Gajić: Gašić mora da bude smenjen zbog torture agenata BIA nad Katićem

Politika 28. sep. 202121:48
Podeli:
Vladimir Gajić Foto: N1

Predsednik Pravnog saveta Narodne stranke Vladimir Gajić izjavio je danas da je nezakonito hapšenje člana te stranke Konstantina Katića, koga su agenti Bezbednosno-informativne agencije „mučili i tukli četiri sata“ zbog tvita koji nije objavljen na njegovom Tviter nalogu, ozbiljno upozorenje građanima „na šta je režim spreman".

„Direktor BIA Bratislav Gašić smenjen je sa funkcije ministra odbrane zbog vređanja novinarki, a mnogo je teža stvar mučenje i tortura kojima su njemu podređeni agenti BIA podvrgli Katića. Gašić bi zbog ovoga morao da bude smenjen sa mesta direktora BIA“, rekao je Gajić u Nišu, gde je održana tribina „Vraćanje pravde“ u organizaciji Narodne stranke.

Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš rekao je ranije danas da su pripadnici BIA nezakonito priveli Katića u prostorije Agencije na aerodromu i da su ga gotovo četiri sata tukli, maltretirali i terali ga da kleči, zbog sumnje da je objavio tvit u kojem je podržao uvrede na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„BIA nema dokaze da je Katić autor tvita i on to nije priznao, a onda su nad njim sproveli višesatnu torturu i pretili mu da više neće videti ćerku. Tvit je, inače, potpuno beznačajan, i svodi se na psovke“, rekao je Gajić.

Gajić je istakao da su agenti BIA počinili krivična dela za koja su zaprećene zatvorske kazne duže od 10 godina.

„Pošto ljudi iz BIA rade tako kako rade ostavili su mnogo tragova, a znamo ime agenta koji je isleđivao Katića i znamo njihove brojeve telefona“, kazao je Gajić.

On je istakao da je Katić, pre nego što su mu isključili telefon, uspeo da obavesti advokata iz Narodne stranke Nikolu Lakića da je priveden i pošto je insistirao da neće sa njima da razgovara bez prisustva svog advokata koji je otišao da proveri šta se dogodilo, oni su ga pustili posle gotovo četiri sata.

Gajić je podsetio da su pripadnici BIA pravosnažno osuđeni za ubistvo bivšeg predsednika Srbije Ivana Stambolića, ubistvo premijera Zorana Đinđića i za dva pokušaja ubistva predsednika SPO Vuka Draškovića, a ponovo im se sudi za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

„Sada ta služba, koja nažalost nikada nije reformisana, deluje kao ispostava partije na vlasti i dozvoljava sebi da tuče i psihički zlostavlja običnog građanina zbog sumnje da je objavio bezazleni tvit, a trebalo bi da se bavi sofisticiranim poslovima obaveštajne i kontraobaveštajne zaštite države“, ukazao je Gajić.

Prema njegovim rečima, „režim jasno pokazao svoje namere“ i Nacrtom zakona o policiji, koji je nedavno povučen.

„Taj nacrt je pokazao da je ministar unutrašnjih poslova Aleksanar Vulin planirao da kriminalce i gangstere uvuče u redove policije, a omogućavao je i neprekidno praćenje građana kamerama i propisivao zabranu snimanja policajaca dok krše zakonska ovlašćenja, tuku i maltretiraju građane“, rekao je Gajić.

Generalni sekretar Narodne stranke Stefan Jovanović rekao je da je u Nišu otvorena Narodna kancelarija u kojoj će biti angažovani advokati koji će pomagati građanima suočenim sa pritiscima na poslu zbog svog političkog angažmana i „svim građanima koji trpe represiju režima“.

BONUS VIDEO: Novi zakon o policiji

Komentari

Vaš komentar