Aleksandar Vulin Foto:Milos Tesic/ATAImages

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal će radi provera iznetih navoda u medijima o direktoru Bezbednosno informativne agencije (BIA) Aleksandru Vulinu zahtevati dodatne informacije, kako od domaćih, tako i od pravosudnih institucija SAD ali i drugih međunarodnih partnera, i zahtevati dostavljanje konkretnih dokaza koje se odnose na Vulina, saopšteno je danas.

Sa informacijom da se direktor Bezbednosno informativne agencije Aleksandar Vulin nalazi na listi sankcionisanih pojedinaca Ministarstva finansija SAD, (OFAC) i razloge zbog kojih se našao na listi, Javno tužilaštvo za organizovani kriminal, je upoznato iz domaćih sredstava javnog informisanj, saopštili su danas.

„U prethodnom periodu, u vreme dok je Aleksandar Vulin bio ministar unutrašnjih poslova, a i sada kada je direktor Bezbednosno infomativne agencije Javno tužilaštvo za organizovani kriminal, je u saradnji sa ovim institucijama u predistražnom i istražnom postupku, uspešno sarađivalo i realizovalo više predmeta organizovanog kriminala, među kojima su i najznačajniji protiv organizovanih kriminalnih grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, Darka Šarića, grupe „Vračarci“ i transnacionalnog organizovanog kriminala, u kojima je ostvarena i vrlo intenzivna međunarodna saradnja a koja se vezuje i za podatke sa SKY ecc. Tokom rada na ovim predmetima, kao i drugim predmetima ovog tužilaštva, nijedna međunarodna policijska niti pravosudna institucija, kao ni domaća, nije ukazivala na postojanje umešanosti Aleksandra Vulina u bilo kakvu kriminalnu aktivnost“, navodi se u saopštenju.

Kako su pojasnili, Javno tužilaštvo za organizovani kriminal će radi provera iznetih navoda u medijima, zahtevati dodatne informacije, kako od domaćih, tako i od pravosudnih institucija SAD ali i drugih međunarodnih partnera, i zahtevati dostavljanje konkretnih dokaza koje se odnose na Aleksandra Vulina.

„Podsećamo da u skladu sa odredbama Zakonika o krivičnom postupku, svako fizičko ili pravno lice, domaća ili strana institucija, koja raspolaže bilo kakvim dokazom da je učinjeno krivično delo koje je u nadležnosti Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, može te dokaze dostaviti ovom tužilaštvu“, zaključuju.

Podsetimo, Kancelarija za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija SAD (OFAC) saopštila je pre nekoliko dana da je direktor BIA stavljen pod sankcije Sjedinjenih Američkih Država.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare