Foto: Nova

Više javno tužilaštvo u Beogradu istražuje odgovornost streljane „Partizan Practical Shooting“ u kojoj su gađanje vežbali V. K. (48) i njegov 13-godišnji sin koji je 3. maja u OŠ “Vladislav Ribnikar” ubio radnika obezbeđenja i devet učenika te obrazovne ustanove, dok je više njih ranio. Povodom istrage oglasio i vlasnik streljačkog kluba Ratko Ivanović koji za Nova.rs tvrdi da dečak nije pucao u streljani.

Na samom početku razgovora, vlasnik streljane „Partizan Practical Shooting“ navodi da nije zvanično obavešten o tome da li je pokrenuta istraga.

„Imamo jako loše iskustvo šta se sve piše, a ovde se radi o ozbiljnim stvarima. Otac jeste dolazio u našu streljanu, a sa njim je dolazio i dečak, ali nije bio u prostorijama streljane već ispred. Igrao se na podijumu i pio sok, nikada nije gađao. Ne smeju deca i maloletnici ispod 17, 18 godina da gađaju. Jedan od razloga takve odluke je fizičko-medicinske prirode jer gađanje iz vatrenog oružja u tako maloj ruci može da ošteti ligamente kod dece“, kaže Ivanović i dodaje da deca mogu da se bave streljaštvom u klubovima predviđenim za to, gde se vežba sa vazdušnim oružjem.

Foto: Privatna arhiva

Sa druge strane, prema informacijama do kojih je došao portal Nova.rs, iz streljane „Partizan Practical Shooting“ izuzeti su svi snimci nadzornih kamera i knjiga evidencija kako bi se utvrdilo činjenično stanje, koje govori suprotno od navoda Ivanovića.

Podsetimo, Više javno tužilaštvo u Beogradu formiralo je poseban predmet u cilju utvrđivanja svih okolnosti u vezi sa radom i postupanjem Streljačkog kluba “Partizan” i dalo nalog policiji da prikupi potrebna obaveštenja.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Prema našim saznanjima, utvrđuje se da li su nekim internim aktom propisani uslovi korišćenja usluga ovog streljačkog kluba, da li je dozvoljen ili zabranjen pristup maloletnim licima i deci i drugo. Zatraženo je i da se utvrdi da li je V. K. jedan od korisnika Streljačkog kluba “Partizan”, da li su on i njegov sin obučeni za rukovanje vatrenim oružjem, da li je V. K. donosio svoje vatreno oružje za gađanje i koje, kao i da li je to oružje koristio i njegov sin u streljani.

Potrebno je da se utvrdi i koliko su puta V. K. i njegov sin koristili usluge streljane, da li je pomenuti dečak dolazio sam ili u pratnji roditelja, da li su se oni bavili streljačkim sportom, te da li su imali obavezu dostavljanja lekarskog uverenja za korišćenje usluga streljane rekreativno ili u vidu sporta.

Takođe, potrebno je da se utvrdi da li je Streljački klub “Partizan” deo Streljačkog saveza Srbije i ukoliko jeste, onda da se predstavnik Saveza izjasni o svim okolnostima koje su mu poznate u vezi sa radom ovog streljačkog kluba tako i o radu streljačkih klubova na teritoriji Republike Srbije.

Savez treba da se izjasni i da li poseduje akte kojima se klubovima i članovima Saveza utvrdjuju posebne obaveze i ograničenja u postupanju u okviru rada i pružanja usluga. Zatraženo je, pored ostalog, da se utvrdi za koju vrstu, marku, model, kalibar i fabrički broj vatrenog oružja je V. K. dato odobrenje nadležnog organa, po kom utvrđenom opravdanom razlogu iz člana 11 stav 1 tačka 8 Zakona o oružju i municiji mu je dato odobrenje.

Proverava se i koja je zdravstvena ustanova izdala V. K. uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za nabavljanje i držanje oružja, da li postoji obaveza za obnavljanjem tog odobrenja, kao i na koji je način nadležni organ cenio ispunjenost svih uslova predviđenih Zakonom o oružju i municiji kada je doneo odobrenje za nabavljanje i držanje vatrenog oružja.

BONUS VIDEO: Pogledajte hapšenje učenika (14) koji je pucao u osnovnoj školi na Vračaru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare