Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC; Profimedia.rs; Shutterstock

Dok je Vlada Srbije na sednici donosila odluku o smeni ministra privrede Radeta Baste, privatno obezbeđenje upalo je u zgradu ministarstva i naložilo zaposlenima da napuste radna mesta. Zatim su zamenjene brave na vratima kancelarija, saznaje Nova.rs.

Ministar privrede Rade Basta smenjen je na prethodnoj sednici Vlade.

Dok je ona trajala, ispred zgrade Ministarstva privrede pojavila su se tri kombija sa radnicima privatnog obezbeđenja.

Tada se odigrala gotovo filmska scena, saznaje Nova.rs.

Obezbeđenje je upalo u kancelarije zaposlenih u Bastinom kabinetu i naložilo im da odmah napuste svoja radna mesta i da mogu da ponesu samo svoje lične stvari. Kad su izbačeni iz kancelarija, brave na vratima su zamenjene. Pritom se sve to dešavalo u trenutku kad Basta još nije zvanično smenjen, jer Skupština do danas nije usvojila ovu odluku Vlade.

PROČITAJTE JOŠ:

Burno je bilo i na samoj sednici kabineta Ane Brnabić.

Ona je saopštila ministrima da će Rade Basta biti smenjen, jer u javnost izlazi sa stavovima koji su u suprotnosti sa onima koje zastupa Vlada.

Brnabić je obavestila članove Vlade i da će do imenovanja novog ministra privrede, a za šta postoji zakonski rok od 15 dana, ovu dužnost obavljati aktuelni ministar finansija Siniša Mali.

Tada je reagovao Novica Tončev, ministar za brigu o nedovoljno razvijenim opštinama iz redova socijalista.

Novica Tončev sednica Vlade Srbije Foto:TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

On se pobunio protiv toga da Mali bude prelazno rešenje, rekavši da to mesto pripada koaliciji SPS i Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme. Podsetimo, smenjeni Rade Basta je kadar JS.

Lider socijalista Ivica Dačić pokušao je da primiri strasti, ali mu to nije pošlo za rukom, tako da je Tončev napustio sednicu.

Kako je pre nekoliko dana Rade Basta rekao za Novu, Brnabić mu je rekla da je smenjen zbog pritisaka Rusa.

Rade Basta Foto: Marijana Vasiljević

„Sada sam bio kod premijerke Ane Brnabić i ona mi je rekla da zbog pritiska Rusa moraju da me smene, odnosno zbog toga što sam tražio da se uvedu sankcije Rusiji. Sada taj zahtev za razrešenje ide u Skupštinu“, rekao je Basta za Nova.

On je, naime, u javnost izašao sa stavom da Srbija treba da uvede sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu. Tada je pozvao ministre da se na sednici Vlade izjasne o njegovom predlogu. Kolege iz kabineta Ane Brnabić ga, međutim, nisu podržale, a lider njegove stranke Dragan Marković Palma tad je rekao da Basta izlazi za svojim stavovima i da iza njih ne stoji JS.

Reagovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je tada rekao da se Srbiji ne žuri sa sankcijama Rusiji.

Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ

“Osim ako Rade Basta ne misli drugačije. A i ako misli drugačije, on će sad da okači Rade Basta novi Zoran Đinđić i eto, to vam je to. Da stekne popularnost na taj način. Dobro ti ide Rade… A i namiguje čovek, kralj, ide mu sve. Postao zvezda. Suprotstaviš se predsedniku Vlade i postaneš zvezda. Rade posle toga daje izjave, čim ja završim“, bio je ironičan Vučić

Nakon toga Basta je komentarisao i nasilje na protestu “Srbija protiv nasilja” iza kojeg su stajali pripadnici Narodnih patrola. On je pozvao predsednika Srbije da uhapsi odgovorne nazivajući ih „bagrom“.

“Predsedniče Vučiću, hapsi bagru koja tuče narod na protestima i novinare. Građanski rat ne treba, dovoljno problema imamo. Živela Srbija“, napisao je tad Basta na Tviteru.

Pozivao je i ministre da budu na ulici sa svojim građanima i tad je lider njegove stranke Dragan Marković Palma doneo odluku da Bastu isključi iz stranke, a zatim pozvao Brnabić da ga smeni.

BONUS VIDEO: Vučić proziva ministra Bastu u svom obraćanju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare