Analena Berbok Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok poručila je večeras da Srbija mora "nedvosmisleno da pozove na uzdržanost od nasilja".

Posle napada na Policiju Kosova, nemačka šefica diplomatije je istakla da „svi moraju da budu svesni svoje uloge u miru“.

„U napetoj situaciji na Zapadnom Balkanu, odgovornost se meri onim što činite na deeskalaciji. Srbija mora nedvosmisleno da pozove na uzdržanost od nasilja“, napisala je Berbok na društvenoj mreži Iks, nekadašnjem Tviteru.

Podsetimo, meštane Banjske na severu Kosova oko 2.45 u nedelju ujutru probudili su rafali, kad je došlo do sukoba lokalnih Srba i kosovskih policajaca, pri čemu su poginula, kako se navodi, četvorica Srba i jedan policajac.

Rafali su odjekivali regionom sela Banjska čitavo prepodne, a meštani su bili veoma uplašeni i zaključani u svojim kućama. Nakon napada u kojem je ubijen policajac albanskog porekla Afrim Bunjaku iz sela nadomak Vučitrna, pojačane snage Kosovske policije zajedno sa KFOR-om primećene su u okolini, a zatvoren je i granični prelaz Jarinje.

Vatra i detonacije su trajali više sati. Ubrzo se oglasila i Eparhija raško-prizrenska i saopštila da je grupa naoružanih, maskiranih ljudi, upala blindiranim vozilom u manastir, pri čemu su provalili manastirsku zaključanu kapiju.

U manastiru se u tom momentu nalazila grupa poklonika iz Novog Sada, sa sveštenikom, igumanom Danilom i bratijom manastira. Naoružana maskirana lica kretala su se po dvorištvu i čuli su se povremeni pucnji.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar