Zoran Jakšić Foto:Peru Police

Srpski državljanin Radivoje Saša V. (33), koji je u hrvatskom zatvoru čekao izručenje Italiji, pobegao je stražarima u četvrtak preskočivši nonšalantno ogradu pritvorske jedinice u kojoj je boravio u Zagrebu. Za Radivojem je odmah organizovana potraga, ali je od njega nije bilo traga ni glasa. Ovaj srpski državljanin nije jedini zatvorenik koji je pobegao pod prilično nesvakidašnjim okolnostima.

Hrvatski mediji su objavili da je muškarac brzinom munje pretrčao pedesetak metara do bele ograde koja deli Trg pravde od gradilišta. I dok je olako preskočio ogradu i zameo svaki trag, policajac je dotrčao na ogradu i popeo se na nju.

„Gledao je levo, desno, ne bi li u šipražju uočio odbeglog mladića, ali uzalud“, opisuje se na hrvatskim portali. Delić bega i same potrage zabeležio tamošnji fotoreporter Cropixa, na čijim fotografijama se vidi stražar kako se penje, a zatim stoji na beloj ogradi. Iz PU zagrebačke su potvrdili da su dojavu zaprimili u 15.48 sati te da se preduzimaju sve aktivnosti iz policijske nadležnosti.

Zatvor zatvorenici
Zatvor ilustracija Foto:Shutterstock

Begunac je, kako je otkriveno, uhapšen 7. juna na osnovu evropskog naloga za hapšenje po poternici suda u Trstu. Reč je o osobi povezanoj sa kolumbijskim zalivskim klanom, takozvani Klan de Golfo. Zajedno sa njim priveden je i Milan M. (37), kom je takođe određena ekstradicija i od tada su boravili u Remetincu. Italijanska policija saopštila je šture podatke o samoj akciji protiv te kriminalne grupe, ali su naveli da je od kolumbijskog klana kupila 4.3 tone kokaina i u 19 zasebnih isporuka ih dopremila u Evropu.

Beguncu se na teret stavlja da je primio pošiljku od 20 kilograma kokaina i da ju je svojim automobilom odvezao do drugih članova klana, ali i da je dogovarao isporuku kokaina od 300 kilograma. Kao jedan od razloga zbog kog ne treba biti izručen Italiji naveo je da se protiv njega u Hrvatskoj trenutno vodi krivični postupak zbog silovanja, koji bi onda izručenjem bio prekinut.

Foto EPA-EFE/ANTONIO BAT

Pobegli, pa pozvali upravnika zatvora da mu se jave

Sprektakularno bekstvo iz zatvora u Kopru koje su izveli Srbin Damnjan Mitrović (40) i Bosanac Dragan Milosavljević (41) šokiralo je javnost. Njih dvojica su, naime, svoj beg planirali tri meseca, a Mitrović je tu noć do detalja opisao u ispovesti za „Blic“.

„Niz čaršav smo se spustili u dvorište. Tu smo našli kontejnere, stavili ih jedan na drugi, a dušek koji smo pronašli prislonili smo uz žicu koja je oštra kao žilet. To smo uradili da se ne bismo posekli. Prvo sam se popeo ja, a onda sam pomoću čaršava podigao i cimera. Popeli smo se na stražarsku kućicu, a sa nje se spustili na ulicu niz te čaršave. Isekao sam ruke na žicu, povredio kuk, a moj drug nogu, jer nismo vešto pali. Bežali smo kroz kanale, zavaravali smo tragove. Nakon kilometara smo se razdvojili i znam da je i cimer pobegao i da je sa svojom porodicom“, ispričao je Mitrović.

Kako mu je bilo važno da dođe do italijanske granice, zamolio je jednu stariju gospođu da mu pozajmi telefon po izgovorom da mu je automobil u kvaru i da mora da pozove majstora. Zapravo je nazvao suprugu i rekao joj da nađe ko će ga pokupiti u Trstu, jer slovenačka policija u krugu od 30 kilometara ima pravo da ulazi u Italiju.

Taksista ga je za 10 evra odvezao do Trsta i Mitrović je bio „na sigurnom“.

Nakon toga, strahujući da bi neko od zatvorskih stražara mogao da bude u problemu zbog njihovog bega, Mitrović je pozvao direktora zatvora.

„Mislili su da zovem da bi ih „za*ebavao“, al sam zvao da mu objasnim kako smo pobegli, da ne pomisli da je kriv neko od stražara. Pričali smo skoro pola sata i čudio se čovek kako smo uspeli da pobegnemo iz jednog od najstrožih zatvora u Sloveniji, a još smo prvi koji smo uspeli“, ispričao je on. Mitrović je objasnio da je iz zatvora u Kopru pobegao jer nije želeo da bude isporučen Srbiji za delo za koje je u Italiji, kako tvrdi, oslobođen.

Bekstvo u kamionu za smeće

Bekstvo iz zatvora u kamionu za odnošenje smeća, može se slobodno reći, tehnika je koju su srpski begunci u inostranstvu apsolvirali. U austrijskom gradu Klagenfurt jedan Srbin (35) je 2017. godine postao vest broj jedan upravo zbog bega koji je izvao na nesvakidašnji način. On je, naime, bio angažovan na poslovima u kuhinji. Deo njegovog svakodnevnog radnog zadatka bilo je iznošenje smeća, pa je tako jednog dana odlučio da i sam uskoči u kamion.

Zoran Jakčić Foto: LaRepublica.pe/KRIK

Budući da vozači kamiona, znajući gde dolaze, pre svakog polaska van zatvorskih zidina proveravaju tovarni deo, veruje se da je begunac navukao kese za smeće na glavu. Tek nekoliko sati kasnije u zatvoru su primetili da im jedan čovek fali i organizovana je opsežna potraga. Sumnjalo se da se zaputio ka Beču, gde su mu živeli rođaci.

Ovakvu taktiku iskoristio je i poznati srpski kriminalac Zoran Jakšić, inače pripadnik klana Amerika koja se bavi švercom kokaina iz Južne Amerike u Srbiju, kada je organizovao bekstvo narko-bosa Horhea Medine Gaviljana iz zatvora u Peruu. Medina je pobegao 30. marta, i to u đubretarskom kamionu koji je vozio otpad iz zatvora. U tome su mu pomogla dvojica policijskih službenika, a čitavu akciju finansirao je njegov stari prijatelj i saradnik Zoran Jakšić.

Pobegao kroz prozor toaleta

Nemac srpskog porekla Daniel Vojnović pobegao je iz pritvora u Nemačkoj prilikom posete svojim roditeljima u njihovoj porodičnoj kući 2019. godine. To je ujedno bio i prvi put kada je Vojnović doveden u posetu roditeljima bez lisica. Ispostavilo se da je tu priliku lukavo iskoristio – utrčao je u sobu i zaključao se. Potom je iz sobe pobegao u toalet i iskočio je kroz prozor.

U nekom trenutku svoje akcije pokupio je ključ od automobila svojih roditelja, seo u vozilo i odvezao se u nepoznatom pravcu. Čak ni policajci, koji su sa njim bili u kući, nisu stigli da ga uhvate.

Nemačka policija je odmah izdala hitno upozorenje građanima da, ukoliko ga vide, nikako mu ne prilaze niti pokušavaju da ga uhvate jer je reč o izuzetno opasnoj osobi.

Digli u vazduh zid zatvora, pa pobegli

Branislav Šaranović, Foto: Privatna arhiva

Bekstvo koje odgovara scenariju holivudskog filma odigrala se u nemačkom Dizeldorf, a izvela su ga braća Šaranović iz Crne Gore. U to vreme, Šaranovići – Branislav i Slobodan – živeli su mirnim životom u Nemačkoj, dok je Branova zvanična adresa bila u Londonu. Branislav je, međutim, osuđen zbog reketiranja. Bekstvo iz zatvora, sredinom osamdesetih, proslavilo je ovu braću. Zid koji je okruživao zatvor raznesen je, a kroz rupu u njemu pobegao je ne samo Branislav već i još oko 150 zatvorenika, koji su preplavili Diseldorf.

Sloboda Šaranovi
ć

Bonus video: Bekstvo iz zatvora, Alkatraz, Džon Dilindžer


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar