Foto:E-Stock/Miloš Rafailović

Po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, nakon višemesečnog predistražnog postupka, danas su policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova, Direkcije policije, Uprave kriminalističke policije i Odeljenja za borbu protiv korupcije, a u saradnji sa Ministarstvom finansija, Poreskom upravom, Sektorom Poreske policije Regionalnog centra Beograd, Odseka Beograd, uhapsili osam osoba zbog sumnje da su izvršili krivična dela: udruživanje radi vršenja krivičnih dela, pranje novca i poreska utaja. Privedeni su S. Z., S. M., M. M., B. D., R. R., M. G., M. P. i G. S., navodi tužilaštvo.

Naime, postoje osnovi sumnje da su ova lica od marta 2019. do juna 2020. godine kao organizovana kriminalna grupa delovala na teritoriji Republike Srbije sa ciljem da se vrše krivična dela pranje novca, navode iz Tužilaštva za organizovani kriminal.

„Ova organizovana kriminalna grupa je stvorila plan delovanja da se iz privrednih društava pod kontrolom S. Z. izvuku gotovinska novčana sredstva tako što će se kao navodni dobavljači ovih privrednih društava prikazivati privredna društva pod kontrolom S. M., i pripadnika organizovane kriminalne grupe na čije račune će se po osnovu poslovne dokumentacije neistinite sadržine o prometu robe izvršiti uplate, a potom transferi ovog novca na račune fizičkih lica – pripadnika organizovane kriminalne grupe koji novac će se nakon podizanja i zadržavanja provizije za organizovanu kriminalnu grupu u iznosu ne manjem od osam odsto od ukupno uplaćenog novca u gotovini vratiti S. Z.“, navodi se u saopštenju i dodaje:

„Istovremeno, na ovaj način i u istom vremenskom periodu su oštetili budžet Republike Srbije za utaju poreza na PDV i porez na dobit pravnih lica“, piše dalje.

Pretresi su u toku, a osumnjičenima je određeno policijsko zadržavanje i oni će uz krivičnu prijavu biti sprovedeni u Tužilaštvo za organizovani kriminal.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)