Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić reagovala je večeras povodom izjave portparola Evropske unije Petera Stana o imenovanju Nenada Rašića za ministra u vladi privremenih institucija samouprave u Prištini.

„Ovakva reakcija je sramota EU. Čekali smo da vidimo šta će Unija reći o imenovanju Rašića i dočekali još jednu sramnu izjavu. Imenovanje Rašića nije samo u suprotnosti sa Briselskim sporazumom, već i sa voljom naroda iskazanoj na izborima, a što je najvažnija volja“, rekla je Ana Brnabić, a navodi se u saopštenju.

„Ponovo pitam – nakon što 10 godina Priština nije implementirala Briselski sporazum čiji je EU garant, nakon što je Srbima na Kosovu i Metohiji uskraćeno pravo glasa ove godine, i to dva puta, na šta je EU reagovala jednom rečenicom u Izveštaju o napretku, i nakon što Priština imenovanjem Rašića nastavlja da nipodaštava jasno iskazanu volju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, dakle pitam EU – gde su te evropske vrednosti, gde je demokratija, gde nestade vladavina prava“, upitala je premijerka Srbije.

Brnabić je rekla da posle „ovakve sramotne izjave EU, samo još jedne u nizu“, nema nikakve potrebe da Srbija više učestvuje na samitima o Zapadnom Balkanu.

„Ili će EU početi da poštuje vrednosti koje propagira ili nema više potrebe da Srbija u ovakvoj farsi učestvuje. Prvi put Srbija neće prisustvovati Samitu EU – Zapadni Balkan koji će biti održan 6. decembra u Tirani ove godine.“, poručila je predsednica Vlade Srbije.

***

BONUS VIDEO – (Ne)poverenje u rešenje za Kosovo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar