Foto: Nova.rs, Printscreen, N1

Konstantina Katića, radnika na aerodromu Nikola Tesla, u nedelju su pretukla trojica pripadnika Bezbednosno informativne agencije (BIA), uz pretnje da će mu uništiti život i da više nikada neće videti svoje dete, navode njegovi pravni zastupnici za dnevni list “Nova”. Oni ističu da je razlog zbog čega su Katića pripadnici BIA brutalno pretukli zapravo tvit u kome on navodno podržava stav autora podcasta Nova.rs “Dobar loš zao” Marka Vidojkovića o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Nedavna poruka Marka Vidojkovića, upućena predsedniku države, Aleksandru Vučiću, tokom emitovanja podcasta “Dobar loš zao”, izazvala je veliku pometnju u režimskih medijima, koji se već nekoliko dana vode trku ko će na adevkatniji način da odbrani šefa srpske države.

Afera “Psovanje majke” poprimila je tolike dimenzije da se čak i poistovećuje sa narušavanjem državnog poretka, gde su oni koji su podržali Vidojkovićev stav došli pod lupu BIA.

Blizak susret sa pripadnicima državne službe imao je nedavno i Konstantin Katić, radnik na aerodromu “Nikola Tesla”.

Pročitajte još...

Jedan od njegovih pravnih zastupnika, advokat Nikola Lakić za “Novu” kaže da su pripadnici BIA u nedelju, u poslepodnevnim časovima, pozvali njegovog klijenta na mobilni telefon, uz obrazloženje da hoće da obave razgovor sa njim.

“On im je rekao da se nalazi na aerodromu, gde inače radi, nakon čega su pripadnici BIA došli tamo, legitimisali se i odveli ga u prostorije na aerodromu u kojima je usledilo višesatno mučenje”, navodi na početku našeg razgovora Lakić.

Sagovornik “Nove” dodaje da ga je Katić odmah pozvao pošto je dobio poziv od BIA.

Konstantin Katić Foto: privatna arhiva

“U skladu sa pravilima struke, posavetovao sam ga da nikako ne sme da daje bilo kakve informacije dok tu ne bude prisutan advokat. On je to, naravno, zatražio. Međutim, to agenti BIA to nisu prihvatili, već su odmah, nakon što je on zatražio advokata, počeli da ga tuku”, opisuje on.

Prema njegovim rečima, Konstantina Katića su pripadnici BIA četiri sata držali zatvorenog u aerodromskim prostorijama, gde su ga maltretirali i terali da kleči.

“Uporno sam ga zvao na telefon, na koji se jedno vreme nije javljao, a zatim je bio nedstupan. Posumnjao sam da je ugrožena njegova bezbednost i život i istog trenutka sam se uputio u gradski SUP u Beogradu”, rekao je on.

Lakić kaže da je od policije dobio informaciju da njegov klijent nije lišen slobode od strane njihovih pripadnika, zbog čega se uputio u sedište BIA.

“Tamo su mi dali informaciju da je na slobodi. Nakon toga on je bio dostupan na svom mobilnom. Odmah je pozvao, nakon čega smo otišli u Urgentni centar gde su mu konstatovane povrede”, objašnjava Lakić.

Kako je mučen Konstatnin Katić

Advokat oštećenog Katića tvrdi da su pripadnici BIA terali njegovog klijenta da tri i po sata kleči.

“I to u određenom položaju da bi ga bolelo to klečanje. Istovremeno su snimali kako ga maltretiraju. Oni su njega šamarali, udarali pesnicama u glavu i telo”, napominje naš sagovornik i naglašava da je u pitanju protivpravno lišavanje slobode zbog najobičnijeg tvita.

“Neko je na Tviteru pozvao da i ostali korisnici opsuju predsednika države i oni su tražili od njega da prizna da je on autor. Oni nisu imali razloga da postupaju, jer sadržaj te objave ne ugrožava bezbednost predsednika države”, navodi Lakić i dodaje da su agenti BIA obećavali Katiću da će mu, u slučaju da prizna, život biti lagodan.

“Rekli su mu da će dobiti posao i da će mu biti rešeni određeni finansijski problemi. Bilo je tu i pretnji, pa su mu tako rekli, u slučaju da ne prizna, da će mu se ‘us**ati u život’ i da neće više nikada videti svoje dete. Što implicira da su spremni na to da ubiju njegovo dete”, podvlači Lakić.

Advokat dodaje da je njegovom klijentu prećeno da će biti bačen kroz prozor na aerodromu i da je Katić uplašen za svoju bezbednost.

“Mi ćemo svakako tražiti da tužilaštvo zaštiti Konstantina Katića, jer se ovde radi o ugrožavanju njegovog života od strane pripadnika državne bezbednosti”, naglašava Lakić.

Pripadnici BIA učinili bar tri krivična dela

Jedan od zastupnika Konstantina Katića je i advokat Ognjen M. Radić, koji za naš list najavljuje podizanje krivičnih prijava protiv pripadnika BIA.

“Oni su, van granica svojih ovlašćenja, postupali . Prema Zakonu o BIA, oni nemaju nadležnost za postupanje u ovakvim slučajevima. Ne postoji zakonski okvir koji podrazumeva intervenciju BIA u slučaju kad neko vređa predsednika države”, ističe on.

Radić objašanjava da za uvredu predsednik Srbije, Aleksandar Vučić može, u slučaju da se oseća uvređenim, da podnese privatnu krivičnu tužbu.

Pročitajte još...

“Ovde nema mesta za BIA, jer nije ugrožena bezbednost predsednika. Oni nisu smeli da reaguju, jer nisu imali nadležnost. Postavlje se pitanje po čijoj naredbi su oni to radili, jer nisu imali sigurno odborenje tužilaštva i suda. I da jeste neko pretio, oni nisu mogli da reaguju na ovaj način. Oni su zvršili sticaj krivinčnih dela – zlostavljanje i mučenje, protivpravno lišavanje slobode i zloupotreba služebnog položaja”, upozorava Radić.

Zbog prebijanja Konstantina Katića, pored Narodne stranke, oglasile su se Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Nova stranka, tražeći ostavku direktora BIA, Bratislava Gašića.

BONUS VIDEO: Uhapšen zbog svadbe Gašićevog sina 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare