Foto: Foto: TANJUG/AP Photo/Virginia Mayo

Ambasador Francuske na Kosovu Olivije Gero izjavio je u danas da bi sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije mogao biti istorijski trenutak "za obe zemlje".

Gero je u izjavi prištinskim medijima rekao da je taj sporazum pozitivan i da je „u interesu Kosova kao države“.

„Mislim da smo u obećavajućem trenutku, postoji realna mogućnost da napravimo konkretan napredak na putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije. Sporazum o kome se razgovaralo 27. februara ima potencijala… Ima mnogo za obe zemlje i za Kosovo i za Srbiju. To je nešto veoma pozitivno i u interesu Kosova kao države“, rekao je on novinarima.

Govoreći o Zajednici srpskih opština, Gero je predstavnicima opozicije poručio da bi to pitanje trebalo da sagledaju iz šire perspektive.

„Kosovo je demokratska zemlja i normalno je da pozicija i opozicija imaju različite stavove po raznim pitanjima. Kao što smo tražili od Vlade Kosova, tražimo i od opozicije da sagleda pitanje Asocijacije iz šire perspektive, sagleda ‘širu sliku’ i ceni napore koje međunarodna zajednica ulaže za Kosovo i Srbiju“, rekao je francuski ambasador.

Izrazio je nadu da će sporazum Kosova i Srbije biti finalizovan 18. marta, kada će biti i naredni sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova u Ohridu.
***

BONUS VIDEO – Nastavlja se debata o kosovskom sporazumu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar