Foto: Nova.rs/Pedja Milosavljevic/AFP/Profimedia

Viši sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, njihovih supruga Bojane Belivuk i Tanje Miljković, zatim Snežane Đorđević, Filipa Ivanovskog i njegove žene Marije Milutinov zbog sumnje da su novac stečen kriminalnim putem ulagali u nekretnine. Finansijska istraga trajala je duže od godinu i po dana, a i dalje nije jasno gde su pripadnici kriminalnog klana, koji su godinama živeli na visokoj nozi, sakrili štekove sa novcem.

Predmetnom optužnicom okrivljenom Veljku Belivuku na teret je stavljeno izvršenje produženog krivičnog dela pranje novca u saizvršilaštvu, okrivljenom Marku Miljkoviću na teret je stavljeno izvršenje produženog krivičnog dela pranje novca u saizvršilaštvu.

Marko Miljković i Veljko Belivuk, Velja Nevolja
Marko Miljković i Veljko Belivuk Foto: Printscreen/Tv Pink

Optužnicom je Bojani Belivuk i njenoj majci Snežani Đorđević, zatim Tanji Miljković, kao i Filipu Ivanovskom i njegovoj supruzi Mariji Milutinov se na teret stavlja krivično delo pranje novca u saizvršilaštvu.

Pročitajte još:

U optužnici je predloženo trajno oduzimanje imovine – više nepokretnosti na teritoriji Beograda i Pančeva, veći broj skupocenih vozila i satova kao i gotovog novca koji su pronađeni i oduzeti od okrivljenih, a za koje Javno tužilaštvo za organizovani kriminal smatra da su predmet pranja novca.

Stanovi na Zvezdari

Reč je o o nekoliko stanova i placeva za koje tužilaštvo tvrdi da su kupljeni novcem stečenim vršenjem krivičnih dela. Radi se o nekoliko lokacija – ulice Kozarčeva, Živka Davidovića, Čačanska, Grge Andrijanovića, Levskog, ali i građevinsko zemljište u Vrčinu. Sem toga, reč je o nekoliko skupocenih automobila, pa tako tužilac navodi da je Bojana Belivuk navodno 23.04.2020. pazarila automobil marke „folksvagen tiguan“ za 25.000 evra, dok je samo dva dana kasnije Veljko Belivuk kupio vozilo „škoda superb“ po ceni od 16.500 evra.

Takođe, policija je prilikom pretresa 29. januara ove godine kod Belivuka pronašla sat marke „roleks“ vredan 2,2 miliona dinara.

Sa druge strane,  Miljkovića tužilaštvo tereti da je novac od kriminalnih aktivnosti, sem nekretnina ulagao u kupovinu skupocenih satova. Reč je o tri sata – jedan marke „roleks kristofer“ u iznosu od 1,9 miliona dinara, zatim „roleks“ vredan 442.569 hiljada dinara, ali i „breitling“ od 260.908 hiljada dinara.

Pretres vile Veljka Belivuka i Marka Miljkovića Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ipak, ono što je posle višemesečne istrage ostala misterija jeste gde su skriveli štekovi sa novcem ovog klana.

„Grupa je proteklih godina živela na visokoj nozi, a pojedini pripadnici i dalje vode takav život. Belivukova i Miljkovićeva grupa je došla do velikih svota novca, o čemu svedoči i to da su sarađivali sa kavačkim klanom i radili za njih poslove. Pojedini okrivljeni koji sarađuju sa tužilaštvom su pominjali ogromne svote novca za zločine i pravo je pitanje gde se nalazi taj novac“, kaže izvor našeg portala.

Srdjan Lalic Veljko Belivuk Velja Nevolja
Veljko Belivuk Velja Nevolja i Srđan Lalić Foto:MUP Srbije

Tako je Srđan Lalić, okrivljeni-saradnik, često pričao koliko je novca grupa dobijala. Istakao je da su jednom prilikom samo snajper platili 12.000 evra, često je govorio o novcu koji je deljen među pripadnicima. Tvrdio je i da je vođa kavčana, Zvicer, navodno obezbedio pet miliona evra za svrgavanja vladajuće strukture u Srbiji.

Izvor Nova.rs dodaje i da se pominjalo da su štekovi novca grupe u Crnoj Gori.

Pročitajte još:

„Ako uzmemo u obzir činjenicu da je klan često odlazio tamo i to kod vođe kavčana Radoja Zvicera, ne isključuje se da je to lokacija. Tako da je pravo pitanje gde je novac i ko ga krije“, dodaje sagovornik, podsećajući na to da je kod Belivuka i Miljkovića nakon hapšenja nije zaplenjana neka veća svota novca.

„To su ljudi koji su menjali automobile, terete se za ubijanje ljudi, setite se samo koliko je oružja zaplenjeno u vikendici u Ulici Livadice u Ritopeku. Odakle je to, odakle novac za toliko oružja?“, dodaje sagovornik.

Marko Miljković i Veljko Belivuk, Velja Nevolja
Marko Miljković i Veljko Belivuk Foto: Printscreen/Tv Pink

Inače, 5. februara, dan nakon hapšenja kriminalne grupe, kod Veljka Belivuka zaplenjena je izvesna količina novca. Reč je o više od 31.000 evra, 369.000 hiljada dinara, 11.090 turskih lira, 3.000 mađarskih forinti, 250 američkih dolar.

Kod njegove supruge zaplenjeno je 19.770 evra, 101 američkih dolara, 4.000 severnomakedonskih denara i nešto više 374.000 dinara.

Podsetimo, protiv kriminalne grupe Veljka Belivuka vodi se sudski postupak pred Specijalnim sudom u Beogradu. Okrivljeni se terete za sedam likvidacija.

VIDEO: AUDIO – Vučković o Belivuku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar