Ilustracija Foto: E-Stock/Miloš Rafailović

Najozloglašeniji klanovi u regionu, "kavački" i "škaljarski", već godinama seju strah i trepet, a brutalne likvidacije i dilovanje droge postali su sinonimi su za pomenute kriminalne grupe. I dok se za njihovo delovanje najčešće vezuju dilovanje kokaina, malo je poznato da su primarne delatnosti, kojima su se ovi klanovi bavili, bila otimanje zemljišta od građana, na kojima su potom gradili svoje objekte.

Proteklih godina u zemljama u regionu bukti rat između zavađenih crnogorskih klanova, „škaljarskog“ i „kavačkog“, koji je dosad odneo više od 50 žrtava. Brutalne likvidacije u kojima nema pošteđenih definitivno su obeležile krvavi sukob ovih kriminalnih grupa.

Pročitajte još:

Rat je započeo 2014. godine, nakon nestanka 300 kilograma kokaina iz luke u Španiji, kada se, tada, jedinstvena grupa iz Kotora podelila na dve – škaljarce i kavčane. Ubrzo za podelom, počeli su i surovi obračuni, čiji se kraj još uvek ne nazire.

Korišćenje eksploziva, bacanje bombi, upotreba snajpera, ali i likvidacije članova porodice pripadnika pomenutih klanova, oslikavaju brutalnost koja je obeležila ovaj rat.

Ubistva se sve češće događaju na javnim mestima, u prepunim kafićima i prometnim ulicama, pa čak i pred ženama i decom. Klanovi ne prezaju od slučajnih žrtava, kakvih je bilo nekoliko, a likvidatori retko kada budu otkriveni.

Ipak, malo ko zna koja je bila primarna delatnost ovih klanova pre stravičnih ubistava i dilovanja narkotika. Pripadnici ovih kriminalnih grupa najpre su se bavili zelenašenjem i otimanjem zemljišta od onih koji grade. Nakon otimanja zemljišta, kriminalci bi na pomenutim lokacijama gradili svoje objekte i tako širili i uvećavali svoje vlasništvo.

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Sa druge strane, zelenašenje je i dalje jedan od vidova pomoću kojeg pomenuti klanovi ostvaruju profit. O tome svedoči činjenica da se protiv velikog broja ljudi, koji se dovode u vezu s pomenutim klanovima, vodi postupak upravo za zelenašenje.

Na meti ovih kriminalaca dosad se našao veliki broj ugostitelja, pre svega, u Crnoj Gori.

Zvicerovi milioni u Sloveniji

Tokom proteklih godina pripadnici i jednog i drugog klana znatno su uvećali svoje bogatstvo, te se pretpostavlja da je reč o milijardama.

O tome najbolje govori imovina Radoja Zvicera, navodnog vođe „kavačkog klana“, a o čemu je naš portal ranije pisao.
Naime, porodica Radoja Zvicera godinama posluje u Slovačkoj i u svom vlasništvu ima tri firme u čijem poslovanju se pojavljuju milionski iznosi.

Radoje Zvicer Foto: detective-info.com.ua

Nakon hapšenja ogranka kavačkog klana u Slovačkoj, pre nekoliko meseci, otkriveno je da se kao vlasnici u tri firme u toj zemlji pojavljuju Maja Zvicer, supruga Gorana Zvicera, inače brata Radoja Zvicera, njegov tast Nebojša Seferović i još jedna žena, za koju se sumnja da je njima bliska.

BONUS video: Dovođenje Belivuka na stadion JNA

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar