, ukoliko tučete političke protivnike na ulici, onda vam nikakvo ministarstvo ne može pomoći da povratite dijalog. To će onda biti samo forma“, kaže Velebit.

Foto:N1; Vuk Velebit

On dodaje da je Vučić svestan da mu u ovom trenutku ne odgovara Skupština bez opozicije i da je društvo polarizovano.

„On će pokušati da pokrene dijalog sa različitim društvenim i političkim akterima, ali sumnjam da on ima iskrene namere da se to desi“, kaže Velebit.

Čupić: Vučić radi sve suprotno od dijaloga

Da lider SNS ima nameru da se formiranjem ministarstva „opere“ kod EU, smatra i Čedomir Čupić, profesor na FPN.

Čedomir Čupić Foto: Medija centar Beograd

„On želi pred EU da se legitimiše kao čovek koji je spreman da ima ministarstvo za ljudska prava i društveni dijalog, a unutar Srbije radi sve suprotno ljudskim pravima i dijalogu. Dovoljno je reći da su ga lideri opozicije zvali na duel, ali on to nije prihvatio. Ovo je samo iznuđena situacija posle izveštaja EU, da on pokaže da kako je spreman da neke stvari promeni“, navodi Čupić za Nova.rs.

On dodaje da će i taj dijalog sa opozicijom ličiti na onaj na Fakultetu političkih nauka, koji „ni na šta nije ličio“.

„Samo sa njim lično može da se vodi dijalog. Onaj na koje on bude slao sluge i poslušnike nema nikakve šanse“, ističe Čupić.

Selaković: Vlast reaguje samo kad stignu kritike na engleskom

Bojana Selaković, programska direktorka Građanskih inicijativa, navodi da su je formiranje ministarstva za društveni dijalog još jedna PR tehnika i to kao reakcija na poruke koje su došle iz Brisela. Ona za Nova.rs kaže da su nevladine ogranizacije godinama upozoravale vlast na ono što je pisalo u ovogodišnjem i prethodnim izveštajima Evropske komisije, ali da vlast reaguje samo kada to isto stigne na engleskom jeziku.

„To govori koliko im je zaista stalo. Znači, oni reaguju ne da bi doprineli društvu, nego da bi popravili svoj kredibilitet u Briselu“, kaže Selaković.

Foto: Medija centar Beograd

Ona ističe da Srbija ima dovoljno mehanizama za dijalog i građansku participaciju, ali da je problem što ih je vlast potpuno obesmislila i to na 3 načina.

„Oni to čine potpunim ignorisanjem predloga, ideja, novih rešenja, koje upućuju organizacije civilnog društva, strukovna udruženja, privreda, pa i građani, odbijanjem da se oni sagledaju na objektivan način i u skladu sa javni interesom, kao i formiranjem specijalizovanih bot brigada sačinjenih od GONGO organizacija i ucenjenih službenika kojima je zadatak da održavaju paralelnu realnost i pokažu da javnost želi baš o što vlast u svakom konkretnom slučaju želi da progura. I sad, sve to znamo, sve ovo godinama funkcioniše, i treba da verujemo da će nam problem rešiti ministarstvo za dijalog“, navodi programska direktorka Građanskih inicijativa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare