Foto: E-Stock/Miloš Rafailović, Stefan Tomasevic/ATAImages, Nemanja Jovanović/Nova.rs, Shutterstock

Suđenje kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića nastavljeno je danas u Specijalnom sudu, svedočenjem Ilije Kovačevića, svedoka u postupku.

Kovačević je takođe priveden i saslušan nakon „pada“ Belivukove grupe. On je tada priznao da je za grupu nabavljao kriptovane telefone, kao i da im je ugasio naloge istog momenta kad su uhapšen i sve „spržio“ jednim klikom.

Pročitajte još:

„Rekli su, ako im se nešto desi, ako budu privedeni, da „spržim“ aparate. Kada sam iz medija saznao da su uhapšeni, otišao sam na portal za Skaj, kliknuo iksiće na njihove naloge i telefoni su se vratili na fabrička podešavanja, odnosno sve u telefonima je obrisano“, priznao je Kovačević ranije.

Inače, Kovačevića je okrivljeni-saradnik Srđan Lalić označio kao osoba koja je sa njim nabavljala telefone sa „Skaj“ aplikacijom sa pripadnike kriminalne grupe. Kovačević je na početku današnjeg svedočenja istakao da ostaje pri svemu što je ispričao u tužilaštvu.

„Bavio sam se projektom Esports Partizan, trebalo je da budem vođa tog projekta. Bilo je pet osnivača, od toga sam uglavnom ja radio sve to. Osigurana je prostorija na stadionu, naručivao sam komponene, renoviran je prostor. Srđan Lalić, Veljko Belivuk, Marko Miljković i mislim da je jedan od braće Budimir, ali nisam siguran koji su bili osnivači sa mnom“, rekao je Kovačević napočetku i dodao:

Veljko Belivuk Velja Nevolja Skaj aplikacija Sky ecc
Foto:Shutterstock/Arhiva

„Uvek sam se bavio popravko tehnike. Ugrađivao sam i „Skaj“ aplikaciju, ona se ugrađivala na obične telefone. I danas postoje kriptovane aplikacije koje su sigurne, zbog privatnosti. To i danas možete da nađete i samo se prijavite da postanete prodavac. Ja sam se prijavio Laliću. Bio sam agent za server i imao sam svoje klijente. Servisirao sam i Srđanove klijente. Svi smo pod okriljem jedne platforme. Od klijenata, da ne računamo Lalića, bili su Veljko Belivuk i Marko Miljković“.

Marko Miljković Foto: E-Stock Milos Rafailovic

Kako je ispričao, kada je on došao, Belivuk i Miljković su već imali „Skaj“ telefone.

„Moje ime na Skaju je bilo Green.. Srđan lalić je bio Beri, Marko Miljković je bio Kratos, a Veljko Belivuk Soprano. Nisu mi govorili kodno ime. Saznao sam kako se zovu po naručivanju telefona. Kada klijent više ne poseduje telefon, moja dužnost je da ga ugasim. Pošto se aplikacija bazirala na privatnosti, ako nalog više nije u njihovom posedu, moje je bilo da ugasim nalog“, rekao je Kovačević.

Marko Miljković i Veljko Belivuk, Velja Nevolja
Marko Miljković i Veljko Belivuk Foto: Printscreen/Tv Pink

Na pitanje da li je od Belivuka i Miljkovića dobijao instrukcije za gašenje naloga, odgovorio je da mu je rečeno da, ako se Belivuku i Miljkoviću nešto desi, ugasi njihove naloge.

„Saznao sam iz medija da ne poseduju više naloge i ja sam ih ugasio, kao što bih bilo kom drugom klijentu. Kada ugasim nalog, on se samo vrati na fabrička podešavanja. Preko „Skaja“ smo komunicirali tekstualno, glasovnim porukama i mogle su da se šalju fotografije, a pozivi i video snimci nisu bili mogući“, rekao je on.

Njemu je potom pitanja postavljao Miljković.

Miljković: Koliko dugo poznajete Veljka i mene?

Kovačević: Veljka jako dugo, jer smo kao deca odrasli u istom kraju, a vas sam upoznao na stadionu Partizana.

Miljković ga je zatim upitao šta je radio sa Lalićem, a sve vreme tokom postavljanja pitanja, svedok je delovao kao da mu je loše i da će se srušiti.

Miljković: Jesi li ti Lalićev agent za Skaj?

Kovačević: Lalić nema svoju firmu, svoj Skaj. Možete da kažete da jesam zbog servisa, ali svako je to mogao da radi.

Miljković: Šta je to servis?

Kovačević: Pa Skaj telefoni su imali drugačije SIM kartice, nekada sam kada se pokvare morao da pišem da ih poprave. Nismo Lalić i ja imali nikakav dogovor.

Miljković: Da li smo ti mi nekad tražili da spržiš neki nalog?

Kovačević: To je bilo deo polise.

Miljković: Ja te pitam da li smo ti mi tražili da spržiš neki nalog koji je kod tebe, ti mi pričaš o polisama. ‘Ajde, popij malo vode. Da li sam ti ja nekad poslao da spržiš neki nalog koji nije moj?

Kovačević: Možda, ja sam imao mnogo zahteva.

Nakon Miljkovića, svedoku je pitanja postavljao Belivuk.

Pročitajte još:

Belivuk: Kako znaš da sam ja aparat naručio za sebe, a ne preprodao i zaradio neke pare?

Kovačević: Pa to ne znam šta ste radili, mogli ste dalje šta hoćete.

Belivuk: Da li možeš da gledaš poruke kao agent?

Kovačević: Ne, samo mogu da pošaljem račun, produžim nalog i ugasim ga.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Belivuk: Kako onda znaš da su telefoni baš naši, a ne vidiš sadržaj poruka?

Kovačević: Znao sam po niknejmovima sa kojih se naručivalo.

Belivuk: Da li si ti meni nekada u ruke dao telefon sa Skaj aplikacijom?

Kovačević: Rekao sam malo pre kada ste ti i Marko došli nekim većim autom ispred moje kuće.

Odgovarajći na pitanja branilaca, Kovačević je rekao da ne zna koliko je naloga deaktivirao nakon hapšenja pripadnika Belivukovog klana, rekavši da je bilo više naloga.

Na pitanje da li je među nalozima bilo albansko ime, rekao je da nije gledao korisnička imena jer mu to nije bilo važno i da je gledao samo pin kodove naloga.

VIDEO: AUDIO – Vučković o Belivuku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar