Igor Avžner Foto:FoNet/Milica Vučković

Veliki gubitnik ovih izbora je celokupno društvo i celokupno građanstvo, uključujući i zavedene koji su glasali za Vučića, jer su i oni veliki gubitnici, izjavio je marketinški stručnjak Igor Avžner i upozorio da nam vlast krade godine.

Ukazujući da živimo u državi velikih podela i privida, on je ilustrovao da imamo demokratski izabranog predsednika koji nije demokrata.

Avžer je podsetio da je apsolutno bio protiv ovih i ovakvih izbora i naglasio da je deo opozicije koji je izašao na izbore mogao da očekuje iste neregularnosti kao u decembru.

Njemu je, međutim, to mnogo manje problematično od nalaza ODIHR, izjava Kristofera Hila ili Vladimira Bilčika, koje vidi kao relativizaciju potpuno iste situacije koju je međunarodna zajednica osudila pre samo nekoliko meseci.

„Ovo što se sada dešava je produkt samo toga što je neko prihvatio da izađe u arenu sa Vučićem i da mu da legitimitet“, objasnio je Avžner i konstatovao da je to bio potpuno neshvatljiv potez, bez obzira na to da li je posledica nečijeg neiskustva, neznanja ili naivnosti.

„Ovaj režim, kroz rukovođenje državom, narodu otima novac, a jedini način da to može da uradi je da nam prvo otme glasove“, predočio je on, svestan da je otimanje novca postalo činjenično stanje, ali je poručio da mu glas neće oteti.

Posle ovoga što se desilo na izborima 2. juna, Avžner veoma teško može da zamisli bilo kakve legalne i demokratske izbore u Srbiji i podseća da je, posle izbora 17. decembra, vlast bila zabarikadirana u centru i opkoljena sa svih strana, i opozicijom, i međunarodnom zajednicom, i javnim mnjenjem.

„Jednostavno, držali smo ih pod opsadom. Da smo sačekali još malo, verovatno bismo dobili ustupke“, procenio je on i konstatovao da je grupa opozicionih stranaka, odlukom da izađe na izbore, napravila rupu u tom obruču kroz koju se vlast izvukla.

Upitan šta je u političkom smislu dobio onaj deo opozicije koji je odlučio da ne učestvuje na izborima, Avžner je odgovorio da je zadržao imidž opozicije koja je od reči i nije odstupio od dokumenta potpisanog sa ProGlasom.

Božović kaže – sledi period ostavinske rasprave u opoziciji, Slavković – kanonada ubila i ono malo nade među biračima

On smatra da je ponovno ujedinjavanje opozicije veoma diskutabilna stvar i ukazuje da je Srbija politički kompletno podeljena na dva dela.

„Jedan su vladajuće stranke, gde je Vučić usisao Dačića i usitnio opoziciju koliko god je mogao, dok u samoj opoziciji postoje dva bloka koji se međusobno glože“, opisao je Avžner, za koga je najgore to što je došlo do podele opozicionog biračkog tela.

Kako je protumačio, niko od njih, ni pozicija, ni opozicija, ne vodi računa o meni i mojim interesima, oni vode računa, i jedni i drugi i treći, samo o interesima svojih stranaka.

„U Srbiji danas apsolutno ideologija ne postoji, niti postoji potreba za ideologijom. Postoji pozicija koja razara ovu državu i imamo opozicione stranke koje moraju da budu drugi tas na vagi“, naglasio je Avžner.

Na koji način će oni to uraditi, njega kao birača zaista ne zanima, ali zna da neće od promena biti ništa, ukoliko opozicija ne bude objedinjeno i zajednički nastupala.

Upitan o smeni generacija u opoziciji, Avžner je uzvratio da je to još jedan narativ koji su plasirali „mladi lavovi“, ali je ocenio da u ovom trenutku nije vreme ni za smenu generacija, ni za cepanje opozicije.

„Vreme je da u opoziciji stave prst na čelo, počnu da se edukuju što brže moguće, počnu da rade i daju neke rezultate“, obrazložio je on i naglasio da nije dovoljno samo pričati kako Vučić ne valja, već su potrebni predlozi i rešenja, kako bi narod video da su promene moguće.

PROČITAJTE JOŠ

„Postali smo nacija koja nije samo medijski, nego je i funkcionalno nepismena. Zato i morate da se spustite na nivo komunikacije koji odgovara ljudima, što znači da morate da im dođete na vrata i čujete šta oni imaju da kažu“, rekao je Avžner.

Prema njegovom viđenju, kada u opoziciji budu tako postupali i shvatili da ljudima ne treba da se predstavljaju kao najpametniji, možda će nešto i naučiti.

Upitan o ishodu izbora u Beogradu, Avžner je odgovorio da će llista SNS sigurno formirati vlast, ali da – čitajući između redova – nije baš toliko izvesno da će Aleksandar Šapić ponovo biti gradonačelnik.

U svakom slučaju, on smatra da je Šapić je najgori mogući izbor, ali misli da će konačnu reč o poziciji gradonačelnika imati Vučić, jer se o svemu i svuda pita.

„On ima neograničene resurse, ima neograničenu logistiku i neograničenu moć. On je svu moć svakog od nas pojedinačnouzeo na sebe“, ocenio je Avžner i naglasio da je zato svejedno da li će ta osoba da se zove Aleksandar Šapić ili Simo Spasić.

„Simo Spasić je kompetentan u istoj meri u kojoj je i Aleksandar Šapić da obavlja to što obavlja. Svi dobijaju direktive iz jednog centra. Niko ne sme da uradi bilo šta dok mu to ne bude aminovano. Znači, potpuno je bespredmetno da pričamo o takozvanim personalnim rešenjima“, smatra Avžner..

On misli da bi Srbiju trebalo da posmatramo kao akcionarsko društvo, u kojem svako na izborima ulaže svoj glas i onda očekuje dividendu.

„Ukoliko glasate za pogrešne menadžere, naravno da ne možete da računate da ćete bilo šta dobiti. Prebačeno to na nivo Srbije, to znači da ljudi iz neznanja ili naivnosti daju svoje akcionarsko pravo pogrešnim ljudima“, uporedio je Avžner.

Uprkos tome, on ne veruje da će vlast ispuniti ceo četvorogodišnji mandat, mada procenjuje da međunarodnoj zajednici u ovom trenutku odgovara da ovakva konstelacija snaga u Srbiji.

Predviđa, ipak, da će na srednji rok od 18 meseci međunarodna zajednica početi Vučiću da postavlja neka pitanja, jer će šizofrene poruke sa unutrašnjeg početi da se prelivaju i na spoljašnji plan.

Pominjući u tom kontekstu situaciju u Republici Srpskoj i Crnj Gori, on je ocenio da Vučić ne može da funkcioniše bez kontakata sa svetom, naročito sa Zapadom.

„Vučić će morati nešto tim povodom da uradi. Da li će to da budu izbori ili neka prekompozicija, ostaje da vidimo, ali ne mislim da će izgurati četiri godine“, procenio je Avžner, uveren da postoji kapacitet biračkog tela koje je protiv Vučića.

Motivaciju tog biračkog tela je ubila opozicija u ovom trenutku, ukazao je on i apelovao na „njih da stave prst na čelo, da nađu način da progutaju sopstvene sujete i da krenemo ka budućnosti“.

Upitan o riziku vaninstitucionalnog raspleta, on je odgovorio da je „ovde uvek na ivici vaninstitucionalnog“ i da će možda doći do toga , ako vlast ne bude znala drugi jezik.

„Možda će to biti neki novi 5. ili 6. oktobar, ali je sada sve u rukama opozicije. Oni moraju da se dovedu pameti, da nauče i motivišu ljude da se skupe“, istakao je Avžner.

„Kao kad imate talase na plaži koji sve obrišu i krenu iz početka. Da li postoje animoziteti? Sigurno. Da li postoje sujete? Sigurno, ali dovedite se pameti, dosta je narodu vas, kao što je narodu dosta i ovih drugih“, poručio je Avžner.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare