Stojanka Stojanović, Foto: Vesna Lalić

Viši sud u Beogradu nedavno je produžio meru kućnog pritvora Stojanki Stojanović (72), poznatijoj kao Baka Coka, u kojem se nalazi zbog ubistva građevinskog investitora Zorana Trifunovića (58) iz 2018. godine na Zvezdari, dok se još uvek čeka nalaz veštačenja njenog stanja kako bi se utvrdilo da li je uopšte zdravstveno sposobna da prati suđenje. Ipak, jedno je sigurno, slučaj baka Coke ostaće upamćen kao zločin koji je oštro podelio srpsku javnost, na one koji u njenom činu vide nužnu samoodbranu od višegodišnjeg ignorisanja države na zlostavljanje koje je trpela od "bahatog investitora", ali i one koje smatraju da je uprkos svemu, ona drugom ljudskom biću oduzela život, i da zbog toga mora da odgovara.

Sudbina baka Coke i dalje je neizvesna, s obzirom na to da je pitanje da li će joj se suditi za ubistvo građevinskog investitora. Pripremno ročište u postupku koji se vodi protiv nje trebalo je da se održi u februaru, ali je ono odloženo zbog zdravstvenog stanja Stojanovićeve. Naloženo je njeno veštačenje, ali ono do danas nije završeno.

Da su nadležne institucije gotovo „zaboravile“ na baka Coku ukazao je nedavno i glumac Sergej Trifunović na svom Tviter profilu, upitavši „šta se dešava sa baba Stojankom, koja je roknula investitora?“.

Slučaj hladnokrvnog ubistva investitora Zorana Trifunovića, koje su čak snimile i nadzorne kamere, šokirao je srpsku javnost. Tog 2. septembra 2018. nasred ulice u Vučićevom prolazu na Zvezdari Stojanovićeva je sa nekoliko hitaca ubila investitora Zorana Trifunovića. Ubrzo je osvanuo i snimak zločina, na kome se vidi kako baka Coka hladnokrvno prilazi Trifunoviću na ulici, iz torbe vadi pištolj i puca u njega. Žrtva potom pada na tlo, nakon čega starica obilazi investitora, a potom još jednom puca u njega.

Pročitajte još...

Najpre je javnost ovaj zločin oštro osudila, kao i način na koji je jedna starica, bez trunke emocija, ubila čoveka. Ipak, ubrzo se saznala i pozadina zločina, a sa njom je došla i ogromna podrška Stojanovićevoj.

Saznalo se da je starica dugi niz godina trpela maltretiranje investitora, koji ju je prisiljavao da mu proda svoj plac i kuću kako bi sagradio novi objekat. Baka Cokin sin je ispričao nakon hapšenja svoje majke da su oni sa investitorm bili u dugogodišnjem sudskom sporu, ali i da je Stojanovićeva više puta prijavljivala Trifunovića policiji zbog pretnji i ugrožavanja sigurnosti, međitim, reakcija nadležnih je izostala.

Deo javnosti, saznavši da starica godinama nije mogla da se oslobodi od maltretiranja bahatog investitora kome, očigledno, niko nije hteo da stane na put, počeo je da je veliča i podržava.

Tako su po Beogradu ubrzo osvanuli i prvi grafiti podrške „Sloboda za Stojanku Stojanković“, a čak je i naziv njene ulice prelepljen sa papirom na kome je pisalo: „Ulica narodnog heroja Stojanke Coke Stojanović“.

Stojanka dobila grafit i ulicu

Posted by Aleksandra Gorenc on Субота, 06. октобар 2018.

Veliku podršku dobila je i na društvenim mrežama, pa su tako mnogi tviteraši pokušali da „opravdaju“ njen zločin.

A bilo je i ovakvih reakcija.

A neki su tada okarakterisali i kao heroja.

Podsetimo, Stojanovićeva je septembra prošle godine puštena u kućni pritvor zbog narušenog zdravstvenog stanja tokom boravka u zatvoru. Protiv nje je podignuta optužnica, ali suđenje još uvek zvanično nije počelo. Baka Coki zbog teškog ubistva preti 40 godina robije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare