Petnica, Istraživačka stanica Petnica, Istraživački centar Petnica, zgrada
Foto: Shutterstock

U iznajmljenom stanu bivšeg radnika Istraživačke stanice Petnica, Branislava Savića (65) zvanog Savan, koji se sumnjiči za seksualno nasilje nad polaznicama, pronađene su kutije filmova sa fotografijama nagih maloletnica, a kako saznajemo, ovaj objekat povezan je sa pomenutom istraživačkom insituticijom. Prema saznanjima Nova.rs, pre Savića pomenuti stan koristio je još jedan zaposleni Petnice.

Reč je o objektu koji se nalazi u naselju Sretana Dudića u Valjevu, a prema nepotvrđenim saznanjima, sumnja se da se radi o jednom od stanova koji su Istraživačkoj stanici ustupljeni na korišćenje, odnosno namenjen je za zaposlene.

Pročitajte još:

Veza pomenutog stana sa Petnicom ogleda se i u činjenici da je objekat do 2017. godine koristio glavni informatičar Petnice, koji je bio zadužen za sređivanje računara, a on se i dalje vodi kao njegov korisnik.

“Saslušanjem informatičara došlo se do saznanja da je stan Saviću ustupljen 2017. godine, nakon što je sa njim raskinut radni odnos u Petnici, upravo zbog navoda o seksualnog nasilju koje je stizalo da Uprave Istraživačke stanice”, kaže izvor blizak istrazi.

Takođe, u ovom stanu pronađen je inkrimišući materijal, odnosno kutije filmova sa fotografijama nagih maloletnica, ali i već izrađene slike.

Portal Nova.rs pokušao je do stupi u kontakt sa Petnicom kako bismo proverili pomenute navode, međutim, do objavljivanja teksta nismo dobili odgovore na naša pitanja.

Iz Petnice je rečeno da neće da komentarišu, odnosno da su se oglasili saopštenjem, te da će „neko odgovoriti na naš mejl“.

Prema saznanjima Nove, sumnja se da žrtava seksualnog nasilja ima i nakon 2013. godine, te se apeluje na sve polaznice da se u tom slučaju jave Osnovnom javnom tužilaštvu u Valjevu, koje vodi predistragu protiv Savića.

Petnica, Istraživačka stanica Petnica, Istraživački centar Petnica, zgrada
Foto: Shutterstock

Podsetimo, Branislav Savić dovodi se u vezu sa seksualnim nasiljem koje se, prema tvrdnjama žrtvi, godinama događalo u Istraživačkoj stanici Petnica.

Bivšeg radnika Petnice, Savića, poznatog po nadimku Savan, pet nekadašnjih polaznica ove Istraživačke stanice označilo je kao osobu koja ih je seksualno zlostavljala, a veruje se da ih ima više od 20.

O seksualnom zlostavljanju u Petnici javnost je saznala pošto su polaznice u razgovoru za nedeljnik „Vreme“ detaljno ispričale kroz šta su prošle. Napasnik, koga žrtve oslovljavaju sa S., terao je devojčice da se skidaju i fotografisao ih gole.

Policija je nedavno upala u iznajmljeni stan Savića i tom prilikom zaplenila više kutija filmova sa fotografijama nagih maloletnica. Reč je o slikama koje datiraju još iz ranih 90-godina.

“U stanu su zaplenjeni i kompjuteri. Inkriminišući materijal poslat je na veštačenje, a sem Savića u ceo slučaj seksualnog nasilja involvirano je više osoba”, kaže naš izvor.

Istraživačka stanica Petnica
Foto: N1

Iako se najpre smatralo da su svi dokazi uništeni, s obzirom na to da je nekadašnji direktor Petnice Majić za nedeljnik “Vreme” izjavio da je uprava Petnice računar na kome su se nalazile golišave fotografije devojčica reformatirala, čime su uništeni svi dokazi, situacija se potpuno promenila nakon upada službenika MUP u iznajmljeni stan Savića.

Pročitajte još:

Direktor Petnice podneo ostavku

Tanja Adnađević, predsednica UO Istraživačke stanice „Petnica“ rekla je jutros za RTS da je juče Nikola Božić, dosadašnji direktor Petnice, podneo ostavku i UO je podržao tu odluku.

„Zarad očuvanja integriteta Istraživačke stanice u Petnici, direktor Nikola Božić je podneo ostavku“, rekla je Adnađević.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram