Darko Desic
Darko Desić Foto: NSW Police

Darko Desić, rođen na prostoru bivše Jugoslavije, predao se policiji u Australiji nakon 29 godina bekstva. Desić je iz australijskog zatvora, gde je služio kaznu od tri i po godine zbog prodaje marihuane, pobegao i živeo ispod radara policije gotovo tri decenije na sidnejskim plažama, sve dok se situacija sa korona virusom nije pogoršala, pa je ostao na ulici.

Desić je iz Kazneno-popravnog zavoda Grafton u Australiji pobegao 1992. godine uz pomoć sečiva i viljuške. Kako bi ostao daleko od očiju policije, pritajio se na plažama Sindeja na severu i nikada se nije prijavljivao ni za kakva usluge tamošnje Vlade.

Za bekstvo iz zatvora, po australijskim zakonima, predviđena je maksimalna kazna od 10 godina i to po zakonima koji su bili na snazi u vreme bekstva.

Tužilac Skot Vilijams rekao je sudu da veruje da je nova zatvorska kazna neophodna kako bi se drugi osuđenici odvratili od ideje da pobegnu.

Sudija za prekršaje Dženifer Etkinson osudila je Desića na kaznu zatvora od dva meseca, a tamošnji mediji sada pišu da postoji mogućnost da će, nakon što odsluži dva meseca u zatvoru, Desić biti deportovan nazad u Srbiju, čemu je pokušao da se usprotivi njegov advokat.

Život na ivici

Sidnejski „lokdaun“, koji je počeo u junu, za Desića je značio gubitak posla, budući da je radio kao fizički i sezonski radnik, a novac je uvek primao na ruke, u gotovini, kako ga tamošnje vlasti ne bi uočile i ponovo zatvorile.

Njegovi malobrojni prijatelji opisali su ga kao izuzetno mirnog čoveka, a jedna njegova prijateljica ispričala je da je pozvala Desića u svoj dom na ručak, da su mu ona i suprug poklonili novu gitaru i da je to za Desića značilo mnogo, budući da ga godinama niko nije pozvao ni na kakvu proslavu, a kamoli darivao.

korona u australiji
Foto: EPA-EFE/JAMES ROSS

Rođen u bivšoj Jugoslaviji, Dešić je rekao policiji da je pobegao jer se plašio da će ga deportovati nazad kad odsluži svoju kaznu. Strahovao je da će biti kažnjen što nije služio vojsku u svojoj bivšoj zemlji, koja se u međuvremenu raspala na više država, navodi “CBS njuz”.

Australijski portali pišu da je Desić živeo u veoma skromnoj kući, da je praktično bio na ulici, ali da nikada nije pravio probleme. Ipak, kada je Sidnej pogodila stravična situacija sa korona virusom, ostao je i bez tog trošnog objekta. Zato je odlučio da ode u policijsku stanicu i ispriča ko je, verujući da će makar u zatvoru imati krov nad glavom.

Policajci u stanici u predgrađu Sidneja prosto nisu mogli da veruju kada je došao i predstavio se.

Desić ne poseduje australijsko državljanstvo i njegov advokat Pol Mekgir sada pokušava da spreči proterivanje iz zemlje. Mekgir je pozvao podržavaoce da pomognu Desiću u izgradnji novog života u Australiji, navodeći da je bio omiljen među meštanima i da za svih 29 godine nije počinio nijedno krivično delo.

Bonus video: Bekstvo iz Alkatraza


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare