Suđenje kriminalnoj grupu Veljka Belivuka Foto:Stefan Tomasevic/ATAImages/TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC/Goran Srdananov/Nova.rs/E-stock/Miloš Rafailović

Vlastimir Milošević, Mirko Kojić, Ljubomir Lainović, Rista Mijanović, Jovan Jovanović, Igor Dedović, Stevan Stamatović, Ljubomir Kića Marković i Miloš Peruničić - imena su ubijenih koje je okrivljeni saradnik Srđan Lalić pominjao na suđenju klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, a koja se nisu našla u optužnici. Oni su mahom pripadnici suprotnog škaljarskog klana, a neki od njih su bili i bliski grupi Velje Nevolje, ali su im se "zamerili". Okrivljeni saradnik gotovo svako ročište otkriva nova imena koja su se našla na meti klana, a neki od njih su uspeli da "sačuvaju glavu".

Na suđenju ozloglašenom klanu otkriveni su neki od do sada nepoznatih detalja o ubistvu Ljubomira Lainovića, koji se vodi kao nestala osoba. Lainović je slovio za glavnog pucača klana koji je izvršavao brojne likvidacije za klan.

Ljubomir Lainović Foto: Privatna arhiva

Znao mnogo

Prema iskazu Srđana Lalića, koji je u zamenu za blažu kaznu sklopio sporazum sa Tužilaštvom, on je ubijen po nalogu Miljkovića, a koštalo ga je glave to što je znao mnogo toga.

Kako tvrdi Lalić, Lainović je upucao Ljubomira Kiću Markovića ispred balona za fudbal, još jednu žrtvu klana koja se ne nalazi u optužnici.

Takođe, on je navodno odgovoran i za likvidaciju Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u Atini. Ipak, Lainovićevo zalaganje za klan mu nije sačuvalo život, već se i on našao na meti krvoločne grupe.

Srđan Lalić Foto: Privatna arhiva

Lalić je ranije istakao kako ima saznanja da je Lainović ubijen, kao i da je video fotografije koje potvrđuju da je mrtav.

“ Rekao si da si video fotografije gde je Lainović mrtav. Da li si na osnovu fotografije zaključio da je neko mrtav?”, upitao je okrivljeni Miloš Budimir na nedavnom suđenju, na šta je Lalić rekao:

“Ne, objasnio sam detaljno, Miljković mi je rekao i objasnio kako je ubijen, zahtevao je da pržim Skaj telefone.”

“Da li je moguće da je Lainovićeva smrt lažirana da bi se obmanuo škaljarski klan?”, pitao je Budimir, na šta mu je Lalić odgovorio:

“Ne, Miljković ne bi zahtevao prženje telefona, ti ne bi dobio tu blindu, ne bi dolazila majka da ga traži.”

Sedam likvidacija

Prvom optužnicom koja je potvrđena 15. oktobra 2021. godine, kriminalna grupa se tereti za pet teških ubistava, trgovinu drogom, otmice, silovanje i oružje. U međuvremenu, podignuta je optužnica za još dva ubistva – Nikole Mitića i Gorana Mihajlovića.

Paralelno sa tim, članovi kriminalne grupe na čelu sa Belivukom i Miljkovićem u Crnoj Gori se terete za još dva ubistva Damira Hodžića, Adisa Spahića i otmicu Mila Radulovića Kapetana.

Pročitajte još:

Okrivljeni saradnik Srđan Lalić je tokom iskaza izneo niz novih optužbi na račun klana Belivuk. Kako je ispričao, on je tokom razgovora sa vođama klana, koji su mu se poveravali, saznao o više ubistava u koja su bili umešani.

Iako se grupa optužnicom grupa tereti za sedam likvidacija, Lalić je spomenuo čak devet zločina.

Mete škaljarci

Reč je mahom o osobama koje su članovi ili su bliski škaljarskoj kriminalnoj grupi ili navijači i druge osobe uglavnom iz kriminogene sredine koje su iz bilo kog razloga zasmetale ovom klanu.

Marko Miljković i Mirko Kojić Foto: Nova.rs, Printscreen/Tv Insajder

Vlastimir Milošević i Mirko Kojić, za čije ubistvo Lalić optužuje Belivuka i Miljkovića, bili su navodno Miljkovićevi kumovi.

Iako se sve vreme sumnjalo da je iza zločina stoje Miljković i Belivuk, te navode je sada potvrdio Lalić.

Ipak, i pored toga, evidentno je da za to neće odgovara jer je predmet pravosnažno okončan, a Miljković i Belivuk su oslobođeni.

Sa druge strane, pravo pitanje je šta će biti sa slučajem Mirka Kojića, koji se već duže vreme vodi kao nestao.

Sem Lalićevih navoda da je likvidiran, zasad očigledno ne postoje materijalni dokazi koji bi potkrepili te tvrdnje.

Još uvek nije poznato da li je tužilaštvo pokrenulo istražne radnje povodom Lalićevih tvrdnji o ubistvima koja se klanu ne stavljaju na teret, a okrivljeni saradnik ih direktno ili indirektno povezuje sa klanom pod vođstvom Velje Nevolje i Marka Mesara.

Opservacija u Atini

Lalić je pominjao i ubistvo škaljaraca u Atini, Dedovića i Stamatovića, te da su vođe krimi-grupe odlazile u Atinu i vršili njihovu opservaciju, čime su nedvosmisleno učestvovali u izvršenju zločina.

Tokom suđenja pominjali su i izvesni Joko i Rile, a prema nezvaničnim informacijama, reč je o Jovanu Jovanoviću i Ristu Mijanoviću.

Jovanović je široj javnosti postao poznat po pucnjavi koja se dogodila pre nekoliko godina u diskoteci u Tivtu. Kako su ranije pisali mediji, tada je pucao zajedno sa Jovanom i Igorom Vukotićem.

Sa druge strane, Miljanović je mučen i ubijen u Istabulu u Turskoj.

Miloš Peruničić Foto: pirivatna arhiva

I Miloš Peruničić se nalazi na spisku mrtvih, a on je ubijen u Marbelji u ratu kavčana i škaljaraca. I njegova likvidacija se dovodi u vezu s krimi-grupom Belivuk-Miljković.

Sa druge strane, Luka Perenčević, Aleksandar Šarac, Veljko Banović Votka, Pavle Đurić, a na poslednjem ročištu i Uroš Stipić, samo su neka od brojnih imena koja se spominju da su se našla na meti klana.

Neka od imena koja su se našla na meti klana su u međuvremenu ubijena, a za njihova ubistva odgovaraju druge kriminalne grupe. Tako se grupa „Vračarci“ tereti za ubistvo Šarca.

BONUS VIDEO: Vuk Cvijić: Nije pitanje ko je Belivukova grupa, nego ko im je omogućio da radi