Milorad Pupovac Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ LANA SLIVAR DIMINIC

Predsednik SNV-a, lider SDS S i poslanik u hrvatskom saboru, Milorad Pupovac, istakao je danas da je poseta dvojice ministara Ivice Dačića i Tomislava Žigmanova Zagrebu, na Badnji dan, izuzetno značajna za srpsku zajednicu, navodeći da je to važno i za početak normalizacije odnosa između Srbije i Hrvatske.

„Sasvim sigurno da to predstavlja ne samo simboličan gest, nego i sadržajan gest i radnu posetu koja će se verovatno definisati u susretu (ministra Dačića) sa njegovim kolegom Radmanom Grlićem“, rekao je Pupovac za Tanjug.

On je istakao da su Hrvatska i Srbija dve ključne zemlje zapadnobalkanskog prostora od kojih, kako je rekao, zavisi što-šta.

Tomislav Žigmanov i Milorad Pupovac
Tomislav Žigmanov i Milorad Pupovac Foto: BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD/N1

„Zavisi dinamika proširenja Evropske unije, zavisi obnova poverenja, stabilnost značajnog dela prostora bivše Jugoslavije i uopšte Zapadnog Balkana, a naravno zavisi i spremnost da se rešavaju otvorena pitanja koja u odnosima dve zemlje postoje“, naveo je Pupovac.

Prema njegovim rečima, važno je da Zagreb i Beograd imaju đalog oko svih pitanja koja se tiču i energije, ekonomskih odnosa, ali i opšte stabilnosti na Balkanu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Tu su, kako je kazao, i pitanja nestalih lica tokom ratova 90-tih, suđenja za ratne zločine i drugih pravnih stvari koje su rezultat ratnog nasleđa, kao i pitanje politike sećanja koja često predstavlja izvor sukobljavanja.

„Imamo i pitanje granica, a jednako je tu i pitanje na koji način dve zemlje mogu sarađvati u drugim pitanjima koja su specifična za Zapadni Balkan“, rekao je Pupovac.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar