Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

K. K. (13) koji je 3. maja u osnovnoj školi na Vračaru ubio osmoro dece i radnika obezbeđenja, dok je još jedna devojčica prekjuče podlegla povredama, i dalje je u postupku utvrđivanja uračunljivosti u Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu u Beogradu. Dragan Vulević, specijalista za socijalno pravo i bivši načelnik Odeljenja za nadzorne poslove u oblasti porodično-pravne zaštite u Ministarstvu rada, u razgovoru za list Nova otkriva da će se nakon opservacije tačno znati koji dalji oblik zaštite preporučuju lekari i ističe da postoje tri mogućnosti.

Kao mlađi od 14 godina, K. K. ne može da bude izveden pred sud, niti mu može biti izrečena bila kakva krivična sankcija, pa pitanje njegovog pravnog statusa i suočavanja sa razmerama zločina koji je počinio već danima preokupiraju javnost. Vulević u razgovoru za naš list navodi da će se specijalisti pismeno izjasniti da li je dečak opasan po sebe i okolinu, kao i da li sugerišu zatvoreni oblik zaštite, otvoreni oblik ili vraćanje nazad, u porodicu.

„Ja ne znam trenutno njegovo duševno zdravlje, karakteristike ličnosti, tako da što se tiče prinudnog zadržavanja u okviru neke zdravstvene ustanove mora lekarski nalaz biti takav da ima struktuirani poremećaj ličnosti i poremećaj ponašanja koji zahteva intenzivnu medicinsku intervenciju i u tom slučaju je potrebna saglasnost njegovih roditelja“, navodi Vulević.

Dragan Vulević Foto:N1

Iako je u ovom slučaju majka već dala saglasnot za K. K. nadzor i opservaciju, naš sagovornik navodi da bi dečak bio podvrgnut i da majka nije potpisala jer bi to značilo da su se roditelji oglušili o zdravstvene preporuke lekara koje su u najboljem interesu deteta.

„Shodno tome može im se ili delimično oduzeti starateljstvo, u delu odlučivanja o lečenju dečaka, ili čak i potpuno, ako se utvrdi da ima zakonskih osnova i da su porodične okolnosti ugrožavajuće po maloletnika. Ovaj postupak ne odlaže lečenje, odnosno dete će za to vreme ostati na Dečjoj klinici za psihijatriju. Privremeni staratelj može, po zakonu, biti ili Centar za socijalni rad ili neki pouzdan bliski rođak“, kaže Vulević.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Druga opcija bi bila da, ukoliko stručnjaci konstatuju da kod K. K. nema nikakvih poremećaja ličnosti, centar proceni da bi on trebalo da bude smešten u instituciju za decu sa poremećajima u ponašanju, ali sagovornik našeg lista smatra da bi ova mera, s obzirom na težinu počinjenog dela, deluje malo verovatna, jer su u pitanju domovi otvorenog tipa.

„Treća opcija bi bila da K. K. treba da bude vraćen porodici, a u tom slučaju organ starateljstva dužan je da sastavi detaljan plan podrške roditelja u podizanju deteta. Sve dalje zavisi od nalaza lekara, odnosno od onih koji će primenjivati i tumačiti pravne norme u skladu sa onim činjenicama koje su u ovom momentu dostupne“, kaže specijalista za socijalno pravo.

FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Advokat Irina Borović, branilac dečakovog oca V. K. (48), a koja zastupa i maloletnog K. K., navodi za Novu da ne bi trebalo da se spekuliše i vrše procene nasumično jer lekari nisu dovršili svoje dijagnostičke procedure.

„Mi čekamo da lekari sa klinike gde se K. K. sada nalazi odrade sve nakon čega ćemo znati koji tretman će on imati i u kom pravcu će se dalje stvari odvijati. Kada je neko opasan po sebe, ili po druge, a procena je da uzrok leži u nečemu što je medicinskog karaktera, u tom slučaju bolnica ima svoje procedure po kojima postupa. K. K. je maloletan, njegovi roditelji su svesni svega i ne vrše nikakve opstrukcije tako da verujem da će biti saglasni sa svim što stručna lica procene. Mnogo je različitih opcija, a ne verujem da će ijedna od opcija biti ona koja je suprotna onome što nam zdrava logika kaže i ono što nam je čak i laici sagledavano logično da se dogodi“, zaključuje advokatica Borović.

Podsetimo, masakr u školi „Vladislav Ribnikar“ dogodio se 3. maja kada je K. K. hicima iz očevog pištolja usmrtio devet osoba. Deseta žrtva je u ponedeljak podlegla teškim povredama.

Nakon masakra u školi „Vladislav Ribnikar“ lisice na ruke stavljene su i ocu dečaka, V. K., koji se tereti za teško telo protiv opšte sigurnosti. Njemu je nakon saslušanja određen pritvor do 30 dana.

Učenici škole „Vladislav Ribnikar“ vratili se u školske klupe, nedelju dana posle masakra.

BONUS VIDEO: Veliki broj okupljenih ispred škole Vladislav Ribnikar

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare