cekic-sud-sudnica-sudjenje-presuda-cekic-foto-shutterstock-6-221044-1000x625-1.jpeg

Sudija Višeg suda u Nišu I. B. koji je uhapšen zbog sumnje da je zloupotrebom službenog položaja protivzakonito iz sudskog depozita podigao 35.000 evra, poznat je u Nišu po suđenju većeg broja ozbiljnih krivičnih dela i saobraćajnih nesreća.

Po mnogima najšokantnija je njegova presuda kojom je Nikolu Mladenovića (36) iz Niša osudio na 20 godina zatvora godina zatvora jer je 8. oktobra 2020. godine u krugu fabrike „MIN kopex“ u Nišu brutalno usmrtio Draška Ranđelovića (46), dok je njegovog brata Marka Mladenovića (41) oslobodio optužbi.

I.B. je doneo ovakvu nepravosnažnu presudu, ali i u ponovljenom suđenju nakon što je Apelacioni sud naložio da se sudski postupak ponovi.

Oslobađanje jednog od dvojice braće izazvalo je pravo zaprepašćenje pristunih u sudnici, a I.B ovu odluku čak nije ni obrazložio.

U zavšrnim rečima nakon ponovljenog suđenja Više javno tužilaštvo tražilo je kaznu doživotnog zatvora za obijicu brace, smatrajući da je svim izvedenim dokazima nesporno utvrđeno da su okrivljeni izvršili krivično delo koje im se stavlja na teret, na način kako je to opisano u optužnici.

Optužnicom VJT braći Mladenović bilo je se stavljeno na teret da su „u stanju uračunljivosti, sa umišljajem, zajednički lišili života Ranđelovića na podmukao način“.

„Dok su se nalazili u hali firme „MIN Kopeks“, gde ih je svojim vozilom dovezao oštećeni sa kojim su bili u prijateljskim odnosima, osumnjičeni su mu prišli s leđa i zadali mu obojica više udaraca ušicama sekire u predelu glave, grudnog koša, ramena, ruku i nogu, udarcima šake stisnute u pesnicu, pritiskom i stezanjem prstima na povređene delove, navodi se u optužnici. Nakon toga jedan od braće je Draška više puta udario po glavi čekićem – macolom zbog čega je izgubio svest a kada je nesrećni čovek pao, on je nastavio da ga udara macolom nanevši povrede od kojih je preminuo na licu mesta. Pre nego što je zločin rasvetljen, braća Mladenović su izjavljivali saučešće porodici ubijenog Draška, nosili su crni flor I sanduk na sahrani, što je po oceni tužilaštva i zastupnika porodice oštećenog trebalo da se uzme kao otežavajuća okolnost“, navedeno je u otužnici VJT.

Uhapšeni sudija VJT nije prihvatio ni predlog tužilaštva sudskom procesu za saobraćajnu nesreću u kojoj je stradala arhitektica Jovana P. (25) iz Žitorađe kod Vladičinog Hana.

Sudija I.B. je Mladena Gigića (20) iz Niša osudi na sedam godina zatvora zbog toga što je 21. novembra 2020. godine u ovom gradu vozeći pijan prošao na crveno svetlo i izazvao tešku nesreću.

Udes se dogodio na uglu Bulevara Nemanjića i Ulice Pariske komune, tako što je Gigić “golfom” naleteo na “BMW” u kojem se nalazila Jovana, koja je od zadobijenih povreda preminula u bolnici posle deset dana. Gigiću je stavljeno na teret da je kobne večeri vozio brzinom od 101 kilometar na čas u delu grada u kojem je dozvoljena brzina od 50 kilometara na čas. Utvrđeno je i da je upravljao vozilom sa 1,38 promila alkohola u krvi.

Sudija I.B. nije usvojio predlog zamenice Višeg javnog tužioca Tatjane Stevanović da se Gigiću izrekne maksimalna zakonska kazna od 12 godina zatvora.

I.B. je uhapšen po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, u zajedničkoj akciji pripadniika SBPOK i BIA.

Sumnja se da je on, od 1. januara 2014. do 1. novembra 2019. godine, u vreme dok je vršio funkciju predsednika Višeg suda u Zaječaru, izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja na taj način što je prekoračio granice svog službenog ovlašćenja, saopštilo je Javno tužilaštvo za organizovani kriminal.

„Reč je o 12 krivičnih predmeta gde je zahtevao od radnika računovodstva Višeg suda u Zaječaru da mu predaju novac iz sudskog depozita, koji je bio privremeno oduzet u krivičnim predmetima, sa obrazloženjem da novac preuzima iz razloga veštačenja ili vraćanja licima od kojih je oduzet“, navodi se u saopštenju.

Potom, kako se sumnja, preuzeti novac nije uputio na veštačenje niti ga je vratio osobama od kojih je privremeno oduzet, već ga je zadržao za sebe, na koji način je pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 34.755 evra i 126.540 dinara.

Visoki savet sudstva je u odnosu na ovog sudiju doneo odluku o ukidanju imuniteta.

Osumnjičenom I. B. je određeno zadrŽavanje u trajanju od 48 sati nakon čega će uz krivičnu prijavu biti spriveden javnom tužiocu za organizivani kriminal.

VIDEO: Uhapšeno 13 lica pripadnika grupe koja je funkcionisala kao Balkanski kartel

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar