Ivica Dačić, Andrej Plenković Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Zagrebu da Srbija i Hrvatska treba da se takmiče u izgradnji mira i dobrih odnosa, umesto u mržnji, i da sva otvorena pitanja rešavaju dijalogom.

Na Božićnom prijemu Srpskog narodnog veća (SNV) u Hrvatskoj, kojem prisustvuju i članovi Vlade Hrvatske, Dačić je rekao da su „najbolji odnosi“ Srbije i Hrvatske prvenstveno u interesu srpskog i hrvatskog naroda, ali i čitavog regiona.

„Moj dolazak ovde predstavlja snažnu poruku o potrebi razgovora i redefinisanja trenutnih odnosa Beograda i Zagreba. Mi ne mislimo isto o mnogim pitanjima, ali moramo da razgovaramo i dogovaramo se. Zato smo i danas ovde“, kazao je Dačić.

Naveo je da je oživljavanje konstruktivnog dijaloga Beograda i Zagreba, na ravnopravnoj osnovi, „jedini put za rešavanje otvorenih pitanja koja i dalje opterećuju“ odnose dve države.

„Srbi i Hrvati imaju puno zajedničkih interesa. Bez obzira šta je bilo pre 10 ili 30 godina, moramo da sagledamo pitanja koja se odnose i na prošlost i na sadašnjost i na budućnost. Treba da probamo da pronađemo zajednički inetres i onda kada ne mislimo isto“, rekao je Dačić.

Uz Dačića, na Božićnom prijemu SNV-a su i ministarka evropskih integracija Srbije Tanja Miščević, ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Srbije i predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije.

Foto: TANJUG/ FOTO HINA/ LANA SLIVAR DOMINIĆ/bs

Prisutni su i članovi Vlade Hrvatske, uključujući premijera Andreja Plenkovića koji se pozdravio sa Dačićem uoči prijema i posle obraćanja šefa srpske diplomatije. Uz Plenkovića, na prijemu su iz Vlade Hrvatske i njena potpredsednica Anja Šimpraga, funkcionerka Samostalne demokratske srpske stranke, ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Domaćin, predsednik Samostalne demokratske srpske stranke u Hrvatskoj Milorad Pupovac rekao je da je glavni zadatak srpskih i hrvatskih političara da utišaju govor mržnje.

„U aktuelnom kontekstu, naročito je važno da se utiša govor mržnje i svako slavljenje zločinaca kao nacionalnih heroja. Utišavanje glasova mržnje prvenstveni je zadatak nas koji se obraćamo s političkih, ali i crkvenih govornica“, kazao je Pupovac, otvarajući skup.

BONUS VIDEO Dačićev zaokret: „Nas i Kineza milijardu i po“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare