Petnica, Istraživačka stanica Petnica, Istraživački centar Petnica, zgrada
Foto: Shutterstock

Osnovno javno tužilaštvo u Valjevu odlučiće sledeće sedmice da li ima osnova za pokretanje krivičnog postupka, protiv koga i za koje krivično delo u vezi sa slučajem "Petnica", rečeno je Tanjugu u tom tužilaštvu.

U ovom slučaju je obavljen tzv. predistražni postupak, koji je tužilaštvo pokrenulo na osnovu pisanja medija o seksualnom iskorišćavanju maloletnih polaznica „Petnice“.

Pet devojaka je u svojoj ispovesti za medije je nekadašenjeg urednika „Petničkih sveski“ B.S. (65) označilo kao „zlostavljača“, jer je navodmo od njih zahtevao da ih slika obnažene u periodu od 2003. do 2014. godine.

Do sada je vođen takozvani predistražni postupak i obavljeni su informativni razgovori sa svim akterima ovog slučaja.

Tužilaštvo i policija su do sada u okviru predistražnih radnji ispitali šest devojaka, nekadašnjih polaznica istraživačke stanice Petnica, koje tvrde da su oštećene.

Poslednji razgovor obavljen je utorak.

Mediji prenose da je B.S. je na saslušanju u policiji, u svojstvu građanina, rekao da su fotografije nagih žena i devojaka, pronađene u stanu u kojem je živeo kao podstanar, „umetničke prirode“.

Njihovo veštačenje je takođe, u sklopu predistražnog postupka, i dalje u toku.

Osnovno javno tužilaštvo u Valjevu pozvalo je početkom jula sve polaznice istraživačke stanice Petnica da se jave njemu ili policiji ako smatraju da su oštećene seksualnim uznemiravanjem i iskorišćavanjem za fotografisanje nakon 2013. godine, jer je te godine stupio na snagu tzv. „Marijin zakon“, koji predviđa da krivična dela protiv polne slobode učinjenih na štetu maloletnih lica ili dece ne zastarevaju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar