Foto: Dragan Mujan/Nova.rs/MUP

Akcija pretrage terena za iregularnim migrantima u šumskom pojasu prema granici sa Mađarskom, na teritoriji grada Subotice, počela je jutros, a reč je o drugoj velikoj akciji za samo godinu dana, ako se izuzmu česte racije. Ipak, i pored akcija, čini se da MUP Srbije nema adekvatno rešenje za dešavanja kraj Subotice i obračune krijumčarskih bandi i migranata, a meštanima su zvuci pucnjave postali svakodnevica.

U jutrašnjoj akciji učestvovalo je više od 800 pripadnika MUP i to SAJ-a, Žandarmerije, IJP, ATG, Policijske brigade, UKP, UGP, Uprave za tehnike i PU Subotica. Pretragom su obuhvaćene sledeće lokacije: Makova Sedmica, Jasenovačka suma, Tresetište i naselje Hajdukovo.

Upravo Makova sedmica poslednjih godina postala je stecište migranata, sa jedne strane, i krijumčarskih bandi s druge.

nova.rs

Gotovo svakih nekoliko dana policija mora da interveniše zbog učestalih sukoba, a meštanima se čini da rešenja za njihovu situaciju nema. Gotovo svake nedelje stižu vesti o pucnjavama, a čini se kao da policija uopšte nema kontrolu nad ovom teritorijom.

Pročitajte još:

„Svako malo se čuje pucnjava, već smo navikli.. Za sebe ne brinem, ali ovde ima i male dece, nije svejedno“, kaže za Novu meštanin subotičkog naselja Makova šuma i dodaje:

“Policija dođe, pohapsi ih, a kako odu, sve po starom”.

U naselju Hajdukovo je identična situacija. Meštani u svojim dvorištima zatiču metke, pucnjava se čuje svako malo. O tome svedoči i snimak koji se prošle nedelje pojavio na mrežama, koja je donela metke i stavila pred policiju.

View this post on Instagram

A post shared by 192.RS (@192_rs)

„Evo vam, na ovo odgovorite. Odakle ovo? A bilo je preko trista. I mi smo zaštićeni? Nismo. Mi zovemo miliciju i kažu da se zaključamo, a u komšiluku ima dve male curice, od ostalih da ne pričam. One će takvu traumu dobiti da nikad neće se izlečiti“, rekla je ova hrabra žena.

Ona je priložila metke i upitala policiju odakle su meci, a potom dodala: „Ovo je iz našeg komšiluka“.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Podsetimo, portal Nova.rs više puta pisao o dešavanjima kod Subotice, čestim obračunima između krijumčariskih grupa i pucnjavama. Makovu šumu proteklih godina zauzele su krijumčarske bande i migranti.

Foto: Video/Nova.rs

Meštani u taj deo praktično na zalaze. Koliko je kritična situacija najbolje govori podatak da je novembra prošle godine čak i ministar policije Bratislav Gašić morao da interveniše u Subotici jer je situacija bila van kontrole. Tada je privedeno 600 migranata kod Horgoša, a ministar je obećao bezbednost svim građanima.

Ipak, kako su tada meštani za Nova.rs ispričali, samo dan kasnije, situacije je ponovo bila van kontrolom.

VIDEO: Policija otkrila migrante kod Ruskog Krstura i Horgoša, pronađene i puške i municija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar