Hrvoje Vuković Foto:xtremesecurity.eu

"Srpska policija i tužilaštvo zataškavali su porodično nasilje koje je nada mnom i našom decom počinio moj suprug Hrvoje Vuković, nekadašnji hrvatski konzul u Subotici", ispričala je za hrvatski Index Jelena Kosjer Vuković.

Ona je još u julu za Blic ispričala da mesecima strahuje za svoj i živote svoje dve devojčice, čiji je otac Hrvoje Vuković. Nakon medijskih napisa Tužilaštvo je pokrenulo istragu.

„Srpske policajce je uveo u konzulat“

„Nasilje trpim odavno, od rođenja prvog deteta, ali se pre 30. novembra 2021. nasilje nisam usudila prijaviti. To su činile komšije. Prećutala sam više puta jer me je Hrvoje molio da ga ne prijavljujem zato što će izgubiti titulu, zvanje, status. Obećavao je da se neće ponoviti, da će se popraviti. Međutim, sve se nastavilo i tokom moje druge trudnoće. Komšije su bili svedoci, prijavljivali su redovno, ali bi svaki put to bilo zataškano“, rekla je Kosjer Vuković Blicu.

Evo šta je bilo tog 30. novembra 2021, prema rečima Kosjer Vuković.

„Bila sam ispred konzulata, inače u 9. mesecu trudnoće, s majkom, kad me je gurnuo. To su videli i prolaznici, a zabeležile su i kamere konzulata, ali snimci pripadaju državi Hrvatskoj. Pozvala sam policiju. Tada je izazvao diplomatski skandal. Policija je došla i on je policajce Srbije, protivno Bečkoj konvenciji, na osnovu koje je akreditovan u Srbiji, uveo u konzulat“, rekla je.

Kosjer Vuković tvrdi da se njen suprug tada pozvao na imunitet, a potom se pojavio generalni konzul Velimir Pleša, koji se, kako ona tvrdi, naljutio kada je zatekao uniformirane osobe u konzulatu i sve ih je rasterao jer policija Srbije ne sme ući u prostorije konzulata druge države.

Pročitajte još:

„Opozvan je 3. decembra 2021. godine. Tada je potpisao zahtev za skraćenje radnog vremena, nakon razgovora sa kabinetom ministarke Grlić-Radman. Dokument je odneo u Zagreb, gde je imao izjavu ministra povodom diplomatskog skandala jer je uveo srpsku policiju u konzulat, a ne zbog nasilja u porodici. U razgovoru sa kabinetom ministra 3. decembra 2021. godine, koji sam slušala, apostrofirano je da nikakva informacija ne sme da ide u medije, jer bi se na taj način poljuljala pozicija ministra Grlić-Radmana, a da muž treba potpisati dokument pre dolaska u Zagreb“, rekla je ona.

„Kontaktirao me, a nije smeo“

Dakle, prošlo je godinu dana otkako je supruga prijavila. Šta je sve bilo u tih godinu dana?

U januaru je rodila devojčicu sa kojom je bila trudna tokom ovog događaja. Ona ističe da je Tužilaštvo Republike Srbije njenom suprugu izreklo zabranu prilaska tek 26. oktobra ove godine. Prema njenim rečima, meru je prekršio 14. novembra ove godine kada joj se javio tako što joj je poslao pismo koje nije uzela.

Ona dodaje da su u toku krivične istrage protiv njenog supruga po šest krivičnih prijava. Od ovih šest, četiri se sprovode u Republici Srbiji, a dve u Republici Hrvatskoj. Kako navodi, reč je, između ostalog, o prijavama nasilja u porodici i zanemarivanja i zlostavljanja maloletne dece.

Na pitanje zašto misli da Tužilaštvo zataškava slučaj, kaže:

„Zato što sam ga prijavila na broj 192 30. novembra 2021. Tada sam podnela krivičnu prijavu, a krivični postupak se mora odmah pokrenuti izdavanjem hitne zabrane prilaska i komunikacije. Moraju biti završeni u roku od 48 sati. A ovde je sve produženo za godinu dana! O čemu se ovde radi osim o zataškavanju? Svaki put kada sam razgovarala sa inspektorima, oni su mi dali do znanja da je Hrvoje zaštićen imunitetom“, kaže ona.

„On ne bi trebalo da bude osoba od poverenja Republike Srbije“

Ona nastavlja da je doneta „samo mera zabrane prilaženja i komunikacije“.

„I on je to prekršio, kontaktirao me je poštom, što je uznemiravanje, o čemu je odmah obavešten sud, a dešava se da ga policija u Subotici ne privede. U stvari, on je i dalje etiketiran kao pouzdana osoba“, rekla je ona za Index.hr i dodala:

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„O tome da je osoba od poverenja govori izjava načelnika PU Subotice u Sektoru unutrašnje kontrole MUP-a. Ona mi je data samo na uvid zbog poverljivosti, ali mi je rečeno i usmeno da se radi o osobi od poverenja. On bi treblo da bude osoba od poverenja, ali Hrvatske, ne Srbije. Jer je hrvatski diplomata. Ali ovo je u suštini službena potvrda dogovora koji je postignut kad je 30. novembra 2021. uveo srpsku policiju u konzulat, i to da se zataška nasilje nad trudnicom“, priča ona.

„Deci namerno oduzeo plaćeni dom“

Ona je dodala da brakorazvodnu parnicu vodi i isti sudija Osnovnog suda u Subotici koji je doneo pravosnažnu sudsku presudu o iseljenju iz kuće.

„Pravosnažna sudska presuda Osnovnog suda u Subotici o iseljavanju iz kuće doneta je dva dana pre mog porođaja i 17 dana pre raskida ugovora o zakupu. Reč je o stanu čiju je zakupninu plaćala Republika Hrvatska, a on je taj novac zloupotrebio“, rekla je ona.

„Zakup je otkazao moj suprug, a meni su dosuđeni sudski troškovi od 1.000 evra, koja nisam potpisala ugovor o zakupu, niti raskinula ugovor. Kao što sam rekla, do tada je kiriju plaćao MVEP RH u iznosu od 600 evra mesečno. Na ovaj način otac je svesno oduzeo plaćeni dom maloletnoj deci“, objasnila je ona i dala dokumentaciju ove presude.

I šta se onda dešava? Činjenica da će isti sudija kasnije biti zadužen za razvod braka, koji je samo delimično obavljen, a deci nije dodeljeno starateljstvo ni boravak, kao ni izdržavanje.

„Moje ćerke i ja smo izložene progonu i mučenju“

„Od 8. jula 2022. godine postoji pravosnažna odluka hrvatskog suda o visini izdržavanja za maloletnu decu, koju otac ni danas ne plaća, kršeći tako hrvatski zakon, na štetu svojih ćerki, koje žive u teškoj finansijskoj situaciji. Osim toga, sud nije ni razmatrao lišenje roditeljskog prava mog supruga, koje sam tražila zbog zlostavljanja“, kaže ona.

„Moja ćerka i ja smo izložene progonu i torturi. Prave se dosijei u nenadležnim centrima za socijalni rad. Tako da se sada fokus sa zlostavljanja pomera na distribuciju falsifikovanih prijava nenadležnog Centra za socijalni rad iz Sombora. Protiv socijalnog radnika podnela sam krivičnu prijavu zbog zloupotrebe službenog položaja i trgovine uticajem“, rekla je ona.

Dodaje da on svojim ćerkama uskraćuje i devizni prihod koji mesečno prima od plate u Ministarstvu spoljnih i evorpskih poslova.

„Odnosno iznos od 500 evra koji se daje kao dodatak za decu. Isto kao što odbija i dodatak u evrima u vidu dečijeg poklona za Božić, ali i za odlazak na zimovanje i letovanje. Zato sam podnela krivičnu prijavu jer se time krši zakon RH“, dodaje ona.

Zlostavljao je i nakon što ga je prijavila

Ona ističe i da njen suprug ima dijagnozu psihičkih smetnji i poremećaja ponašanja izazvanih upotrebom alkohola – sindrom zavisnosti, o čemu je priložila dokumentaciju. To ga, dodaje, „ne sprečava da na bolovanju stalno prelazi granicu u Srbiju, gde vrši nasilje”.

Naime, nakon što ga je prijavila, on je, kako navodi, zlostavljao. I tada je bila sa svojom majkom i to se dogodilo 17. marta ove godine. Postoji i snimak ovog slučaja.

„Sasvim slučajno smo ga videli na pumpi. Okrenula sam se sa bebom prema njemu, a on nas je gurnuo, vređao i uvrnuo mi ruku dok sam u drugoj držala bebu od dva i po meseca. Zatim je krenuo da prelazi granicu u kolima kolege sa diplomatskim tablicama. Pozvala sam policiju, rekla šta se dogodilo i kakve su mu namere. Taj prostor je pokriven video nadzorom“, kaže Jelena Kosjer Vuković.

Posle svega je, kaže, pozvana u somborsku policiju, gde joj je rečeno da je Hrvoje Vuković sa graničnog prelaza vraćen u zemlju.

Kosjer Vuković tvrdi da je mnogo meseci kasnije od poznanice u policiji saznala da je sve bila farsa i da Hrvoje Vuković nikada nije vraćen sa granice, već da je pušten u Hrvatsku, a izjavu u policiji dala je njegova advokatica koja se navodno čak i potpisala umesto njega.

„Čupao me je i šakom krenuo na mene i dete“

Poslednje fizičko nasilje, kako priča Jelena, dogodilo se 10. jula i u tom trenutku ona je bila sa starijom bebom. Sve ovo bilo je osam meseci nakon što ga je prijavila.

„Uhvatio me je i pesnicom krenuo na mene i dete, ali se pojavio neko ko ga je sprečio da nas teže povredi. Tada sam pozvala broj 192 u Somboru i prijavila ga. Otišla sam kod lekara, dijagnostifikovane su fizičke povrede kod mene i psihičko nasilje nad detetetom, ali me nikada nisu pozvali da dam izjavu“, tvrdi Kosjer Vuković.

Dva dana nakon toga, kaže, Hrvoje Vuković ju je pratio po Somboru belim automobilom beogradskih tablica. Kaže da je pozvala policiju, a oni su joj rekli da se odmah odveze u stanicu, što je i uradila.

„Ušla sam sa majkom u stanicu. Na kraju je meni izrečena hitna zabrana prilaska zbog verbalnog nasilja jer sam navodno rekla mužu da je idiot i neke psovke. Pozlilo mi je, morala sam kod doktora”, kaže Kosjer Vuković.

„Stavio je nosiljku sa bebom na krov automobila i seo u auto“

Jedan slučaj nasilja datira iz 2021. godine.

Supružnici su tada ćerku, koja je u tom trenutku imala šest meseci, odveli na pregled u Novi Sad, odakle je Jelena Kosjer Vuković. Dok je bila u apoteci, ispričala je za Blic u julu, on je stavio nosiljku sa bebom na krov automobila i seo u auto.

„Kada je hteo da doda gas, naišao je moj brat i uzeo nosiljku sa bebom, praktično joj je spasao život! Hrvoje se tada zaleteo na njega autom i nosio ga na haubi. Sve su to videle naše komšije i pozvale policiju. Hrvoje je auto sa diplomatskim tablicama, u kom se nalazila beba, ostavio na ulici i otišao u kafić, gde je nastavio da pije. Beba je za to vreme bila sama u kolima. Zatim se pojavilo više policijskih automobila i interventne policije. Rekla sam da ga neću prijaviti, a ni brat nije hteo jer sam ga molila. Policajci su mi tada rekli da neću dobiti ništa ni da ga prijavim jer je zaštićen diplomatskim imunitetom“, ispričala je ranije Kosjer Vuković za „Blic“.

„Zašto Srbija štiti oca i muža nasilnika?“

Jelena je novinarima Index.hr dostavila i zahtev Hrvoja Vukovića za skraćenje radnog vremena, koji datira odmah nakon ovog događaja. On kaže da je „priznao nasilje u porodici jer je taj dokument potpisan isključivo radi zaštite pozicije ministra spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske, kao što je to bio slučaj u decembru iste godine“.

„Srpska policija je i tada prikrivala slučaj, a sve pod plaštom diplomatskog imuniteta. On se i tada pozivao na diplomatski imunitet u odnosu na rođenu ćerku. To je skandalozno“, kaže ona.

„Konačno, ja kao majka dve devojčice, državljanka Hrvatske, pitam zašto Srbija štiti oca dece i nasilnog muža? Zašto mu još uvek nije zabranjen ulazak u Srbiju, nakon što sam ga prijavio 30. novembra 2021. odnosno nakon što je napao trudnicu i nerođeno dete?“ zapitala se Kosjera Vukovića za Indeks.

Hrvoje Vuković: Sa gnušanjem odbacujem optužbe

Novinari pomenutog portala su stupili u kontakt i sa bivšim konzulom Vukovićem. Dao je izveštaj Centra za socijalni rad Novi Sad, koji ne sme da se objavi, kao i izjavu Vukovića.

MVEP: Nismo nadležni organ za postupanje u slučajevima prijava nasilja u porodici

Indeks je na ovu temu kontaktirao Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, iz kojeg smo dobili odgovor da se obrati Osnovnom javnom tužilaštvu u Subotici, kao i Osnovnom sudu u Subotici. Odgovor do zaključenja ovog teksta nisu dobili.

Kontaktirali su i Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske. Pitali su ih, između ostalog, da li je Hrvoje Vuković, bivši konzul RH u Srbiji, zaposlen u Ministarstvu, odnosno kakav je njegov sadašnji status. Odgovor nisu dobili.

U julu su odgovorili na Indeksov upit na istu temu.

„Hrvoje Vuković nije na dužnosti konzula u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Subotici, već se na lični zahtev vratio u Republiku Hrvatsku iz mandata. Za vreme trajanja mandata nije imao diplomatski imunitet, već konzularni imunitet“, navodi se u odgovoru Ministarstva.

„Danom kada je napustio zemlju prijema, u skladu sa odredbama Bečke konvencije o konzularnim odnosima, prestao je da važi njegov konzularni imunitet. MVEP je upoznat sa predmetom, ali nije organ nadležan za rešavanje slučajeva prijava nasilja u porodici“, navodi se u odgovoru.

BONUS VIDEO: Hapšenje – akcija MUP

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar