Istraživačka stanica Petnica
Foto: N1

Slučaj seksualnog zlostavljanja u Istraživačkoj stanici Petnica, koji je otkriven nakon što su se pojedine žrtve osumnjičenog profesora Branislava Savić Savana, osmelile da ispričaju šta su doživele, zavisi od iskaza jedne od oštećenih devojaka.

Kako saznajemo, tokom prošle nedelje iskaz u Osnovnom javnom tužilaštvu u Valjevu dala je još jedna žrtva, koja je svojevremeno bila polaznica Petnice. Reč je o ključnoj devojci, koja bi mogla da konačno okonča predistražni postupak i pod istragu stavi osumnjičenog Savića, odnosno pokrene krivični postupak protiv njega.

Pročitajte još:

“Reč je o izuzetno važnom svedoku istrage, od kojeg ceo slučaj zavisi. Devojka je dala izjavu u tužilaštvu, ali je i dalje sve neizvesno, s obzirom da je bila dosta nesigurna. Ovaj iskaz mogao bi da bude ključan za istragu i da je konačno okonča”, kaže izvor našeg lista, koji je dobro upućen u istragu.

Inače, dosad je nekoliko devojaka dalo iskaze o traumatičnim iskustvima koje su doživele u poznatoj Istraživačkoj stanici. Tačnije, u policiji i tužilaštvu je ispitano više od pet žena, a reč je zlostavljanju koje se, mahom, dešavalo do 2013. godine. Ipak, postoje i žrtve nakon 2013., zbog čega je tužilaštvo ranije apelovalo da se jave nadležnim organima.

Naučnice u inostranstvu

Kako je naš list ranije pisao, istraga o slučaju Petnica se odužila iz razloga što pojedine žrtve žive van Srbije, tačnije u inostranstvu, zbog čega je otežano njihovo ispitivanje.

Podsetimo, slučaj seksualnog nasilja u Istraživačkoj stanici Petnica ugledao je svetlost dana juna ove godine, nakon što se pojedine žrtve za nedeljnik “Vreme” ispričale šta su doživele tokom boravka u pomenutoj ustanovi.

Ubrzo nakon što je slučaj isplivao u javnost, saznalo se da je reč o bivšem radniku Istraživačke stanice Petnica, Saviću, u čijem su iznajmljenom stanu pronađene kutije filmova sa fotografijama nagih maloletnica.

Petnica, Istraživačka stanica Petnica, Istraživački centar Petnica, zgrada
Foto: Shutterstock

O seksualnom zlostavljanju u Petnici javnost je saznala nakon što su polaznice u razgovoru za nedeljnik “Vreme“ detaljno ispričale kroz šta su prošle. Napasnik, koga su žrtve tada oslovljavale sa S., terao je devojčice da se skidaju i fotografisao ih gole.

Sa nasilnikom S. je sporazumno raskinut radni odnos 2017. godine. Ipak, iako zvanično, od 2017. nema nikakve veze sa Istraživačkom stanicom Petnica, mejl prepiske u koje je nedeljnik „Vreme“ imalo uvid pokazuju da je aktivno učestvovao u izradi „Petničkih svezaka“.

Slučaj Mike Aleksića osmelio žrtve

Ceo klupko slučaja počeo je da se odmotava nakon što je u javnosti glumica Milena Radulović ispričala da je svojevremeno pretrpela stravično seksualno zlostavljanje od strane profesora glume Miroslava Aleksića, januara ove godine.

Miroslav Mika Aleksić Foto: Dejan Živančević

„U januaru ove godine, kada su se pojavile optužbe za silovanje protiv učitelja glume Miroslava Aleksića, jedna grupa žena okupila se i pokušala da nađe odgovor na pitanje: „A šta ćemo mi?“ Neke od njih poznavale su se od ranije, a neke ne. Ono što ih je sve povezivalo jeste seksualno nasilje koje su, kao maloletne ili tek punoletne preživele u istraživačkoj stanici Petnica. Pripadaju različitim generacijama polaznica Petnice, ali sve kao svog zlostavljača navode istog čoveka“, pisao je nedeljnik Vreme.

Pročitajte još:

Veliki deo žrtava, u vreme seksualnog napastvovanja, bio je maloletan. Ubrzo se saznalo i da su pojedine žrtve pokušale da zatraže pomoć od rukovodstva Petnice, tačnije od tadašnjeg direktora Vigora Majića.

Uprava Petnice priznala je naknadno da je za problem seksualnog nasilja znala od 2014., a da je za razmere saznala 2017., kada je sa navodnim zlostavljačem raskinut radni odnos.

Zlostavljač tvrdio da su slike umetničke

Branislav Savić, bivši radnik Istraživačke stanice Petnica koga je više žena optužilo za seksualno uznemiravanje, prilikom davanja izjave tvrdio je da su slike obnaženih ženskih osoba koje je policija pronašla u njegovom stanu „umetničke fotografije“.

BONUS video: Ovako su uhapšeni otmičari „kavčanina“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar