U velikom požaru koji je izbio rano jutros uništen je veći deo sprata kineskog tržnog centra u novobeogradskom Bloku 70, a u gašenju požara u Beogradu prvi put su upotrebljeni helikopteri i u toku je istraga o tome kako je požar izbio. Postoje dve nezvanične verzije kako je došlo do velikog požara, prema jednoj plamen je krenuo u restoranu, a prema drugoj - vatra je buknula u trenutku kada je prodavac upalio grejalicu.

Ono što se zna jeste da je požar vatrogascima prijavljen u 6.57 i da su prve jedinice vatrogasaca-spasilaca već posle dva, tri minuta bile na licu mesta. U intervenciji su učestovala 62 vatrogasca i 18 vozila, a po prvi put je u gradu, za gašenje požara, upotrebljena i helikopterska jedinica MUP Srbije. Upravo su te tri letelice, koje su izvršile 37 naleta, sprečile da posledice požara budu još katastrofalnije.

Pročitajte još:

Na lice mesta su došli i inspektori Odeljenja za istraživanje uzroka eksplozija, požara i havarija koji treba da utvrde kako je došlo do požara, drugog u poslednje dve i po godine u pomenutom tržnom centru. Na licu mesta mogle su se čuti dve verzije o tome gde je tačno požar izbio.

Po prvoj verziji događaja, plamen je krenuo u jednom restoranu, a po drugoj, sve je počelo kada je jedan vlasnik radnje, kineski državljanin, uključio grejalicu. Tada je, navodno, došlo do kratkog spoja, uređaj je počeo da varniči, plamen se brzo raširio i zahvatio prvo tri lokala, da bi se proširio na deo sprata koji je okrenut ka Ulici Jurija Gagarina. Srećom, lokali koji su okrenuti ka Savi, nisu zahvaćeni plamenom i vlasnici i zaposleni su uspeli da spasu robu.

Požar u Kineskom tržnom centru na Novom Beogradu Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Materijalna šteta se još procenjuje, ali, prema rečima vršioca dužnosti načelnika Sektor za vanredne situacije MUP Srbije, Luke Čaušića, najvažnije je da nije bilo stradalih i povređenih.

Vremenski uslovi u Srbiji nisu išli na ruku vatrogascima.

„Problem je što su, zbog niske temperature, neki hidranti bili zaleđeni i neupotrebljivi, pa smo morali da zatražimo pomoć komunalnih preduzeća koja su ustupila cisterne kojima je dovožena voda. Sve je bilo izuzetno dobro sinhronizovano“, izjavio je Čaušić.

Požar u Kineskom tržnom centru na Novom Beogradu Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Problem vatrogascima je zadavala i roba koju prodaju u Kineskom tržnom centru, često je u pitanju plastika, guma i električni uređaji i tu ima mnogo zapaljivog materijala koji brzo gori i širi gust, otrovan dim.

Čak su i lekari upozorili stanovnike obližnih zgrada da zatvore prozore i nose maske kako bi udisali što manje otrovnih materija. Dok su vatrogasci gasili požar, sve vreme su tu bile i ekipe Hitne pomoći, ali su, prema nezvaničnim podacima, pomoć ukazali samo jednoj ženi koja je bila u šoku.

Požar u bloku 70 na Novom Beogradu Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Kineski tržni centar, u kojem je došlo do požara, nije priključen na daljinski sistem grejanja, pa se vlasnici i zaposleni dogrevaju klima uređajima i raznim grejalicama, što povećava rizik od požara.

I 2021. se govorilo o dve verzije kako je buknuo požara

Inače, samo deo objekta je korišćen posle požara koji se dogodio u avgustu 2021. godine.

Zanimljivo je da se i tada špekulisalo o uzroku požara, a da su pominjani, isto kao i danas, dve mogućnosti. Navodno da je plamen izbio prvo u restoranu koji se nalazi u centralnom delu kineskog tržnog centra u Novom Beogradu, kao i verzija da je sve počelo posle kratkog spoja na jednom električnom aparatu.

BONUS VIDEO: Helikopteri MUP u akciji 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar