Milos Bigović Foto:National Crime Agency/NCA

Državljanin Srbije Miloš B. (22) iz okoline Požarevca uhapšen je u kod engleskog ostrva Vajt zbog sumnje da je pokušao da iz Kolumbije prošvercuje 28 kilograma kokaina vrednog više od dva miliona evra!

Miloš je, prema pisanju engleskih medija, radio kao barmen na kruzeru „Marela diskoveri 2“, a on i njegovi saučesnici otkriveni su kada je Srbin pokušao da sa kruzera istovari drogu i preda je pripadnicima britanske organizovane kriminalne grupe koji su čekali isporuku u specijalnom čamcu sličnom onima koji se koriste u Španiji za trgovinu drogom.

„Kada je kruzer pristao kod ostrva Vajt, Miloš B. je iz svoje kabine dovukao torbu s drogom na palubu. Za torbu je vezao konopac i spustio je, a kokain, koji je mesec dana ranije prokrijumčaren na brod u Kartaheni de Indijas u Kolumbiji, bio je toliko težak da je konopac opekao kožu Miloša B. dok je spuštao tovar u čamac u kojem su bili Ben Bat (36) i Džošua Pejdž (31). Ni Miloš B. ni njegovi saučesnici nisu znali da su pod budnom prismotrom pripadnika NCA graničnih snaga, a kada su policajci krenuli da uhapse Bata i Pejdža, njih dvojica su drogu bacili u more“, prenose engleski mediji.

Miloš B. je takođe uhapšen i on je priznao da je švercovao kokain.

„Zaplenjenih 28 kilograma kokaina prvobitno je trebalo da bude prokrijumčareno negde u Evropi, ali kada je kruzer neočekivano promenio kurs, organizatori šverca su morali da menjaju svoje planove. Zasad nepoznati kriminalci su kontaktirali Kristofera Milija (47) i Pola Farela (44) iz Mančestera koji su na sebe preuzeli zadatak da stupe u kontakt sa Milošem B, a za svoju komunikaciju su koristili EnkroČat uređaje. Mili i Farel su angažovali Bena Bata, koji je oženjen Milijevom nećakom, kao i Džošuu Pejdža da kupe drogu koju je švercovao Miloš B.“, navode dalje britanski mediji.

Miloš B. je, inače, jedan od šestorice uhapšenin posle istrage Nacionalne agencije za kriminal (NCA) o dve međunarodne zavere za šverc kokaina u Veliku Britaniju ukupne ulične vrednosti od skoro 9,5 miliona funti. S njim su privedeni i ljudi koji su ga čekali u britanskim vodama, kao i drugi koji su povezani dešifrovanjem EnkroČata, javili su britanski mediji.

Savetovali korisnike EnkroČata da isključe uređaje

Administratori EnkroČata su odmah posle hapšenja Miloša B. upozorili sve korisnike koji veruju da je platforma kompromitovana i obavestili ih da treba da isključe svoje uređaje i bace ih. Sledećeg jutra, Kristofer Mili je uhapšen u Folkestonu dok je pokušavao da pobegne iz Velike Britanije tunelom ispod La Manša.

„Čak je i kupio dokumentaciju kojom dokazuje da je zaposlen u Španiji, a prilikom hapšenja policajci su kod njega našli 19.000 funti u gotovini“, javili su britanski mediji i dodali da je Pola Farel uhapšen dva dana posle Milija, prenosi Kurir.

Bonus video: Zaplena droge u Beogradu: Uhapšen diler koji je u zakopanom buretu krio skoro kilogram heroina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare