Foto: MUP Srbije, Shutterstock

U najnovijoj verziji skandaloznog nacrta Zakona o MUP, koji vlast, ponovo, pokušava da progura na mala vrata do skupštinske procedure, najveću pažnju je opet izazvao predlog za legalizaciju pametnih kamera i sistema za praćenje i prepoznavnje lica, kojim bi se direktno ugrozilo pravo građana na privatnost, ali i slobodu kretanja. Ipak, kako je za “Novu” navelo više izvora iz MUP, sporni nacrt trebalo bi sagledati daleko šire, jer postoji latentna opasnost da je pitanje kamera namerno podmetnuto kako bi skrenulo pažnju javnosti sa drugih odredbi, podjednako pogubnih, kako za građane, tako i za policiju.

Namera države Srbije da sprovede masovni nadzor nad svojim građanima i tako direktno utiče na njihova, Ustavom zagarantovana prava i slobode, izazvala je još 2019. veliku pažnju, kako domaće, tako i svetske javnosti. Dok je MUP ovu nabavku pravdao potrebom za povećanjem bezbednosti, nevladin sektor, pravnici i drugi stručnjaci već tri godine apeluju da je upotreba ovakvog softvera nezakonita i da predstavlja atak na sve ono što je garantovano Evropskom poveljom o ljudskim pravima.

Upravo je ovaj softver pokrenuo pitanje izmene aktuelnog Zakona o policiji, koje se ubrzo pretvorilo u pisanje kompletno novog Zakona o ministarstvu unutrašnjih poslova, a čiji je nacrt već dva puta vraćan na doradu zbog burnih reakcija javnosti.

Javnost je opravdano zabrinuta da bi ovakav sistem mogao da se zloupotrebljava, imajući u vidu da godinama unazad svedoči nezamislivim malverzacijama unutar MUP. Osim što Srbija i dalje nije dosegla civilizacijski nivo koji bi podrazumevao nepostojanje rizika od zloupotreba, vlast bi imala i ozbiljnu poteškoću da objasni javnosti čime bi, u aktuelnim okolnostima, mogla da garantuje bezbednost i profesionalizam, imajući u vidu sve ono što je sama predstavljala javnosti o radu MUP.

Jer, u tom istom MUP je neko prisluškivao predsednika i njegovu porodicu, bivši ministar je, zajedno sa svojom državnom sekretarkom planirao državni udar, visoki službenici su šurovali s mafijom…

Foto:Shutterstock

Šta je onda ostalo običnom građaninu da misli o sigurnosti podataka o sopstvenoj ličnosti?

Takođe, zbog činjenice da nisu izostale ni reakcije evropskih zvaničnika, koji su jasno stavili do znanja vlastima u Srbiji da su svesni opasnosti da bi ovaj sistem mogao da se zloupotrebljava, sagovornici “Nove” iz MUP ne odbacuju mogućnost da je pitanje kamera planski istureno u prvi plan, kao i da bi u određenom trenutku bilo izbrisano iz finalnog nacrta.

“Malo je verovatno da bi vlast progurala u Zakon ono što spore njeni evopski partneri. Izgledi su da je ovo pitanje samo još jedna “koska” koja reba da poluži za skretanje pažnje, dok se bez velike pompe proguravaju odredbe koje su tiču direktno policije i njenih zaposlenih, a koje prete da je naprave partijskim instrumentom, koja će služiti vlasti, a ne narodu koji je plaća”, kazao je za “Novu” dobro obavešten izvor.

On dodaje da je najspornije drastično povećanje ovlašćenja resornog ministra, koji po običaju ne dolazi iz redova policije, već vladajuće partije.

“Ako se sve poluge upravljanja i kadriranja daju u ruke partisjkom izaslaniku, onda je sasvim je jasno na šta bi ta policija mogla da liči. I ono malo profesionalaca koji dosad nisu rasterani, biće stavljeni pod kontrolu”, kaže naš sagovornik.

Ono što bi takođe mogao da bude znak da je u pitanju “koska” jeste i opravdana sumnja da – MUP već uveliko i nezakonito koristi ovaj sistem, te da mu zvanična legalizacija nije ni potrebna.

Pročitajte još:

Prekršajne prijave koje su dobijali učesnici građanskih ekoloških protesta, a koji tvrde da ih niko na istim nije identfikovao, podgrejalo je ove spekulacije. U priču se tada uključio i Poverenik koji je više puta tražio objašnjenje kako su eko aktivisti identifikovani, ali su do danas konkretna objašnjenja izostala.

Dodatnu zabunu unele su fotografije i snimci sa ovih protesta, na kojima su se videle osobe u civilu kako u rukama drže nepoznate uređaje. Deo javnosti je odmah posumnjao da su upravo ti uređaji deo tog spornog softera, ali MUP ni to nikada nije pojasnio.

BONUS VIDEO: Pala srpska kriminalna grupa, hapšenja u 3 evropske države

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare