Andrej Plenković i Ana Brnabić Foto: Mads Claus Rasmussen / AFP / Profimedia, Milos Tesic/ATAImages

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sutra će boraviti u poseti Hrvatskoj i tom prilikom će se susresti sa predsednikom Vlade Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

Ana Brnabić će sutra učestvovati na 4. Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća sa početkom u 11 časova u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

Takođe, uoči učešća na Velikoj skupštini predsednica Vlade Srbije sastaće se sa predsednikom Vlade Hrvatske Andrejem Plenkovićem, u Banskim dvorima sa početkom u 10 časova, saopštila je Vlada Srbije.

U delegaciji sa premijerkom Brnabić, biće i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov.

Podsetimo, srpski šef diplomatije Ivica Dačić oktrio je poslednjeg dana decembra prošle godine da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio da se radi na „odleđivanju“ odnosa sa Hrvatskom, a prvi koraci su učinjeni već nekoliko dana kasnije, 6. januara, kada su pojedini srpski ministri, među kojima i Dačić, otišli u Zagreb na prijem Srpskog narodnog veća (SNV).

Dačić je tada na Božićnom prijemu SNV-a poručio da Srbija i Hrvatska treba da se takmiče u izgradnji mira i dobrih odnosa, umesto u mržnji, i da sva otvorena pitanja rešavaju dijalogom.

Na tom prijemu je bio i hrvatski premijer Andrej Plenković, kao i patrijarh Porfirije.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Već krajem januara, došlo je do još jednog susreta i to u Srbiji. Naime, ministri spoljnih poslova Srbije i Hrvatske Ivica Dačić i Gordan Grlić Radman sreli su se u Subotici i dogovorili korake koji će prethodniti njihovom bilateralnom susretu, koji ima za cilj da se smanje razlike u stavovima Beograda i Zagreba kako otovrena pitanja ne bi opterećivala Srbe u Hrvatskoj i Hrvate u Srbiji.

„U interesu građana moramo raditi i sarađivati. Poltika je izuzetno odgovorna disciplina, a naši građani očekuju unapređenje naših dobrosusedskih odnosa, i to je manifestacija potličke zrelosti, posebno u trenutku velikih izazova i kriznih situacija u našem okruženju“, rekao je tada Grlić Radman.

***

BONUS VIDEO – Otopljavanje ili podgrejavanje odnosa Srbije i Hrvatske? Gosti Milorad Pupovac i Aleksandar Popov

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare